Szigorú takarékossági intézkedésekről döntött a polgármester


2020-04-08 15:27:32  | cikk:  | 


Szigorú takarékossági intézkedésekről döntött a polgármester főképe
Nem sokkal ezelőtt ismertette a sajtó képviselőivel dr. Áldozó Tamás polgármester azokat az intézkedéseket, melyeket a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel hozott meg és melyek enyhíthetik a kieső bevételek miatt várható nehézségeket.
Mint mondta, az elmúlt napokban egyeztetett az intézményvezetőkkel és a hivatali munkatársaival, ezek alapján számvetést készített kollégáival, melyben felmérték a kormányzati és önkormányzati intézkedésekből származó kieső bevételeket és a várható többletkiadásokat, s ezek figyelembe vételével döntött az közszféra felelősségvállalásáról a veszélyhelyzetben.
A kieső bevételek között kell számolni a gépjárműadóval - 100 millió forintos tétel -, az idegenforgalmi adóval - ez az állami hozzájárulással együtt 50 millió forintot jelent -, az iparűzési adó várható csökkenésével, ami optimista becslés szerint is 500 millió forint bevétel kiesést jelent, továbbá az elmaradó parkolási-, bérleti- és közterület-használati díjbevételekkel, melyek 150 millió forintra tehetők, a térítési díjak kiesése pedig jelenleg megbecsülhetetlen mértékű – sorolta azokat a tételeket, melyek hiányozni fognak a városi büdzséből - tudtuk meg.
A városvezető hangsúlyozta, a többletkiadások között a védekezéssel kapcsolatos költségek szerepelnek, erre egyelőre 30 millió forintot különítettek el az önkormányzati költségvetésben, az intézményeknél pedig megszüntettek minden korlátot az indokolt védekezésre fordított költségek előtt. Hogy ez milyen összeget jelent, arról az intézmények a veszélyhelyzet után adnak számot. Dr. Áldozó Tamás azzal is számol, a járvány előrehaladtával az Egyesített Szociális Intézménynél az otthonközeli szolgáltatások területén kapacitásokat kell bővíteni.
A felsorolt bevételkiesések és többletkiadások ellentételezésére a polgármester több döntést is hozott. Ezek egyike már korábban ismert volt: a képviselő-testületi tiszteletdíjak folyósítását április 1-jei hatállyal - visszavonásig – felfüggesztette. Mivel a polgármesteri és alpolgármesteri illetmény nem csökkenthető, dr. Áldozó Tamás és Unger Tamás nettó jövedelme 20 százalékát havonta befizeti Az Időskorúak Szociális Ellátásáért Alapítvány részére. Ezen túl kezdeményezte az önkormányzat által kötött megbízási szerződések díjainak 10 százalékos csökkentését.
Olyan változásokat is kezdeményezett a polgármester, melyek a munkavállalók egyetértésével érvényesek, így többek között azt, hogy a polgármesteri hivatalban a jegyző, aljegyző, osztályvezetők és csoportvezetők, továbbá valamennyi önkormányzati intézményvezető illetményét 10 százalékkal csökkentik.
-Kérjük az intézmények közalkalmazottjai és egyéb jogállású munkatársai illetményének a jogszabály által kötelezően előírt mértékben történő meghatározását. Az önkormányzat a bérköltségeken és az intézményi megtakarításokon keletkező forrásokat tartalékba helyezi.
Hangsúlyozta, fenntartja magának a lehetőséget, hogy amennyiben külső körülmények kedvezőtlenül változnak, élni fog a költségvetési-rendelet módosításának lehetőségével, ebbe beleértve az intézményi létszámkeretek csökkentését is.
A közszférán kezdik a takarékoskodást

