Nem lesznek nyilvánosak a szentmisék húsvétkor sem


2020-04-10 19:57:42  | cikk: Babos Petra  | fotó: archív  | 


Nem lesznek nyilvánosak a szentmisék húsvétkor sem főképe
A koronavírus-járvány miatt nem lesz nyilvános szentmise, szertartás húsvétkor a katolikus templomokban. A nagycsütörtöki, a nagypénteki, a nagyszombati szentmiséket közösen tartják meg a katolikus plébánosok a Nagytemplomban mindegyiket este 18 órakor. A szentmiséket online követhetik az érdeklődő hívek és a Mária Rádión keresztül is hallgathatják - mondta Salgó Ferenc kanonok-plébános.
-Nem lesz feltámadási körmenet az idei évben. Nagycsütörtökön az Oltáriszentség alapításának emléknapján elmaradt a lábmosás szertartás, ami korábban szorosan hozzátartozott, s az utolsó vacsora emlékmisét tartottuk meg. Nagypénteken ugyancsak részben tudjuk a liturgiát megtartani, Urunk Jézus Krisztus halálának és temetésének napján elmaradt a kereszt előtti hódolat. Nagyszombaton, a feltámadási szentmisén pedig a tűzszentelés és a feltámadási körmenet marad el - mondta Salgó Ferenc, majd arra buzdította a híveket, a közösségi médián keresztül kapcsolódjanak be a szentmisékbe otthonaikban ugyanúgy, vegyenek részt ezeken az alkalmakon, mintha a templomban lennének, öltözzenek fel illően és kísérjék a szertartást imával, figyelemmel, lelki áldozással, őszinte bűnbánattal.
-Talán most meg vagyunk fosztva attól a testvéri közösségtől, ami lényeges része a katolikus vallási életnek. Isten népeként együtt, egymás hitéből erőt merítve végezzük a szertartásokat. A Jó Isten most azzal ajándékoz meg minket, hogy meghitt családi körben tölthetjük a nagyhetet.
A szülők és a nagyszülők személyes jó példával járhatnak elől, s ez majd talán pótolja azt a hiányt, hogy nem tudunk nagyobb közösségben lenni az ünnepkor - mondta az atya, aki hozzátette, nekik, papoknak sem könnyű most, hiszen fájó számukra, hogy azokért, akikért ők vannak, vagyis az emberek, velük nem találkozhatnak, de az éter hullámain keresztül eljuthat az emberek szívéhez.

Végül áldott ünneplést kívánt Salgó Ferenc mindenkinek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!