Hófutásban érmet szerzett Gelencsér Róbert


2020-03-17 17:23:17  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Hófutásban érmet szerzett Gelencsér Róbert főképe
Ötödik téli világjátékáról is éremmel tért haza Gelencsér Róbert szervátültetett pápai sportoló.

A Téli Világjátékok rendezését negyedszázada kezdte el a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége és történetében ez volt a második alkalom, hogy Európán kívül került megrendezésre a verseny. A XI. Szervátültetettek Téli Világjátékának Kanada nyugati részének egyik legnépszerűbb síközpontja, Banff adott otthont február 23-27. között, melyre a világ minden részéről érkeztek szervátültetett sportolók. Az alpesi síelés és snowboardozás mellett a versenyszámok között szerepelt a biatlon, a sífutás, a curling és a snowshoe is. Magyarországot hét szervátültetett versenyző képviselte ezen a rangos versenyen, köztük volt Gelencsér Róbert is, aki snowshoes (hótalp), szlalom, szuper óriás műlesiklás és paralell szlalom számokban indult.

- Húsz éves korom óta síelek, ötödik világjátékomon a tisztes helytállás volt a célom, a felkészítő edzőtábor Ausztriában jól sikerült, így titokban legalább egy éremben reménykedtem - mesélte a szervátültetett sportoló. - Az első versenynapon a hófutást rendezték, ahol arra számítottam, hogy tudom atléta múltamat kamatoztatni. Viszonylag sík terepen, de nagyon mély hóban kellett futni, a két kilométeres távon végül két olasz versenyző mögött a harmadik helyen értem célba. Az alpesi versenyszámok közül a paralell szlalom sikerült még jól, ennek lényege, hogy a versenyzők két egymás mellett kitűzött pályán egyszerre indulnak, és aki győz, az jut tovább az egyenes kieséses rendszerben. Itt negyedik helyen végeztem, ami azért is jónak mondható, mivel a szlalom verseny helyszínén egy igen nehéz pályatűzéssel szembesültünk. A szlalomban hatodik, a szuper óriás műlesiklásban kilencedik helyezést szereztem. Összességében elégedett vagyok, hiszen sikerült az általam kitűzött célt - az éremszerzést - teljesíteni.

Róbert a versenynek helyet biztosító Banff városával kapcsolatban azt mondta, úgy érezte, mintha egy filmbe csöppent volna.

- A Sziklás hegység felé vezető úton egy lenyűgöző, különleges természetvédelmi táj tárult elém, egy hegyekkel, fenyvesekkel körülölelt ékszerdobozt kell elképzelni szállodákkal, pazar kilátással, óriási élmény volt számomra.

A magyar csapat hat arany-, hét ezüst- és két bronzérmet szerzett, a nemzetközi mezőnyben pedig az összesített 6. helyet érte el. Gelencsér Róbert az elkövetkezendő hetekben az Európai Játékokra készült volna, ám a koronavírus-járvány miatt a versenyt nem rendezik meg, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége pedig minden programját, beleértve a kvalifikációs versenyeit is törölte.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!