Vigyázzunk rájuk!


2020-04-06 08:51:27  | cikk: ha  | 


Vigyázzunk rájuk! főképe

A papa-ma.hu munkatársai szenvedélyes kutyabarátok és gondos gazdik. Épp ezért a veszélyhelyzet idején fontosnak tartottuk, hogy a házi kedvencek érintettségéről is tájékozódjunk és tájékoztassunk. Dr. Lázár Attila több menhely állatorvosa, aki most délelőttönként lehetőség szerint csak a sürgős eseteket látja el. Arra kéri a gazdikat, hogy viseljenek ők is maszkot, folyamatosan fertőtlenítik a rendelőt és a távolságtartáshoz is adottak a feltételek.

Egy csomagtartónyi vizsla Huszár Hajnal autójában

Dr. Lázár Attilát elősorban arról kérdeztük, hogy vajon a kedvencek elkaphatják-e a Covid-19-et. A jelenlegi ismeretek szerint a kutyák csak hordozóként részesei a folyamatnak, mondta. Tehát ha fertőzött személy simogatja meg, olyan, aki tüsszentés vagy köhögés után nem mosott kezet, akkor a vírus megtapad az állat szőrén és az átkerülhet ránk. De ha séta közben egy utcán eldobott zsebkendő vagy más tárgy fertőzött személytől származik és a kutyus megszaglássza, megnyalogatja, akkor a nyálkahártyájáról is továbbjuthat. Ha a kedvenc testén megtapadt a vírus, akkor a szőrén, bőrén 2-3 napig életképes marad, de ennek esélye csekély, hisz a vírus elősorban cseppfertőzéssel terjed , azaz a fertőzött ember köhögése, tüsszentése során a levegőbe kerülő, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, kerülnek a közelben álló másik ember orrára, szájára, esetleg tüdejébe.

A Hencz család Leója lakásban tartott kedvenc

Lakásban tartott kutya esetén most még fontosabb a tisztaság, a takarítás, a tárgyak lemosása, a higiénia. A rendszeres kézmosás jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. A gazdi ezzel saját magát is védi és kedvencét is. Persze a kutyusnak szüksége van a friss levegőre, a mozgásra, lakásban tartott ebek esetén pedig továbbra is elengedhetetlen a séta. A friss levegő nagyon fontos négylábú barátaink számára (is), hiszen a mozgás és a friss levegő erősíti az immunrendszert, stresszoldó hatású. Vigyük le kedvencünket, figyeljünk arra, hogy ne vegyen semmit a szájába, tartsuk be másoktól az előírt távolságot. A fertőtlenítőszer kiszáríthatja az állat bőrét és egyéb problémákhoz vezet, ezért a mancs lemosására esetleg szappanos vizet használhatnak a gazdik, a szőrt áttörölhetik fertőtlenítő törlőkendővel, ha indokoltnak látják séta után. Az pedig most alap, hogy idegen ne simogassa a kutyánkat, csak a családtagok.

Gaál Gyuláné Mackója rászolgált a nevére

Dr. Lázár Attila elmondta azt is, hogy koronavírus egy gyűjtőnév, mégpedig a coronaviridae család Orthocoronavirinae családjába tartozó fajok elnevezése. Nevüket azért kapták, mert a mikroszkopikus kép koronára hasonlító ábrázatot mutat. A kutyák koronavírusos betegsége - canine coronavirus (CcoV) - világszerte elterjedt, s főleg a ketrecben tartott állatokat és kölyökkutyákat érinti.- Összehasonlítva az ember koronavírusos betegségét a kutyákéval, azt mondhatjuk, hogy míg a koronavírus az embernél komoly légzési nehézségeket okoz, addig a kutyáknál túlnyomórészt gyomor-bélpanaszokhoz vezet. Ez a vírus tehát jelen van a kutyáknál, de nem azonos a mostani Covid-19 vírussal.

A Babos család kedvence Nick

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) is azt állítja, hogy a kutyáknak nincs szerepük a vírus aktív terjedésében, és nem is fertőződnek meg. Olvashatók hírek arról, hogy macskák, sőt nagymacskák is megfertőződtek a vírussal, egyelőre erről nem nyilatkoznak a szakemberek, hisz kevés a rendelkezésre álló adat és bizonyíték. Vizsgálják a körülményeket, ami biztos, hogy fontos az elővigyázatosság és hiába unjuk már, hisz naponta ezerszer halljuk, legfőbb védekező fegyver a kézmosás.

Macó, a Mező család örökbefogadott szeretetgombóca

Dr. Kovács Jenő állatorvos is óvintézkedéseket vezetett be, a mindennapi rendelési időt és a halasztható műtétek végrehajtását beszüntették, a sürgős eseteket időpont-egyeztetéssel látják el. - Azzal, hogy mindenkit alaposan kikérdezünk a telefonos megbeszélésen, azt próbáljuk eldönteni, hogy tényleg sürgősségi esetről van-e szó. Nagy segítség, ha a hívás előtt testhőmérsékletet tudnak mérni, illetve az elváltozásokról fotót tudnak küldeni, vagy pár másodperces videót. Mindenkit arra kérünk, hogy a megbeszélt időpontot szíveskedjen pontosan betartani, csak egy gazda jöjjön be az állattal a váróba. Megkérünk minden gazdát, hogy szájmaszkot, vagy szájkendőt szíveskedjen viselni már az udvaron is, hiszen anélkül nem tudunk senkit sem fogadni a rendelőben - mondta dr. Kovács Jenő, aki hozzátette, hogy dr. Bognár Lajos országos főállatorvos állásfoglalása és közleménye szerint a járvány idején elmaradt veszettség elleni védőoltásoknak semmi jogkövetkezmény nem lesz, azokat a járvány lezajlása után azonnal pótolni kell. A kölyökkutyák helyzete más, hiszen ők még a kölyökkori betegségeket (parvo, szopornyica) megkaphatják. Dr. Kovács Jenő a járvány jelen szakaszában azt javasolja, hogy az első kettő védőoltást mindenképpen be kell adatni, mert az már olyan védettséget adhat, amivel - főleg kijárási tilalom esetén - átvészelhetjük a járvány időszakát.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!