Egyházi Andrea: A tanulás-tanítás új útja ez mindannyiunk számára


2020-03-16 15:29:35  | cikk: HuHa  | 


Egyházi Andrea: A tanulás-tanítás új útja ez mindannyiunk számára főképe
Az iskolák bezárásával és a tantermen kívüli, digitális munkarend első tapasztalatairól tartott többek között sajtótájékoztatót Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója.
-A pénteki napon bejelentett kormányzati döntés értelmében mától alapvetően megváltozott az intézményi működés. Ma jellemzően mindenütt igazgatói értekezlettel kezdődött a munka. Nagyon pozitív a hozzáállás, azt tapasztaljuk, hogy az oktatásban résztvevők - pedagógusok, szülők, tanulók - egyaránt összefogással és pozitív szemlélettel állnak az új kihívás elé.
Üresek az iskolai fogasok

Elmondta, az iskolák bezárása a diákok előtt a tankerület vonatkozásában 8486 tanulót érint, a diákok számára rendkívül indokolt esetben felügyeletet biztosítanak, de erre kevés igény mutatkozott.
-A pápai és a devecseri járás területén erre nem mutatkozott igény, az ajkai járás területén pedig 2 tanuló felügyeletét kell biztosítani. A pedagógusok eldönthetik, hogy az intézményi infrastruktúrát használják a digitális oktatás biztosításához, vagy otthoni eszközeikkel dolgoznak. Többségük az intézményekben oldja meg oktatási feladatát, inkább a középiskolai pedagógusoknál jellemző, hogy otthonról végzik oktatói tevékenységüket - ismertette az eddigi tapasztalatokat.
A Pápai Tankerületi Központ 

Hangsúlyozta, az új munkarend megszervezése nem szünetet jelent, hanem az oktatás módjának megváltoztatását, melynek keretében a tanulóknak továbbra is biztosítani kell a tanulás Alaptörvényben biztosított lehetőségét. A megváltozott körülményekhez az intézményeknek, pedagógusoknak és a diákoknak is alkalmazkodniuk kell.

A tankerületi igazgató a digitális oktatás gyakorlati kivitelezéséről elmondta, az Oktatási Hivatal közzétette módszertani ajánlását, ebben arra kérik az iskolákat, hogy állítsák össze a következő hetek tantárgyi tematikáját, jelöljék meg a feldolgozandó tananyagokat, valamint tájékoztassák a tanulókat arról, hogyan kommunikálhatnak az egyes pedagógusokkal. Konkrét linkeket is közzétettek.
-Azt látom, hogy intézményeink többsége már a hétvégén megkezdte a „felkészülést” a megváltozott oktatási formára. Nagyon sok jó ötletet mondtak el visszajelzésként felénk. Jómagam már péntek estétől pedagógus kollégáim közreműködésével megosztottam számos olyan ötletet, ami az iskolán kívüli oktatást segíti, a közösségi médiában a digitális tanuláshoz használható segédanyagokat gyűjtjük össze és tesszük közzé, hogy segítsük a pedagógusok munkáját. Nagyon jó érzés látni, mekkora összefogással állnak az új kihívás elé.
Az ünnepi díszek még a falakon a tantermekben

Mint megtudtuk, nagyon sokan segítik az oktatási intézmények munkáját a rendkívüli helyzetben, a Mozaik Kiadó például digitális formában, ingyenesen elérhetővé teszi az interneten minden közismereti tankönyvét, az M5 csatorna hétköznap oktatási tartalmakat közvetít, így segítik az otthon tanuló diákok munkáját és színészek is közreműködést vállaltak a pedagógusok munkájában. Egyházi Andrea példaértékűnek nevezte azt is, hogy pedagógushallgatók felajánlották, segítik az érettségire való felkészülést, ezen túl pedig a három mobilszolgáltató is bővített adatforgalmat ajánlott fel. Az önkormányzatok is ajánlottak segítséget, azokon a településeken, ahol a digitális oktatás otthoni eszközei nem állnak a családok rendelkezésére, például a falvak falugondnoki buszaikkal viszik ki a kinyomtatott tananyagot a diákoknak a továbbra is biztosított ebéddel együtt - tudtuk meg Egyházi Andreától.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!