Helyi események - helyi emlékek


2020-03-14 11:46:25  | cikk: ha  | 


Helyi események - helyi emlékek főképe

Kamarakiállítás nyílt a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Könyvtárában. Az intézményrész a nemzeti ünnepre állítja ki azokat a dokumentumokat, köteteket, tárgyakat, szobrokat, melyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyi krónikáját, kultuszának alakulását idézik fel a pápaiak számára.
Köntös László gyűjteményi igazgató elmondta, hogy március 15. egy egységesen elfogadott és tisztelt emléknap. Hozzátette, hogy addig tekinthetünk nemzetként önmagunkra, míg közösen emlékezünk, közös a nyelvünk és ugyanazokat a történeteket osztjuk meg. Ha a következő generációnak továbbadjuk mindazt, amit mi megtanultunk, akkor a közös múlttal sokat teszünk a közös jövőért. Ez a kiállítás olyan lesz, mintha családi fotóalbumot lapozgatnánk, hisz valóban rólunk, pápaiakról szól, a mi közös múltunkról.

Mezei Zsolt, a gyűjteményi könyvtár vezetője elmondta, hogy a kiállítást úgy állították össze, hogy két fontos elem megjelenjen benne: egyrészt emléket állít a március eseményeknek és a szabadságharcnak, a helyi eseményeket felidézve, másrészt bemutatja, hogy miként alakult ki Pápán a városi megemlékezés hagyománya. Az egyházkerületi könyvtár birtokában levő dokumentumok sokat segítenek a múltidézésben. Például Ólé Sándor egykori kollégista emlékirataiból derül ki, hogy a márciusi ifjak előtti tisztelgés először a kollégium diákjainak juott eszébe. 1884-ben szerveztek először megemlékezést március 15. kapcsán, ez akkor szinte lázadásszámba ment, de aztán az idő múlásával elfogadottá vált, késöbb pedig városi szintűvé emelkedetett az ünnep. A tárlókban több ehhez kapcsolódó dokumentum, meghívó is látható.

Bocsor István a Kollégium tanára volt, s e szavakkal buzdította a hazáért harcolni induló diákokat

Pápára egyébként március 16-án érkezett meg a forradalom híre. - Fischer Mór herendi porcelángyáros Pestről hazafelé megállt városunkban és tőle tudták meg a pápaiak, hogy mi történt. Az örömhír hallatán este lampionos felvonulást szerveztek, ezen közel hatezren vettek részt - mesélte Mezei Zsolt könyvtárvezető, aki hozzátette: - Március 19-én, négy nappal a pesti események után a 12 pontot és a Nemzeti dalt a főiskolai nyomda kinyomtatta és ezt a város lakói között szétosztották. Ez volt a cenzúra nélküli szabad sajtó első terméke városunkban, ezek is láthatók a tárlókban.

Az igényes, színvonalas kamaratárlat összeállításában közreműködött Török Judit, Fábiánné Horváth Adrienn, Halászné Kapcsándi Szilvia, Mezei Zsolt, Döbrönte Miklós és Takács Tünde. A kiállítás május végéig tekinthető meg a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Könyvtárában.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!