Rendben zajlik az egészségügyi alapellátás városunkban


2020-04-02 18:07:04  | cikk: Babos Petra  | 


Rendben zajlik az egészségügyi alapellátás városunkban főképe
Jelentősebb változások nem történtek az elmúlt két hét során - tájékoztatta hírportálunkat Ujváry Hajnalka. Pápa Város Önkormányzatának Egészségügyi Alapellátási Intézete intézményvezetője elmondta, mind a felnőtt háziorvosi, mind pedig a gyermekorvosi rendelésen a betegek megértették, elfogadták a járványügyi helyzetre kialakult új rendet.
- Sok orvossal telefonon kívül emailban is kapcsolatba tudnak lépni a betegek. Receptekért már nem jönnek a rendelőkbe, azokat E-recept formájában kapják meg. Az országos tisztifőorvos az EMMI iránymutatásai alapján arra utasította az összes alapellátót, hogy törekedjenek az orvos-beteg találkozás minimalizálására, és a távkonzultációt helyezzék előtérbe. Járványügyi szempontból az egészségügyi alapellátási dolgozóknak gondoskodni kell arról, hogy légúti fertőzési tünetekkel senki ne jelenjen meg a háziorvosi rendelőben, az ellátásukat az említett távkonzultációban kell megoldani. Akinél COVID -19 fertőzés gyanú állhat fenn, az állapotától függően kell gondoskodni a további kezeléséről. Nehézlégzés, rossz egészségi állapot esetén az OMSZ kerül értesítésre és kijelölt járványkórházba (Ajka) kerül elhelyezésre. Amennyiben a beteg állapota nem igényel kórházi elhelyezést az otthonában gyógyul. A helyszínre mobil mintavevő egység megy ki, és ott veszik le a teszteléshez szükséges anyagot, így nem a beteg utazik. Amennyiben a beteg állapota romlik, nehézlégzés jelentkezik, értesíti háziorvosát, aki gondoskodik a fekvőbeteg intézményben történő ellátásáról. A lakosság úgy tudja segíteni az orvosok, szakdolgozók munkáját, hogy betartják azok tanácsait, utasításait, ügyelnek az alapvető higiéniai szabályokra. Amennyiben szükséges az orvos - beteg személyes találkozás nem hallgatnak el fontos információkat légúti panaszaikkal, külföldről történt hazatérésükkel kapcsolatban - emelte ki az intézményvezető.
Vannak esetek, amikor nem kerülhető el az orvos-beteg személyes találkozó, ebben az esetben az egészségügyi személyzetnek szükséges védőfelszerelést kell viselnie. Az általánosan használt védőeszközök zömmel rendelkezésre állnak, bár fogyóban vannak, de speciális védőfelszereléssel nem állnak jól. A háziorvosok 50 sebészi szájmaszkot és 3 db FFP1 maszkot kaptak eddig. A koronavírus járvány idején a speciális védőfelszereléseket a járási hivatalnak kellene biztosítani. Tekintettel arra, hogy világjárvány van, ezek mindenhol hiánycikkek lettek, és elsősorban a fertőző betegeket ellátó kórházak részére kell biztosítani. Az Alapellátási Intézet több helyről is próbál speciális védőfelszereléseket beszerezni, több esetben csak igényt lehetett leadni, de remélhetőleg néhány helyről már megérkeznek a rendelt maszkok - tudtuk meg Ujváry Hajnalkától.
-Az idő előrehaladtával a krónikus betegségben szenvedők személyes ellátására egyre nagyobb szükség lehet, tekintettel arra is, hogy a kórházak az átszervezések miatt csak a sürgős eseteket látják el, így az intézményekből kikerülő betegekkel valakinek foglalkozni kell. Az egyik legveszélyeztetettebbek az alapellátásban dolgozók, hiszen leginkább ők vannak kitéve a fertőzésnek. A tünetmentes vagy más betegség miatt ellátott betegtől megfertőződött orvosok egyrészt kiesnek a munkából, másrészt tünetmentes hordozás esetén a fertőzés továbbadásában is szerepet játszhatnak, mely különösen a legveszélyeztetettebb idős, krónikus betegeket érintené tragikusan, ezért az egészségügyi dolgozókat is kellene tesztelni koronavírus gyanúval, hiszen az esetleg megfertőződött alapellátó orvosok a fertőzés továbbadásában kiemelt szerepet játszhatnak.
A gyermekorvosoknál a kötelező védőoltásokon kívül az ajánlott oltások közül kizárólag a meningococcus elleni védőoltás beadása történik. Az újszülött tanácsadás is működik, amennyiben szükséges orvos-beteg találkozás meghatározott időpontra jönnek, így nem találkoznak egymással a betegek. Mivel a jelenlegi rendszerben minden orvos a saját betegeit látja el, így tudják, milyen esetekben lehet szükség ezekre a vizsgálatokra a rendelőben.
A fogorvosoknál továbbra is csak kizárólag sürgősségi ellátást nyújthatnak, amelyet rendelet szabályoz. Pápán jelenleg három fogorvos látja el a helyieket. Az ellátás átalakítására központi terv készül, bár ezzel kapcsolatban még hivatalos értesítés nem történt.

Felnőtt háziorvosi ellátás 2020.03.30-tól

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!