30 millió a járvány elleni védekezésre, ingyen utazhatnak az egyészségügyi dolgozók


2020-03-31 17:29:32  | cikk: HuHa  | 


30 millió a járvány elleni védekezésre, ingyen utazhatnak az egyészségügyi dolgozók főképe
Tegnap adtunk hírt arról, hogy dr. Áldozó Tamás polgármester bejelentette, a központi rendelkezés értelmében a képviselő-testületek és bizottságok nem hívhatók össze a veszélyhelyzet idején, így mára tervezett munkaértekezlet elmaradt, a testület és a bizottságok hatáskörét a polgármesterek gyakorolják, rendeletek, határozatok meghozatalával. A képviselő-testületnek megküldött előterjesztésekkel kapcsolatban így ma a városvezető döntött. Ezeket a döntéseket ismertette sajtótájékoztatóján.
Üres maradt ma reggel az ülésterem

Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, ez számára nem azt jelenti, hogy a polgármester egy személyben dönt, így az előterjesztésekkel kapcsolatban kikérte a képviselők véleményét. Ugyanakkor azt is kiemelte, a meghozott döntésekért a polgármester felelős.
A részletekkel kapcsolatban elmondta, egy napirendről, a JMSZK 2020. évi munkatervének elfogadásáról nem döntött, mivel a munkatervet még a járvány terjedésének megelőzését célzó központi rendelkezések meghozatala előtt kellett elkészíteni, az pedig számos első félévre vonatkozó programot és feladatot is tartalmazott. A JMSZK egy új, átdolgozott munkatervet fog majd készíteni, a járvány alakulásának függvényében.
A februárban elkészült munkatervet újra kell írni, erről nem döntött a polgármester

Döntött viszont a polgármester a költségvetési rendelet módosításáról, a dokumentum három előirányzat vonatkozásában módosult. Ezek egyike, hogy belső átcsoportosítással 30 millió forintot különített el a városvezető a költségvetésben a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kiadásokra. A másik előirányzat a projekteket érinti: a Pápai Ipari Park infrastrukturális fejlesztése című TOP projekt keretében a KFF jóváhagyásával végleg lezárult a közbeszerzési eljárás, a városnak március 31-ig kell biztosítania a fedezetet a közbeszerzés során beérkezett árajánlathoz, ami lehetővé teszi a nyertes vállalkozóval való szerződéskötést. A beruházás kivitelezéséhez szükséges pályázati forráson felüli összeget a projektek végrehajtásához felvett hitel átcsoportosításával biztosítja az önkormányzat. Ez azt jelenti, hogy a 800 millió forintos pályázati támogatáshoz 286 millió forintot kellett hozzátenni. A projekt a Juhar és Kopja utca fejlesztését tartalmazza. A költségvetési rendelet harmadik módosítása a Vajda Péter Lakótelepi Bölcsőde felújítására elnyert 550 millió forint városi büdzsébe történő beépítése volt.
A költségvetési rendelet egyik oldala

A testület napirendjén szerepelt és a polgármester döntött a Pápa városban biztosítható személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetési díjakról szóló rendelet módosításáról. A módosítás a térítési díjak emelését tartalmazza, melyet a határozatban elfogadott önköltségszámítás alapján határoztak meg. Módosítani kellett az egyes helyi adó tárgyú rendeletet, ezt a helyi építési szabályzatban bekövetkezett változások tették szükségessé.
Vegyes ügyek között a polgármester hozzájárult a Bartók Béla AMI és a Weöres Sándor Általános Iskola átszervezéséhez, és döntött a sporttámogatásokról.
-Döntöttem a 2019. évi sportpályázatok támogatásának elszámolásáról és az idei sportpályázatokról. A döntés ebben az esetben azt jelenti, hogy egész évre kalkulált összeget állapítottam meg támogatásként és ennek az összegnek a felét fogják megkapni most a sportegyesületek. Lesz egy évközbeni elszámolási határidő, és az első félév teljesítési adatainak ismeretében térünk vissza az év hátralévő részére - mondta. A döntést azzal indokolta, hogy a sportegyesületek egy részének működése 3-4 hónapra ellehetetlenült, így kiadásuk is csak minimális keletkezhet, hiszen nincsenek nevezési díjak, versenydíjak, bérleti díjak, útiköltségek.

További, alapesetben bizottsági hatáskörbe tartozó és most polgármesteri jogkörbe került ügyekben is hozott határozatokat a városvezető, így jóváhagyta a Pápa Városi Televízió, a Pápai Városi Óvodák, a Jókai Mór Városi Könyvtár szervezeti és működési szabályzatát, határozatot hozott az óvodák házirendjének jóváhagyásáról, a könyvtárhasználati szabályzat jóváhagyásáról és az Egyesített Szociális Intézmény szakmai programjának elfogadásáról. Mint mondta, az óvodai beíratásokról is kellett volna ma dönteni, de ebben az ügyben központi rendelkezés született, az EMMI utasításban szabályozta a kérdést: minden gyermeket fel kell venni a körzetébe és az üresen maradt helyekről dönthet az intézményvezető. Ez megfelel a korábbi szabályoknak, gyakorlatoknak.
-Minden polgármesteri hatáskörben meghozott döntésről a veszélyhelyzet megszűnését követően a képviselő-testületnek beszámolok, és a rendeletekről a testület állást foglalhat, azokat megerősítheti, hatályukban fenntarthatja őket vagy megváltoztathatja azokat, természetesen nem visszamenőleges hatállyal - emelte ki dr. Áldozó Tamás.
A polgármesteri csengőt nem kellett ma megszólaltatni

A sajtótájékoztatón a polgármester arról is szólt, csatlakozik a város az országos kezdeményezésekhez: a parkolási rendelet mától érvényes módosításáról már tegnap hírt adott, új elemként vezeti be a város, hogy az országos, elővárosi és regionális bérletek érvényességének meghosszabbításához hasonlóan a helyi tömegközlekedésben is érvényesek lesznek április 15-ig a márciusban megvásárolt bérletek. Városunkban a helyi közösségi közlekedést a Volánbusz biztosítja, a velük meglévő szerződés módosítását úgy kéri az önkormányzat, hogy a márciusban megváltott bérletek április 15-én 24 óráig felhasználhatók legyenek. A város azt is biztosítja, hogy az egészségügyben dolgozók díjtalanul vehessék igénybe a közösségi közlekedési szolgáltatást.

Dr. Áldozó Tamás azt is elmondta, számos megkeresés érkezett hozzájuk az önkormányzati üzlethelyiségek bérleti díjának mérséklésével kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, szeretnének jó, megfontolt döntést hozni, ezért az üzletbérlők április 15-ig nem fogják megkapni a következő bérleti díjról szóló számlát, amit pedig április 15 után kapnak, az már a mérlegelés után meghozott döntés alapján kiállított számla lesz. Annyit már előzetesen elárult a városvezető, hogy normatív döntést hoznak, hiszen méltánytalan lenne, ha egyedi döntéseket hoznának.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!