Csak sürgős műtéteket, beavatkozásokat végezhet a kórház


2020-03-17 15:35:49  | cikk: HuHa  | 


Csak sürgős műtéteket, beavatkozásokat végezhet a kórház főképe
Március 15-én kapta a Gróf Esterházy Kórház a levelet Kásler Miklós minisztertől, hogy az új koronavírus fertőzés miatt különös intézkedéseket, új ellátási rendet kell bevezetni a kórházakban - közölte dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató.

-Ezek az intézkedések a tervezett beavatkozásokra vonatkoznak, március 16. reggeltől csak sürgős műtéti beavatkozásokat folytathatunk, illetve a kórházi osztályokra csak akut sürgősségi ellátás céljából vehetünk fel betegeket. Ebbe a körbe tartozik minden olyan egészségi állapotváltozás, amelynek ha elmarad az ellátása, az hosszú távon egészségkárosodást eredményezne. A korlátozás alól kivétel a daganatos betegek kezelése - közölte a főigazgató. Az utasítás alapján a pápai kórház is meghozta a szükséges döntéseket, hétfő reggeltől a sebészeti osztályon csak sürgős ellátást biztosítanak - hasi katasztrófák, vakbélgyulladások, kizárt sérvek, bélelzáródások -, a belgyógyászati osztályon is csak a kardiológiai és agyi történések eredményeképpen kórházba kerülő betegek, valamint a vérző betegek ellátása történhet meg.
Dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató tájékoztatta a sajtót az intézkedésekről

-Az elmúlt hetekben még nem láthattuk, hogy mikor érünk el oda, hogy ilyen intézkedéseket kelljen bevezetni, de az országban észlelt gyanús esetek száma és a vírusos betegek száma olyan mértéket öltött, hogy szükség volt ezekre az intézkedésekre. Elnézést kérünk minden pápai és Pápa környéki betegtől, aki a következő időszakra betegellátási időponttal rendelkezett és érinti őt ez a döntés. A tiltás érinti az egynapos sebészeti ellátásokat, a járóbeteg ellátásként biztosított gasztroenterológiai vizsgálatokat is, de nem érinti a sürgősségi járóbeteg ellátást. Megértést és felelősségteljes hozzáállást kérünk mindenkitől - fogalmazott dr. Töreki-Vörös Ibolya.

A főigazgató hangsúlyozta, csütörtöktől a járóbeteg-ellátást is felfüggesztik a szakrendelőben, csak a sürgős eseteket fogadhatják. Vagyis akinek vizsgálati időpontja van -  legyen ez kontrollvizsgálat, vagy háziorvosi beutaló alapján elvégzendő vizsgálat - ha nem esik bele a sürgősség tárgykörébe, nem fogadhatják. A gyógyszerek biztosítása, a receptek kiadása azonban mindenki esetében biztosított lesz. A kartonzónak nagy feladata lesz az új rendszer működtetésében, hiszen lesznek, akik ott találkoznak először a megváltozott ellátási szabályokkal.

Fontos tudni, hogy csütörtöktől korlátozzák a kórházba való bejutást is, az új rend szerint a sürgősségi ellátásra jelentkezők csak a Jókai utcai főbejáraton léphetnek be az intézménybe. A szakrendelőbe, diagnosztikus vizsgálatokra, laborba csak a Séllyei utcai bejáratot lehet használni.

-Mindkét belépési ponton munkatársaink megállítják az érkezőket és kikérdezik őket. Kérjük, ne vegyék zaklatásnak a kérdéseket és azt sem, ha a beutalójukat elkérik.

A főigazgató hangsúlyozta, a bevezetett intézkedések mindenki érdekét - kórházban fekvő betegekét, dolgozókét és a kórházba belépni kívánókét - szolgálja, céljuk, hogy megelőzzék a betegség gyorsabb terjedését.

Újságírói kérdésre dr. Töreki-Vörös Ibolya elmondta, információik szerint a fertőző betegeket kezelő ajkai kórházban nincs új koronavírus pozitivitású pápai, Pápa környéki beteg.

Ugyancsak újságírói kérdésre a főigazgató elmondta, a külföldről hazatértek önkéntes karanténvállalásáról szóló szabály a kórház valamennyi munkatársát tekintve egy kollégájukat érintette, az egyik szakdolgozó a hétvégén ért haza külföldi útjáról, nem vírusfertőzött országban járt, de saját maga, munkatársai és a betegek érdekében két hetes önkéntes karanténba vonult. A teljes kórházi személyzetből egyedül ő járt külföldön a közelmúltban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!