A járványügyi helyzet kezeléséről egyeztettek


2020-04-02 09:46:11  | cikk: Babos Petra  | 


A járványügyi helyzet kezeléséről egyeztettek főképe
A Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállító Ezredének parancsnoka, James Sparrow ezredes és parancsnokhelyettese, Peder Söderström ezredes tett látogatást a Városházán, ahol Dr. Áldozó Tamás polgármesterrel egyeztettek a kialakult járványügyi helyzet kezeléséről.
Dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, öröm számára, amikor van idő arra, hogy beszéljenek a város és a Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállító Ezred partnerségéről. Ezúttal a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetet és a teendőket értékelték. A polgármester az egyeztetés során elmondta a parancsnoknak, hogy Pápa város legfőbb feladatának az idősek védelmét látja a városban és hogy erre minden forrás a város rendelkezésre áll. A nehéz időkben mutatkozik meg a pápaiak és a magyarok összetartása, hiszen rengetegen ajánlották és ajánlják fel folyamatosan segítségüket a járványügyi védekezésben így vagy úgy.
- A Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállító Ezred állománya és családjai pápai lakosok, akik itt élnek közöttünk. Fontos mindkettőnk számára, hogy a közegészségügyi szabályokat betartsuk. Az itt élő külföldi állampolgárokra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a pápai polgárokra. Különösen szigorú eljárásrend vonatkozik azokra, akik repülnek. Ezekben a napokban nem annyira a katonai, logisztikai feladataiknak tesznek eleget, hanem védőfelszereléseket szállítanak Kelet-Ázsiából - mondta a polgármester.
A Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren állomásozó Stratégiai Légiszállítási Képesség feladata, hogy 12 tagországának stratégiai légiszállítási kapacitást biztosítson. Az új koronavírus világjárvány idején erre a képességre a tagországoknak nagyobb szüksége van, mint valaha, hiszen számos nemzet egészségügyi eszközök és védőfelszerelések híján van a hirtelen kialakult helyzet miatt. A Stratégiai Légiszállítási Képesség ezért folyamatosan hajt végre műveleteket.
A járványt és az ezáltal kialakult helyzetet nagyon komolyan vesszük - mondta James Sparrow parancsnok. Mint kiemelte, rendkívül szigorú megelőző rendelkezések léptek életbe náluk, amelyek érvényesek mind a mindennapi életükre, mind a műveleteikre. A munkahelyen odafigyelnek az egymás közti távolságtartásra, a gyakori és alapos kézmosásra. A gyakran használt tárgyakat rendszeresen fertőtlenítik épületeikben. A repülésekkor a repülő személyzetet orvosaik megvizsgálják és csak egészséges állapotban engedik őket a feladatot végrehajtani. Minden szállítmányt a felrakodás helyszínén lefertőtlenítenek. Amennyiben utasokat kell szállítaniuk, a felszálló utasoknak repülés előtt 14 napig karanténban kell lenniük egy orvosi igazolás birtokában arról, hogy egészségesek, és felszálláskor az ő orvosaik is egészségesnek kell, hogy nyilvánítsák őket. Amint az eszközök erre rendelkezésre állnak, bevezetik a visszatérő személyzet tesztelését, mindenben a magyar hatóságok előírásait követve. Amíg nem produkálnak negatív tesztet a visszatérő személyzet tagjai, addig természetesen önkéntes karanténban tartózkodnak. Mint pápai lakosokra, rájuk és családjaikra ugyanazok a magyar szabályok vonatkoznak, mint bármelyik pápai vagy magyarországi lakosra az itteni életüket illetően. A várossal, a magyar hatóságokkal mindenben együttműködnek, amiben tudják, segítik munkájukat - emelte ki a parancsnok.
A katonai egység vezetősége és a polgármester megegyeztek abban, hogy továbbra is, ahogyan eddig, kölcsönösen támogatják egymást, ebben a nehéz helyzetben is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!