A reformátusok is segítséget ajánlanak az idősek ellátásához


2020-04-07 19:18:04  | cikk: Babos Petra  | 


A reformátusok is segítséget ajánlanak az idősek ellátásához főképe
A koronavírus-járvány idején igyekeznek az egyes közösségek, egyesületek is jó példával járni elöl és adományaikkal, önkéntességükkel segítik a vírus elleni emberfeletti küzdelmet. Így tesz a Pápai Református Egyházközség és a Pannonia Reformata Kávézó, Vinotéka és Múzeum is.
Ennek kapcsán Szakács Gergely lelkipásztor elmondta, márciusban akartak Holtmarosra elmenni a Tulipán Gyermekotthonba, akiket régóta támogatnak.
-Sajnos ezt nem tudtuk megvalósítani, itthon kellett maradnunk a járvány miatt. A március 15-ei istentiszteletnél már az volt a szabály, hogy maximum száz fő tartózkodhat a templomban, a többiek a gyülekezeti teremben kivetítőn követhették az istentiszteletet, de akkor már érezhetően megcsappant a résztvevők száma. Aztán után egyre több szigorítást vezettek be, s mi nagyon elszomorodtunk ezek hallatán. Felmerült bennünk, hogy mit csináljunk az istentiszteleteinkkel, az alkalmaikkal, s próbáltunk mindent online módra átállítani. Szinte az összes csoportunk internetes videóchat-ben vesz részt alkalomról alkalomra, ami sok erőt ad. Az istentiszteleteink online követhetőek, illetve utólagosan megtekinthetőek az interneten. Nagy örömünkre sokan megnézik ezeket a felvételeket, s ez mindenkinek még több bátorítást ad - tudtuk meg Szakács Gergelytől, aki elmondta, a veszélyhelyzettől függetlenül még márciusban indult az Élelmiszer Bankkal és a helyi Tescoval egy együttműködés, mely szerint hétfőtől csütörtökig el lehet hozni a helyi hipermarketből a megmaradt péksüteményt, zöldséget és gyümölcsöt, amelyet rászorulók között lehet kiosztani. Ebben az együttműködésben a Szent Anna Plébánia, a Baptista Egyházközség, az ESZI és a református egyház vesz részt. Minden nap más és más hozhatja el az élelmiszert, a reformátusok a hétfői napon vállalták ezt.
-Mivel a hivatalunk is zárva van, ezért házhoz visszük a megmaradt ételt a nyugdíjasoknak, rászorulóknak. Felmértük a gyülekezetben azokat a nyugdíjasokat, akik segítségre szorulnak, nekik önkénteseink bevásárolnak, elmennek helyettük a patikába és a postára, azért, hogy egyáltalán ne kelljen kimozdulniuk otthonról. Ezen kívül elkezdődött egy maszk varrási akciónk is. A gyülekezetből azok a hölgyek, akik tudnak varrni és ezt szívesen is teszik, kapnak anyagot, megvarrják a maszkokat. Legutóbb ezt a beteghordóknak adtuk át - tudtuk meg a lelkipásztortól, aki hozzátette, hét családnak és körülbelül 15 rászoruló nyugdíjasnak nyújtanak segítséget.
Szakács Gergely és Halász Krisztina

Halász Krisztina önkéntesként tevékenykedik a református egyháznál. A fiatal lány elmondta, Németországban volt önkéntes. A jelenlegi helyzet miatt hazajött, s most úgy döntött, itt sem hagyja abba ezt a tevékenységet.
-Németországban menekültekkel, idősekkel és gyerekekkel foglalkoztam. A feladatom elsősorban az volt, hogy segítsek a főzésben, tanulásban vagy éppen a mosásban. Három hete jöttem haza, s egyből két hetes karanténba vonultam. Semmiképpen sem szerettem volna abbahagyni az önkénteskedést, így itt Pápán segítek most bevásárlásban. Úgy gondolom, nagyon jó érzés segíteni, pozitívak a visszajelzések felénk - mesélte Halász Krisztina, aki hozzátette, ő mindenkinek csak ajánlani tudja az önkénteskedést, ami hasznos időtöltés és jó érzés mindkét fél számára.
A Pannonia Reformata Kávézó és Vinotéka, valamint a Múzeum munkatársai a kialakult helyzetben szeretnének segíteni a nehéz körülmények közé került embertársaiknak. Segítő szolgálatukkal a Pápán élő, 60 évnél idősebb, illetve egyedül élő, beteg és mozgásukban korlátozott személyeket kívánják támogatni. Bevásárlással, gyógyszerkiváltással és postai ügyek intézésével.
Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető elmondta, szerettek volna ők is segíteni a veszélyhelyzet idején, amiben tudnak.
-Kollégáink nagyon lelkesek, hogy hasznosan tölthetik idejüket. Felekezettől függetlenül, bárkinek szívesen segítünk. Kapcsolattartónkat hétfőtől péntekig, naponta 8 és 12 óra között hívhatják a 06-30-573-8760-as telefonszámon. A munkatársak, akik részt vesznek a Pannonia Reformata Segítő Szolgálatban a kávézó munkatársai, vagyis Feketéné Szabó Izabella, Bakonyi Bettina és Böröczkyné Fischer Zsuzsanna, de szükség esetén a múzeum munkatársai is be fognak csatlakozni - emelte ki a múzeum vezetője.
Halászné Kapcsándi Szilviától megtudtuk, a múzeum és a kávézó három hete zárt be, azóta a kollégák home office-ban dolgoznak, hiszen amióta megnyílt a múzeum, a működtetésére és a programokra fordították a fő idejüket, így a múzeumi háttérmunka elmaradt. Most otthonról katalogizálnak, digitalizálnak, foglalkoztató füzetet dolgoznak ki, katalógust és nyomdai munkákat készítenek elő.
A telefonhívásokat Feketéné Szabó Izabella fogadja. Mint mondta, egy rövid bemutatkozás után felveszik a telefonáló igényeit, mely lehet bevásárlás, postai csekkfeladás és gyógyszerkiváltás, és ezt továbbítja a munkatársaknak, akik a hívást követő munkanapon végzik el a kért feladatot. Természetesen lehet rendszeresen is kérni, a munkatársak nyitottak.
Feketéné Szabó Izabella fogadja a telefonhívásokat

-Mindannyian nehéz helyzetben vagyunk. Mivel a kávézó bezárt, most próbálunk segíteni embertársainkon - tette hozzá Feketéné Szabó Izabella.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!