Szüneteltetik a nyilvános liturgiákat, de a templomok nyitva vannak


2020-03-26 17:45:08  | cikk: Babos Petra  | fotó: archív  | 


Szüneteltetik a nyilvános liturgiákat, de a templomok nyitva vannak főképe
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése nyomán a nyilvános liturgiák március 22-étől elmaradnak, azonban a templomok ajtói továbbra is nyitva állnak a hívek előtt.
Salgó Ferenc kanonok-plébános ennek kapcsán hírportálunknak elmondta, minden reggel 7 órakor tart szentmisét, a hívek részvétele nélkül, s ezt az interneten, a Mária Rádió Pápa oldalán és a Szent Anna Plébánia Facebook oldalán követhetik, illetve minden este 18 órakor a rádió közvetít valamelyik templomból szentmisét.
-Mivel templomaink nyitva vannak, így a kereszteléseket megtartjuk előre leegyeztetett időpontokban, de csak szűk körben, vagyis csak a szülők és a keresztszülők jelenlétében. Ugyanígy lesz a házasságkötések terén is, azokat is megtartjuk, de ott is arra kérjük a híveket, csak szűk körben vegyenek részt a szertartásokon. A temetéseket is megtartjuk, ott is az a kérésünk, hogy csak a szűk család vegyen részt. A temetési miséket úgy oldjuk meg, hogy a reggeli misét az elhunytért ajánljuk fel, s a gyászoló család az interneten keresztül követheti a szertartást. A betegek kenetének felvétele is lehetséges, akár otthonukban, szociális otthonban vagy a kórházban. A szentgyónásra is van lehetőség, de ezt is előre megbeszélt időpontban vehetik igénybe a hívek - mondta az atya, akitől megtudtuk, a Magyar Püspöki Konferencia még nem rendelkezett a bérmálások idejéről, arról a későbbiekben tájékoztatjuk az érintetteket.
Salgó Ferenc a közelgő nagyhét kapcsán azt mondta, a húsvéti ünnepet nem lehet más időpontra átrakni, a plébánia templomokban meg kell tartani az ünnepi miséket, akkor is, ha nem lehetnek a hívek jelen.
A kanonok-plébánostól megtudtuk, a hívek élnek a lehetőséggel és bekapcsolódnak az online szentmise közvetítésekbe, s bíztatott és bátorított mindenkit, hogy éljen ezen formával a veszélyhelyzet idején, hiszen ilyenkor mindenki jobban rádöbben arra, hogy Isten kezében vagyunk, akár egészségesek vagyunk, akár betegek. A jó Isten mindig szeret bennünket és legyünk erre nyitottak.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!