A szociális ágazatban dolgozók is ingyen utazhatnak, a képviselői tiszteletdíjak folyósítását felfüggesztették


2020-04-01 17:40:06  | cikk: Babos Petra  | 


A szociális ágazatban dolgozók is ingyen utazhatnak, a képviselői tiszteletdíjak folyósítását felfüggesztették főképe
Dr. Áldozó Tamás polgármester tegnap jelentette be, hogy az egészségügyi dolgozók a Volán busz szolgáltatását helyben, a helyközi, elővárosi szolgáltatás igénybevételéhez hasonlóan díjtalanul vehetik igénybe.
-Levélben fordulunk a Volánbuszhoz, szerződéses partnerünkhöz a közszolgáltatás ellátásában. Ezt a levelet már megírtuk, de szeretném egy újabb kedvezményezetti körrel kiegészíteni, méghozzá azzal, hogy a helyijárati közlekedés ingyenessé tételét nemcsak az egészségügyi dolgozóknak biztosítjuk, hanem a szociális ágazatban dolgozóknak is. Azért döntöttem így, mert a város által ellátott, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos feladatok túlnyomó többsége náluk összpontosul. A szociális dolgozókra vonatkozó kedvezmény nemcsak az önkormányzati alkalmazottakra értendő a városon belül, hanem a velünk együttműködő partnerekre is, tehát a Magyar Máltai Szeretetszolgálatra és a Baptista Egyház szociális területen dolgozó munkatársaira is. A jövőt illetően pedig megfontoljuk azt, hogy amennyiben a koronavírus-járvány következtében tömeges lesz a fertőzések aránya a városban és az ESZI, valamint a partnereink kapacitása nem lesz elegendő arra, hogy a szükséges feladatot ellássa, akkor ezt a kedvezményt az önkéntesekre is kiterjesztjük - emelte ki a polgármester.
Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, a mai napon polgármesteri rendelettel módosította a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletet.
-Április 1-ei hatállyal felfüggesztem a képviselő-testület tagjainak és a külső bizottsági tagoknak járó tiszteletdíjak folyósítását a járványveszély elrendelésének idejére. Az így megtakarított pénzt a védekezés költségeihez fogjuk átcsoportosítani. Ez havonta körülbelül 4 millió forintot jelent az önkormányzatnak - hangsúlyozta a polgármester, akitől megtudtuk, mivel ő és az alpolgármester nem kap képviselői tiszteletdíjat, ezért Unger Tamással azt vállalják, hogy a képviselői tiszteletdíjjal megegyező összeget befizetik minden hónapban az Egyesített Szociális Intézmény mellett működő alapítvány számlájára.
Dr. Áldozó Tamás indoklásként elmondta, a képviselői felelősség a járványveszély idején megszűnt, a képviselők és a bizottsági tagok hatáskörét és a feladatait a polgármester egy személyben gyakorolja, a felelősség teljes mértékben a városvezetőé, a képviselők ebben nem osztoznak.
-A munkaterv szerinti képviselő-testületi ülések előterjesztéseit megküldöm a képviselőknek, és azok hozzászólásait, észrevételeit, javaslatait figyelembe fogom venni a döntések meghozatalakor - tette hozzá.
A városvezető hozzátette, a költségvetést összetett módon érinti a járványveszéllyel kapcsolatos megváltozott működés, a kiadási és bevételi oldalát is érinti.
-Az önkormányzat és az intézmények is bevételeket tervezett. Az egyes intézmények például terembérletből, de vannak speciális, saját bevételeik is. Ezek szinte mind elmaradnak. Ugyanakkor az önkormányzat is le fog mondani a bevételeinek egy részéről, hiszen ami bérletidíj kedvezményt adunk a bérlőinknek, az a pénz nem folyik be és a közterület használatból származó bevételeinkre sem számíthatunk, de ugyanígy a parkolási díjakból származó bevételekre sem, de az iparűzési adóból származó bevételek is el fognak maradni. Vannak most jelentkező kiadásaink, ilyenek a védőeszközökre fordítandó pénz, amely részben az önkormányzat költségvetésében közvetlenül kell, hogy jelentkezzen, részben pedig az intézményeink körében. Az intézményeknek felhatalmazást adtunk arra, hogy a védőeszközök beszerzése esetén minden fedezetet biztosítunk. Egyelőre nem látjuk, hogy ez mekkora összeget tesz ki. Azt kértük az intézményvezetőktől, hogy dolgozzák át a költségvetésüket, úgy, hogy a második negyedévben számoljanak azzal, hogy a mostani állapot megváltozik. A közvetlen kiadásokra a város rendelkezik forrásokkal és vannak tartalékok is, amelyeket át tudnak csoportosítani, akár 100 milliós nagyságrendig. Mi úgy látjuk, egyelőre képesek vagyunk a ránk háruló feladatokat ellátni - fűzte hozzá a polgármester.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!