A legvidámabb ünnep a zsinagógában


2020-03-08 20:48:03  | cikk: Babos Petra  | 


A legvidámabb ünnep a zsinagógában főképe
Purim egynapos ünnepe ádár 14. napján van, ebben az évben március 9-én. Ilyenkor arról emlékezünk meg, hogy a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség, amelynek kiirtására Hámán gonosz tervet szőtt, megmenekült. Ezt a polgári időszámítás kezdete előtt 451. körül történt eseményt Eszter könyve örökíti meg. A Purim név a „sorsvetést” jelentő héber szóból ered, mert Hámán így választotta ki az időpontot, amikor ki akarta irtani a zsidókat. A diaszpóra számos országában a helyi uralkodó kénye-kedvétől függő zsidók bizonytalan sorsát foglalja magába Purim története. Ez a történet, amelyben az események váratlan fordulata folytán az elnyomó fegyvere visszafelé sült el, s így a zsidó közösség képes volt megvédeni magát az erőszak ellen, évszázadokon át a reménység és bátorítás zsarátnokaként izzott az elnyomott és meggyötört zsidóság lelkében.
A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület idén is megszervezte a purimi ünnepet, melynek a zsinagóga adott otthont. A program elején Schmidt Dezsőné, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnökségi tagja egy mesét olvasott fel, amely az ünnep legfontosabb micváit, parancsolatait tükrözte.
Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, hagyomány, hogy Purin ünnepét, a zsinagóga falai között rendezik.
Hámán tásak/ Hámán füle- purimi édesség

-A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület tagságával szeretnénk hűek maradni a Purim hagyományához, s a nevetésnek, játéknak, beszélgetésnek teret adva találkozásra hívni az érdeklődőket a zsinagóga épületébe. Idei érdekessége ünnepünknek, hogy a Mosonmagyaróvári Zsidó Hitközség jóvoltából itt van nálunk Eszter-könyve, azaz a tekercs egy másolta - mondta Schmidt Orsolya, aki hozzátette, ezzel az ünneppel kezdték el ebben az esztendőben a zsinagógai programokat, s ilyenkor kicsit értékelnek is.
-Az egyesület 2019-ben 37 olyan programon vett részt, amelyet vagy mi szerveztünk, vagy a zsidósághoz kapcsolódóan egy másik hitközség, s oda látogattunk el. Úgy gondoljuk, ez nagyon szép szám. Ebből 19 saját szervezésű esemény zajlott le tavaly. Reméljük, akik részt vettek programjainkon és követték azokat, jól érezték magukat, s bízunk abban, hogy a 2020-as esztendő is rendezvényekben gazdag lesz. A legközelebbi programjuk a március 19-én tartandó szabadegyetem lesz, ahol a téma a zsidónak lenni, előadó Vári György irodalomtörténész, rabbiszakos hallgató lesz.
Schmidt Orsolya köszöntötte a megjelenteket

Schmidt Orsolya elárulta, terveik között szerepel, hogy még szorosabbá fűzzék a hitközségi kapcsolatot, hiszen Sopronba, Szombathelyre és Mosonmagyaróvárra már sokszor ellátogattak az elmúlt időszakban, de jártak Győrben és Zalaegerszegen is. Fontos, hogy Pápán is vendégül tudják látni ezeket a hitközségeket, ezért szeretnénk minél jobban kialakítani azt a infrastruktúrát amely, ezt lehetővé teszi.
Az ünnephez négy fontos parancsolat, kötelezettség kapcsolódik. Fel kell olvasni Eszter könyvét, lakomát kell tartani, ajándékokat kell küldeni rokonoknak, barátoknak és meg kell ajándékozni a szegényeket. Mivel a Purim parancsolathoz hozzá tartozik az ételajándék, így a rendezvényen az ünnep tradicionális édességét, a Hámán fülét is megkóstolhatták a megjelentek. A hideg ellen pedig finom teát kínáltak a szervezők, de játékos feladatok is színesítették a délutánt.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!