Szünetelnek a nyilvános szentmisék a katolikus templomokban


2020-03-20 09:47:37  | cikk: Babos Petra  | 


Szünetelnek a nyilvános szentmisék a katolikus templomokban főképe
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia határozatokat hozott az új koronavírus miatti veszélyhelyzettel kapcsolatosan.
Dr. Mail József apát-plébános ennek kapcsán elmondta, vasárnaptól kezdve nem lesznek nyilvános szentmisék a katolikus templomokban.
-A templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei, különösen fontosak, ezért a templomainkat nem zárjuk be délután 15 óráig. A közösségi alkalmak elmaradnak, a szentmiséken kívül a keresztutat és a rózsafüzért sem tartjuk meg. Temetést csak szűk körben lehet megtartani, ez azt jelenti, hogy a ravatalozóban csak egy-két hozzátartozó tartózkodhat, a szertartást a sírnál tartjuk meg. Az egyéb szertartások szintén szünetelnek - emelte ki dr. Mail József, aki hozzátette, azokat a szentmiséket, amelyek korábban a híveik írattak fel, azokat a pap elmondhatja magánmise keretében, de akár későbbre is halaszthatóak ezek.
-A higiénikus előírásokra nagyon ügyelünk, a szertartások előtt és után is kezet mosunk, valamint a templomot minden nap fertőtlenítjük, takarítjuk - fogalmazott az apát-plébános.
Dr. Mail József kiemelte, a húsvéti ünnepkör kapcsán még nincsenek információik a szentmisék rendjéről. Mint elmondta, a rendelkezéseket nem a püspöki kar hozza meg, hanem a területileg illetékes püspök. A magyar püspöki kar csak ajánlásokat tesz.
A bérmálások időpontjáról sincsenek még határozatok, az érsek úr azt a tájékoztatást adta ennek kapcsán, hogy esetleg fakultációt ad a plébánosoknak arra, hogy megbérmálják a gyerekeket, de ha a helyzet stabilizálódik, akkor megtartják rendes időben a bérmálásokat.
Az apát-plébánostól megtudtuk, a hívek fegyelmezettek, már a vasárnapi misére is sokkal kevesebben látogattak el, hétköznapokon pedig még kevesebb hívő megy el a templomba.
Az iskolák bezárásával a tantermen kívüli, digitális munkarend lépett érvénybe hétfő óta. A katolikus óvodában és iskolában a hittanoktatás ennek tükrében folyamatban van.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!