Előkészítették a futópálya nyomvonalát


2020-03-12 19:14:54  | cikk: HuHa  | 


Előkészítették a futópálya nyomvonalát főképe
Mint arról korábban hírt adtunk, az önkormányzat pályázatot nyújtott be az Országos Futópálya-építési Programhoz, mely 1 kilométernél hosszabb, települési zöldterületen megépítendő futópályához nyújt 50 százalékos támogatást. A pályázat nyert, a 92 milliós beruházáshoz 46 millió forintot kapott a város. A tervezett futókör a Külső-Várkertben kap helyet, a terep előkészítése már megkezdődött.
A Mező erdésztanulói végezték a fakivágási munkát

A helyszínen járva Unger Tamás alpolgármester felidézte, az önkormányzat már évekkel ezelőtt megkezdte a Külső-Várkert környezeti rehabilitációját és rekreációs, szabadidős területté alakítását. Ez akkor a Bakonyerdő Zrt-vel együttműködésben indult és a fenyves megújítását, sétára, kirándulásra alkalmassá tételét jelentette. Ehhez az elképzeléshez csatlakozott aztán a TOP-os pályázati lehetőség: az önkormányzat Zöld Város II-es programja is itt valósul meg. Ez a projekt a látványtó kialakítását, sétautak építését, játszótér és sportolásra alkalmas létesítmények létrehozását jelenti.
-Mindehhez csatlakozik a futókör megépítésének lehetősége, mely új elemként további funkcióval bővíti az eddigi elképzeléseket és a sportos jelleget erősíti - fogalmazott Unger Tamás, hozzátéve, ezek a beruházások a helyi lakosok számára és az idelátogató vendégek számára is nagyszerű kikapcsolódási, sportolási lehetőséget nyújtanak majd.
Unger Tamás, Rádi Róbert és Primusz József (balról jobbra) a területen

A futókör tervei már elkészültek, sőt a pálya nyomvonalának kitisztítása is megtörtént a napokban. Erre a feladatra versenyeztetési eljárást írt ki az önkormányzat, melyet a Batthyányi SZKI nyert el, a munkát az erdész tanulók végezték szakoktatójuk vezetésével.
-Azokban a facsoportokban, ahol a pálya nyomvonala halad, körülbelül 2-4 méter szélességben a fákat el kell távolítani. A fák kivágása meghatározott terv alapján történik - közölte Rádi Róbert, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a Mező erdésztanulói a Zöld város I. projekt keretében a Várkertben már igazolták, hogy fegyelmezetten, jó minőségben dolgoznak.
Igazi természeti környezetben épül meg a futókör

Itt a Külső-Várkertben 38 fát kellett kivágni a fákkal benőtt területről a több mint 1 kilométer hosszú futópályához. Primusz József erdőmérnök-szakoktatótól megtudtuk, a munkát múlt pénteken kezdték, akkor hat diákkal a különleges helyzetű fák döntését végezték el, hétfőn húsz tanuló vett részt a munkában, kedden pedig tizenöten dolgoztak a területen és be is fejezték a vágásokat.
-Látszik a tervezés gondossága, hiszen a tervezők minimalizálták a kivágandó fák mennyiségét, azzal, hogy felmérték és használták a már korábban kialakult nyomokat - mondta el érdeklődésünkre.
A kialakult nyomvonalak szerint az 1 kilométeres futókör nagyon hangulatos, fákkal körülvett, igazi természeti környezetben épül meg, árnyékos és napsütötte szakaszokon halad majd végig. A létesítmény nemcsak a hobbiból sportolókat szolgálja majd, hanem azokat is, akik ennél komolyabban sportolnak, hiszen a legmodernebb technikával építik meg a pályát, melyet várhatóan már nyáron birtokba vehetnek a sportolni vágyók.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!