Kézbe vehető történelem - Értékes lelet került elő Pápa határában


2020-04-02 21:32:16  | cikk: ha  | 


Kézbe vehető történelem - Értékes lelet került elő Pápa határában főképe
Dr. Péterváry Tamás lett a Gróf Esterházy Múzeum régésze. Február végén állt munkába, rögtön bekapcsolódott a Fő tér nyugati részén álló házsor udvarán zajló próbafeltárásokba is. Kollégái segítségével most az ott előkerült gazdag leletanyagot szortírozza, tisztítja. Mindemellett nagy hangsúlyt fektet a közösségi régészet feltételeinek megteremtésére. Az illegális fémkeresőzés a lelőhelyet és az ország közös értékeit pusztítja, a legális tevékenység viszont gazdagítja az ismereteinket és a múzeum leletanyagát is, mondta dr. Péterváry Tamás. Épp ezért örömmel támogatja a pápai és környékbeli önkéntes fémkeresőzőket, hogy szakember segítségével és felügyeletével dolgozhassanak.

Dr. Péterváry Tamás lett a pápai múzeum régésze

A legális fémkeresőzéshez engedélyt kell kérni a múzeumtól. Az eljárási rend szerint a kérvényt a múzeum továbbküldi, a végső szót a minisztérium mondja ki - egy ügy általában két-három hónap alatt fut át a rendszeren. Ezt követően be kell jelenteni, hogy az önkéntes mikor megy ki az engedélyben rögzített területre, és ha valamit talál, rögtön értesítenie kell a közgyűjteményt. Bakos László már több éve hódol ennek a hobbinak, számos terepbejáráson vett részt, az általa talált tárgyakat mindig beszolgáltatta a Gróf Esterházy Múzeumnak. Mint mondta, most egy egyesületet szeretnének létrehozni, mely összefogná a város és a járás fémkeresőzőit. Örömmel várnak minden érdeklődőt soraikba.

Dr. Péterváry Tamás, Bakos László és Megyeri István

A szakemberek és a lelkes önkéntesek összefogásának köszönhetően most egy igazán értékes lelet került a Gróf Esterházy Múzeumba. Megyeri István négy éve ismerkedett meg ezzel a tevékenységgel, eleinte gyermekei érdeklődését szerette volna íly módon felkelteni a történelem iránt, de aztán őt ragadta magával ez a hobbi. Múlt héten Pápa határában fémkeresőzött egy engedélyezett területen, Köszeghy Ádám földjén, épp akkor, amikor hordta a havat a metsző szél. Már épp indulni készült, amikor az utolsó próbálkozásnál egy kardtöredéket fordított ki ásójával. A lelet rendkívül ritka ebben a régióban, mondta dr. Péterváry Tamás, aki megállapította. hogy egy háromezer éves, késő bronzkorból származó fegyverről van szó, ép, tömör markolattal, benne a penge töredékével.

Megyeri István kedvenc korszaka a honfoglalás időszaka, álmai lelete egy tarsolylemez lenne

- A penge törési felületéből arra lehet következtetni, hogy a tárgy már a földbe kerülése előtt megsérülhetett. Nem kizárt, hogy direkt törték el. Azt tudni kell, hogy abban a korban ilyen fegyvert csak nemesember birtokolhatott, komoly értéket képviselt - mondta a régész, aki hozzátette, hogy érdékes kérdéseket vet fel, hogy miért és miképp került a földbe a kardtöredék. Megyeri István elmondta, hogy alaposan átnézte a területet, de más nem került elő, sem a penge hiányzó része, sem másik fegyver vagy egyéb eszköz.

Háromezer év után ismét férfikézben a kard(töredék)

- Nagy szerencsénk, hogy a leletet a múzeum egyik önkéntes fémkeresős kutatója találta, hisz közös nemzeti vagyonunkat alkotó régészeti fémtárgyak zöme a gyakori törvénytelen fémkeresőzés következtében a nemzetközi feketepiacon végzi, elnémítva mindazt a tudást, amit a tárgy előkerülési környezete nyújtana a múlt iránt érdeklődők számára - mondta dr. Péterváry Tamás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!