Nyolc új lakót fogad az ESZI a kórházból


2020-04-06 11:48:37  | cikk: Babos Petra  | 


Nyolc új lakót fogad az ESZI a kórházból főképe
Március 8-án, az országos tisztifőorvos elrendelte a bentlakásos intézményeknél a látogatási tilalmat és ezzel a kijárási tilalmat is. Március 19-én a rendeletet kibővítették, vagyis új felvételt nem kezdeményezhetnek innentől fogva visszavonásig. Az intézmény ezt a szigorítást egybekötötte a látogatási tilalommal, így hozzájuk március 8.-a óta nem került felvételre új lakó. Kivételt képez ez alól a fekvőbeteg gyógyintézetben és egészségügyi intézményekben lévő betegek, akik kérelemmel rendelkeznek az intézményüknél. Ezen a héten szerdán nyolc idős fog beköltözni az ESZI, Idősek Klubjába. Ők mind a nyolcan negatív koronavírus teszttel és egy olyan nyilatkozattal, - amely azt tartalmazza, hogy az elmúlt két hétben elkülönítve voltak - rendelkeznek - tudtuk meg Szalainé Tihanyi Andreától, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatójától. Elmondta, hogy felkészültek a fogadásukra, mindent megtettek annak érdekében, hogy kényelmesen tudják elhelyezni a nyolc időset, akik már több hónapja vagy akár már egy éve is beadták kérelmüket, csak nem kerültek sorra.
Szalainé Tihanyi Andrea és Kissné Marton Bernadett az új lakók számára kialakított helyiségben

-A kiválasztásnál együttműködtünk a kórház szociális munkásával, az orvos igazgatóval és az ápolási igazgatónővel is. Folyamatosan konzultáltunk és a hozzátartozókat is felhívtuk, valamint írásban is értesítettük őket - tette hozzá Szalainé Tihanyi Andrea, aki elmondta, az Idősek Otthonában jelenleg minden férőhelyük betelt, vagyis nincs üres hely. Izolációs tervet kellett készítniük arra vonatkozóan, hogyha koronavírus gyanús eset merül fel. Ezeket a szobákat minden részlegen a saját intézményen belül kellett kialakítani. A Barát utcában a nappali ellátás szünetel, ezért a klubszoba volt az egyetlen olyan helyiség, ahol tudták fogadni a nyolc új lakót. Kiürítették, s igyekeztek családiasan berendezni. Ezáltal a nyolc fő egyelőre elkülönítve van a többi lakótól. A veszélyhelyzet elmúltával is az intézményben maradnak, s elfoglalják szobáikat. A kórház járványügyi faladatai közé tartozik, hogy azokat az időseket, akik kérelemmel rendelkeznek, biztonsággal el tudják helyezni olyan intézményben, ahol van bentlakásos ellátás. Ez a kórháznak azért fontos, mert fel kell készülniük a megnövekedett betegforgalomra, s azokat a férőhelyeket szeretnék felszabadítani, akiknek a kérelme bent van.
Kissné Marton Bernadett vezető ápoló ennek kapcsán elmondta, a nyolc nő lakó a kórház passzív osztályairól érkezik, öten a krónikus, hárman pedig a gégeápolási osztályról.
-Felvettük a kapcsolatot a hozzátartozókkal, megbeszéltük velük az ellátást. Az új lakók szerdán érkeznek betegszállítással. Külön nővérekkel fogjuk biztosítani számukra az ellátást, akik itteni dolgozóink lesznek - tudtuk meg. Az ágyakat múlt héten átnézték, rendbe tették őket, lefertőtlenítették, és a matracokkal is ugyanezt megtették.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!