Mától látogatható a Dürer-kiállítás a kastélyban


2020-03-15 20:32:11  | cikk: Babos Petra  | 


Mától látogatható a Dürer-kiállítás a kastélyban főképe
Tegnap délután nyílt volna meg az Esterházy-kastély új időszaki kiállítása, mely Albrecht Dürer alkotásait vonultatja fel, ám a rendkívüli helyzetre való tekintettel a tárlatmegnyitót nem tartották meg a szervezők, azonban a kiállítás a mai naptól megtekinthető.
Albrecht Dürer magyar származású bajor festő, grafikus, könyvkiadó és művészetelméleti író. A korai reformáció Bajorországának egyik legkiemelkedőbb művésze, a német reneszánsz legismertebb képviselője hazájában és külföldön egyaránt. Műveinek legjelentősebb részét portrék, oltárképek és más vallásos témájú festmények adják, de számos míves rézkarcot, fametszetet, könyvillusztrációt és önarcképet készített.
A kastélyban látható kiállítás 111 metszetet ölel fel, Thomas Emmerling műgyűjtő kollekciójában az Amand Durand által az eredeti nyomódúcok alapján 1870 környékén Párizsban nyomatott alkotások láthatóak.
Thomas Emmerling azt mondta az alkotásokról: „A litográfia, a fa-és rézmetszetek mindig az átlagemberek, a középréteg művészete volt. Például Albrecht Dürer, aki az elsők között használta ezt a technikát, azért készítette, mert az olajfestményeket csak a királyoknak és az uraknak lehetett eladni, de ők nem voltak olyan sokan. A metszetek nyomatait, főleg a vallásos témájúakat, viszont sok példányban lehetett értékesíteni. Ezeket elsősorban a középosztály vásárolta meg, így ismerték meg széles körben az alkotókat, hiszen a király palotájában kevesek kiváltsága volt a festmények megcsodálása. A litográfiák, metszetek vevői között aztán akadtak, akik nemcsak gyönyörködtek a képekben, hanem elkezdték tanulmányozni azokat, így alakult ki a mai művészettörténet. Majd miután egyes alkotók hírnévre tettek szert, jöttek a képhamisítók. Dürer élete során nagyon sokféle módszert kipróbált művei sokszorosítására, mert mindig próbált ez ellen küzdeni.”
A kiállítás a mai naptól látogatható, azonban a veszélyhelyzet miatt átmenetileg felfüggeszthetik a nyitva tartást, melyről értesítjük az olvasóinkat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!