Dr. Áldozó Tamás kiemelte, ezek intézkedések nem terjednek ki az Egyesített Szociális Intézmény, a Városgondnokság és az Egészségügyi Alapellátási Intézmény munkavállalóira és a kirendeléssel az ESZI keretei között feladatot vállaló munkatársak illetménye sem változik a kirendelés idején az április 1. előttihez képest.
-Arra kértem az intézményvezetőket, hogy a kiadásokat és bevételeket, valamint a humán-erőforrásokkal való gazdálkodást mérjék fel, erről készítsenek tervet, különös tekintettel arra, amikor a home office-ban és a szabadságokban rejlő tartalékok már kimerülnek.
Hogy az intézményi megtakarítások mekkora összeget tesznek ki, arról egyelőre nincs információ, hiszen az intézmények most számolják ki lehetséges megtakarításaikat.
-A közszféra együtt viseli a terheket és saját magán kezdi meg a takarékoskodást, csak ezután kérünk másoktól. A mostani intézkedések a közszféra minden munkavállalóját érintik – jelentette ki a városvezető, hozzátéve, ezzel példát kívánnak mutatni.
A sajtótájékoztatón a városvezető arról is szólt, az önkormányzat a tulajdonában lévő helyiségek bérleti díjait a rendkívüli veszélyhelyzet fennállásának idejére három kategóriába sorolja a tevékenységi körtől függően. Egyes bérlőknek teljes díjat kell fizetniük, megállapítanak 50 százalékos díjcsökkentést és lesznek, akiknek nem kell bérleti díjat fizetniük a veszélyhelyzet idején. Ezek a szabályok a piacon lévő üzlethelyiségekre is vonatkoznak.
-A rendkívüli veszélyhelyzet idejére csökkentett díj és az eredeti bérleti díj különbözetét a bérlők a veszélyhelyzetet követő 12 hónap alatt 12 egyenlő részben fizetik meg – közölte, hozzátéve azok a bérlők kapnak most mentességet, melyeknek a működését a jogszabály zárja ki – ilyen például a mozi, vagy az utazásszervező irodák. Vannak olyan üzletek, melyek semmilyen korlátozás alá nem esnek, többek között a dohányboltok, pénzintézetek és élelmiszer kiskereskedelmi üzletek, ezeknél nem lesz bérleti díj csökkentés a veszélyhelyzet idején. A város a megállapodás lehetőségét kínálja fel, a vállalkozás eldöntheti élni kíván-e ezzel. Az iparcikk piacon szintén ellhetetlenült az árusítás, ott a bérlettel rendelkezőknek felkínálják, hogy meghosszabbítják a bérletük időtartamát, annyi idővel, amennyit most nem tudnak kihasználni.
A polgármester arról is szólt, az önkormányzat a rendkívüli veszélyhelyzet idején a bölcsődék és óvodák ügyeleti rendszerben történő működését biztosítja, igény szerint valamennyi telephelyen fogadják a gyermekeket.
A fejlesztésekről szólva elmondta, felülvizsgálták a tervezett fejlesztéseket és ezek közül a csak saját forrásból finanszírozottak többségének megvalósításának elhalasztásáról döntött. Ezek kisebb összegű beruházások, ugyanakkor a TOP-os projekteket is érintheti a mostani helyzet, de a megkezdett beruházások folytatódnak.
-Ahol már leszerződtünk és elkezdődött a projekt kivitelezése, ott az összeget vissza kell fizetnünk, ha visszalépünk. Kevesebbe kerül, ha befejezzük, mint ha abbahagyjuk ezeket a beruházásokat. Azt látjuk, a barnamezős beruházásra, az ipari parki projektre megvan a fedezetünk, és van fedezet a Zöld Város projektre is. Ez utóbbi esetében várhatóan júniusban kell dönteni a közbeszerzés eredményéről. Innentől kezdve kell arra számítani, hogy elfogy a pénzünk. De további lehetőség, hogy a benyújtott többletigénylésünkre támogatást kapunk a kormánytól.
Hangsúlyozta, a projektek megvalósítására felvett hitelek nem fordíthatók működésre, de a hitelszerződésben meghatározott célokon belül átcsoportosíthatók. A polgármester álláspontja az, hogy a működési kiadásokat a működési bevételekből kell finanszírozni, például a korábbi ingatlanértékesítésből származó bevételeket felélni, az a családi ezüst felélését jelentené.
Dr. Áldozó Tamás elmondta, nagyon jó év elé nézett a város, az első negyedévi iparűzési adóbevételek teljesültek, sőt 20 százalékkal növekedtek az előző évhez képest és az egész évre tervezett adóbevételeket tarthatta volna a város.
-Amikor eljutottunk oda, hogy lehet egy nagy levegőt venni, hirtelen elfogyott a levegő – fogalmazott.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!