Elkezdődtek a beiratkozások a város egyházi óvodáiban


2020-04-08 19:03:09  | cikk: Babos Petra  | 


Elkezdődtek a beiratkozások a város egyházi óvodáiban főképe
A koronavírus terjedése okán kihirdetett veszélyhelyzet miatt a 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai beiratkozások során a köznevelésért felelős miniszter határozata alapján azt javasolják, hogy a szülők az óvodákkal egyeztetve járjanak el. Az egyházi óvodák körzet nélküli intézmények, ezért ide bárhonnan jelentkezhetnek gyerekek a város egész területéről. A beiratkozás náluk korábban történik, mint a körzetes óvodákban, hogy a városi óvodák tudják, hogy mely gyermekekre ne számítsanak majd.
Az Édenkert Református Óvodában április 3-ig várták a szülői szándéknyilatkozatokat elektronikus úton. A beiratkozás itt április 6-án, 7-én és 8-án 8 és 17 óra között zajlott a járvány miatti legnagyobb gondos intézkedések mellett. A szülőknek megadott időpontban kellett megjelenniük, tehát egymással nem találkoztak - tudtuk meg Tunnerné Buzás Éva óvodavezetőtől, aki hozzátette, túljelentkezésre számítanak az előzetes felméréseik alapján, a következő évben 27 gyermeket tudnak fogadni. A beiratkozásra szükséges volt a szülői személyigazolvány, lakcímkártya, a gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcím kártyája, TAJ-kártyája és a keresztelési emléklapja.
Tunnerné Buzás Éva hozzáfűzte, a Református Pedagógiai Intézettől kaptak törzsanyagot, amit azóta is rendszeresen eljuttatnak nekik.
-A drive felületre mindenki fel tudja tenni az ötleteit. Régóta van már levelezőlistánk, amely csoportokra van bontva, így a szülőkkel tudjuk tartani a kapcsolatot, de a Facebookon is találunk jó ötleteket, amelyeket szintén tudunk hasznosítani az online nevelésben. A szülők befogadóak - tudtuk meg az óvodavezetőtől.
A Szent Anna Római Katolikus Óvodában április 2. és 15. között, munkanapon 8 és 16 óra között várják a szándéknyilatkozatokat a szentannaovoda@freemail.hu vagy a 70-394-2772-es telefonszámon Tarróné Szücs Zitánál.
Tarróné Szücs Zita óvodavezető elmondta, az óvodában április 16-án és 17-én zajlik majd a személyes jelenlétet igénylő beiratkozás.
-Minden szülő, aki a szándéknyilatkozatot benyújtja, a megadott elérhetőségen kap majd értesítést arról, hogy pontosan hány órára kell majd érkeznie a gyermekével az óvodába. A beíratás a veszélyhelyzet által megkövetelt egészségügyi szempontok miatt különös figyelemmel zajlik majd. A beíratásra a szülőknek el kell hozniuk a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, TAJ-kártyát, valamint a szülői személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványt - emelte ki az intézményvezető, aki hozzátette, az óvodába már április 2-ától elkezdtek szép számban jelentkezni a gyerekek.
Tarróné Szücs Zitától megtudtuk, a Veszprémi Érsekséggel egyeztetve az óvoda április 15-től ismét fogadja azokat az óvodásokat, akiknek szülei az átmeneti időben nem tudják a gyermekük felügyeletét megoldani.
-Egy csoportban maximum öt gyermek lehet. Mi egy öt csoportos óvoda vagyunk, így jól el tudjuk különíteni az ovisokat. A gyerekekre csoportonként egy óvónő fog vigyázni, s szintenként lesz egy-egy dajka. Természetesen a kézfertőtlenítést biztosítjuk a gyerekeknek és az óvónőknek is. A kicsiket a dolgozók és saját védelmük érdekében is az óvoda ajtajáig kísérhetik csak a szülők. Az óvoda nyitva tartása reggel 7 órától 15 óráig lesz. Ezt követően minden nap fertőtlenítő takarítást végeznek a dajkák. Kérjük, beteg gyermeket ne hozzanak a közösségbe - mondta Tarróné Szücs Zita, aki hozzátette, igyekeznek úgy kialakítani a munkarendet, hogy figyelembe veszik a kolléganők életkorát, s azt, hogy van-e idős, krónikus betegségben szenvedő családtagjuk, akikkel együtt élnek, vagy esetleg járt-e a családtagjuk külföldön, hiszen az ő biztonságuk is fontos.
-Minden csoportnak van a Facebookon zárt csoportja, ott is lehet jelentkezni, mivel az óvónők is home office-ban dolgoznak jelenleg - emelte ki az óvodavezető, aki elmondta, nagyon büszke a kolléganőire és a szülőkre is, akik ebben a veszélyhelyzetben helytállnak.
-A szülők nagyon befogadóak. Az óvónők és a dajkák sorban küldik az ajánlásokat, a játékos, mozgásos feladatokat, s van olyan kolléganőm, aki például gitárral tanította a gyerekeket. Az egyik óvónő minden nap ebéd után 13 órakor mesél a gyerekeknek online, így a gyerekek láthatják is őt. Nehéz feladat az otthoni munkavégzés, az óvónők és a dajkák otthon vezetik a heti beszámolójukat az elvégzett feladatokról, amelyeket minden pénteken átküldenek nekem - tudtuk meg Tarróné Szücs Zitától.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!