Megindult a digitális tantermen kívüli oktatási rend


2020-03-24 20:45:25  | cikk: Babos Petra  | 


Megindult a digitális tantermen kívüli oktatási rend főképe
A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, kormányzati döntés értelmében az iskolák bezárásával a tantermen kívüli, digitális munkarend lépett életbe március 16-án. Nem kell iskolába menni, viszont az ún. online tantermekben kötelező minden nap megjelenni.
Az elmúlt másfél hét tapasztalatairól a Pápai Tankerületi Központ igazgatója, Egyházi Andrea tájékoztatta hírportálunkat.
Mint mondta, városunkban és a pápai tankerülethez tartozó intézményekben is sikerült az átállás a hagyományos tanításról az online oktatásra.
-A tantestületek a digitális munkarendre vonatkozó módszertani ajánlások alapján hozzáláttak az elektronikus kommunikációs felületek és a digitális oktatási tartalmak használatához. A tanulókat és a szülőket folyamatos kapcsolattartásra ösztönzik a kollégák - emelte ki Egyházi Andrea, akitől megtudok a pedagógusok különböző kommunikációs felületeket hoztak létre és az internetes felületen olyan csoportokat alakítottak ki, ahol a pedagógusok, a szülők és gyermekek tudnak együtt kommunikálni. Az Oktatási Hivatal segíti a tanárok munkáját, hiszen az általuk közzétett linkeket is használhatják a pedagógusok az online tanítás során. Előszeretettel használják a tananyag küldésére a KRÉTA-rendszert, az adott osztály Facebook-csoportját is. Több intézmény a Google Classroom-ot használja és ajánlják még az Okosdobozt és az M5 televízió oktató adásait is. A Redmenta nevű programot elsősorban a számonkéréshez használják a tanárok.
Egyházi Andreától megtudtuk, a Pápai Tankerületi Központhoz tartozó intézmények diákjainak informatikai eszközparkja vegyes ellátottságú.
- A családok mintegy hatvan százaléka rendelkezik olyan eszközökkel, ami megfelel az elvárásoknak, és az okoseszközök funkciói is megfelelnek, valamint az internet forgalom is elegendő a tananyag átviteléhez. Azok a családok, akik nem rendelkeznek internet kapcsolattal, ők a papíralapú tananyagot kapják meg - tette hozzá a tankerületi igazgató, aki elmondta, a hatékony és gördülékeny online oktató munka megvalósítását havi tematikus tanterv, digitális órarend és új tantárgyfelosztás is segíti. A közösségi médiában pedig számos online csoport alakult, az intézmények igény esetén házon belüli digitális továbbképzést tartottak, - amelybe az intézményi rendszergazdák is bekapcsolódtak- azoknak a kollégáknak, akik igényelték.
Egyházi Andrea példaértékűnek tartja, hogy egy pápai nyugdíjas szaktanácsadó pedagógus kollégájuk felajánlotta a segítségét, és számos feladatot, tananyagot juttatott el a tankerületi központon keresztül az intézményeikhez.
Az online tanítás az oktatás szereplői számára egy új forma, új gondolkodásmód, de az óriási összefogásnak köszönhetően megfelelően működik.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!