Csak az élelmiszerpiac működhet, jövő héten fertőtlenítik az óvodákat


2020-03-18 14:58:14  | cikk:  | 


Csak az élelmiszerpiac működhet, jövő héten fertőtlenítik az óvodákat főképe
Több újabb intézkedést vezetett be az önkormányzat - jelentette be Unger Tamás alpolgármester ma kora délután azon a sajtótájékoztatón, melyet dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselővel tartott a Városházán. A piacon mától csak élelmiszert, virágot, palántát lehet árusítani. Az óvodákban a jövő héten fertőtlenítést végeznek, gyermekek számára nem kértek a szülők felügyeletet. A bölcsődékben is alig van kisgyermek, ezért egy intézményt működtetnek. A Volántól azt kérte a város, hogy a nyári menetrend szerint közlekedjenek a buszok.

Azt kérte a pápaiaktól, figyeljék az állami fenntartású intézmények tájékoztatóit és kövessék nyomon a helyi hírszolgáltatók által megjelentetett információkat is. Elmondta, a város honlapján, a papa.hu-n létrehoztak egy aloldalt, ami a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazza, mindezek mellett Pápa Város hivatalos facebook oldalát tekintik a valós idejű tájékoztatás forrásának.
A mára meghozott intézkedéseket sorolva arról tájékoztatott, az óvodákban a mai naptól ezen a héten senki nem kérte az ellátást, tehát szerdára, csütörtökre és péntekre nem kértek felügyeletet a pápai szülők, így az óvodák erre az elkövetkezendő 3 napra bezártak.
-A jövő hét folyamán a városi óvodák minden tagóvodájában fertőtlenítési takarítást tartanak. Minden tagóvodában megtesznek mindent azért, hogy az azt követő következő héten, március 30-ától, egy fertőtlenített intézménybe mehessen minden kisgyermek, akinek a szülei kérik a felügyeletet - jelentette ki, vagyis március 30-ától újból lehet kérni a felügyeletet a gyermekek számára. A tervek szerint kijelölnek 2-3 óvodát a város különböző pontjain, ahol a kisgyermekeket el tudják helyezni felügyeletre. Az igények felmérése a jövő héten történik meg.

A bölcsődékkel kapcsolatban elmondta, e hét hátralévő részére összesen 5 kisgyermek részére kértek elhelyezést 2 bölcsődében, a következő hétre pedig eddig 4 kisgyermek felügyeletét kérték a szülők. Ez alapján úgy döntöttek, a Bóbita Bölcsődében fogadják majd a kisgyermekeket. Ehhez tartozik az a döntés is, hogy a Fenyveserdő Bölcsődében működő konyha leáll és a városban csupán egy konyha fog üzemelni, hiszen a jelenlegi étkezési igényeket így is ki tudják szolgálni. Hangsúlyozta, a gyermekétkeztetés ebben a helyzetben sem sérülhet, ennek a kötelezettségének eleget tesz a város.

-A piaccal kapcsolatban az a döntés született, hogy a piaccsarnokban történő árusítás - élelmiszer, palánta, virág - megmarad és a piaccsarnokban működő üzletek is működhetnek a megfelelő nyitvatartási szabályok betartásával. Az úgynevezett sátras árusítás péntektől már nem lesz elérhető visszavonásig .
Ugyancsak a Városgondnokság tevékenységéhez tartozik a városi játszóterek fenntartása, ezeket ma lezárta az intézmény - hívta fel a figyelmet az alpolgármester. Kiemelte, ennek kimondottan az a célja, hogy a játszótereken történő tömeges tartózkodás következtében a vírus továbbadását megakadályozhassák.

Unger Tamás megemlítette az egészségügyi alapellátási szolgáltatásról hozott döntést is, mely szerint a Népegészségügyi Központ ajánlására a központi ügyelet kedd óta, a háziorvosi rendelők ajtaja pedig a mai naptól vannak zárva. Természetesen az ellátás biztosított, a telefonon keresztül történő kikérdezés után az orvosok döntik el, hogy milyen beavatkozás szükséges a beteg esetében. A receptek felírása is telefonon kérhető, a receptfelíratás úgynevezett felhőben történik.
Hétfőtől megváltozik a helyi tömegközlekedés rendje is, a városvezetés azt kérte a Volántól, hogy álljanak át az autóbuszok a tanszüneti menetrendre. Ennek részben ugyancsak járványügyi, megelőző funkciója van és nem utolsósorban ez gazdasági előnyt is jelent a város számára.

Az alpolgármester a sajtótájékoztatón kiemelte, a jelenlegi veszélyhelyzetben a kormányzat és az önkormányzat is kiemelten az idősek védelmére fókuszál. Ezért az önkormányzat biztosítja a segítséget azoknak az elsősorban 70. életévüket betöltötteknek, akik saját háztartásukban tartózkodnak és segítségre van szükségük. Erről tájékoztatni kell az önkormányzatot, amihez a kormányzat rendeletben bejelentési lehetőséget és kötelezettséget írt elő. A kitöltendő bejelentő lapért nem kell az önkormányzathoz bemenni, tulajdonképpen a segítségnek az a lényege, hogy az ESZI-n, illetve más segítőkön, családtagokon keresztül az ESZI-ben is és az önkormányzat ügyfélszolgálatán is elérhető az űrlap, amelyet ki kell tölteni és vissza kell juttatni. Ezt követően a polgármester rendeli el az idősek ellátását, nagy valószínűséggel az ESZI-n keresztül.
Unger Tamás az országgyűlési képviselőhöz hasonlóan arról is szólt, még mindig sokan vannak az utcákon, még mindig nincs meg az felelősségérzete, veszélyérzete az embereknek ezzel a járvánnyal kapcsolatban.
-Kérek minden pápai nevében mindenkit, és főleg az időseket, hogy maradjanak otthon! Olyan helyzetben vagyunk már, amelyben ez a legfőbb segítség, ezzel tudunk a legtöbbet segíteni. Maradjanak otthon, hiszen éppen az elmondottak alapján segítséget tudnak kapni az önkormányzattól családjukon és önkénteseken keresztül is. A fiatalok generációjától azt kérte, hogy a digitális tanrend bevezetése az ne a tavaszi szünet meghosszabbítását jelentse, és ne az utcán tartózkodjanak.

-Ne gondoljuk azt, hogy a járvány el fog kerülni bennünket! Rendeltek már el városunkban és a járásban is járványügyi megfigyelést, tudjuk mindannyian, hogy szállítottak már mind a pápai kórházból, mind háziorvosi utasításra az ajkai kórházba koronavírus-gyanús beteget. Az ő kezelésükről, eredményeikről információink nincsenek, de azt gondolom, hogy a gyanú már önmagában elegendő kell, hogy legyen mindannyiunk számára arra nézve, hogy ezt a felelősséget átérezzük. A vírus tehát itt van közöttünk, itt van a városban, itt van velünk, felelősséggel kell kezelni és az a legfontosabb, hogy azokat az ajánlásokat, előírásokat, melyeket a hivatalos szervek megjelentetnek nagyon sok fórumon, azokat tartsuk be, egymáshoz felelősséggel közelítsünk! Továbbra is nagyon fontosnak érezzük az összefogást, főleg idősek esetében.
A sajtótájékoztató végén Unger Tamás a polgármester nevében is megköszönte a biztató szavakat, majd még egyszer azt kérte, maradjunk otthon!

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!