A reneszánsz zseni és kora - Dürer-kiállítás nyílik az Esterházy-kastélyban


2020-03-05 11:47:52  | cikk: Babos Petra  | 


A reneszánsz zseni és kora - Dürer-kiállítás nyílik az Esterházy-kastélyban főképe
A reneszánsz korába repítik vissza a művészetkedvelőket az Esterházy-kastélyban nyíló időszaki kiállítással március 14-től. Albrecht Dürer 111 alkotásából álló kiállításon fa-és rézmetszetek láthatóak. A kiállítás anyaga Thomas Emmerling műgyűjtő tulajdona.
Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, Dürernek ma is érvényes a mondanivalója, ma is tud olyan üzenetet mondani nekünk, amit a mindennapokban tudunk használni.
-Érdemes lesz tehát ellátogatni az Esterházy-kastélyba, s megtekinteni a kiállítást, hogy minél többet megtudjanak Dürerről, az ő koráról, az őt körülvevő emberekről - emelte ki Boros Katalin, aki hozzátette, az érdeklődők megtudhatják, hogy mi köze volt Dürernek szerzői jogi perekhez, miért játszott egy bálna fontos szerepet az életében és hogy miért hívják őt az elsők emberének. A kiállított képek mellé igyekeztek izgalmas történeteket is összerakni.
-Bízom abban, hogy a látogatók tetszését is elnyeri majd a kiállítás. Közel egy hét múlva nyílik a kiállítás, de még mindig találnak a kollégáim történeteket, adalékokat az alkotásokhoz. Már az utolsó simításokat végezzük, s készülünk a március 14-én nyíló tárlatra - tudtuk meg az ügyvezetőtől, aki hozzátette, a kiállításon látható alkotások többsége a 19. században az eredeti nyomódúcok felhasználásával készült. Az eredeti nyomatok már a világ nagy múzeumaiban sem látogathatóak folyamatosan, mivel ha mindig kint lennének, s fény, pára érné őket, akkor egy idő után ezek a képek annyira elhalványulnának, hogy élvezhetetlenné válnának, ezért az igazán jelentős alkotásokat hét lakat alatt őrzik klímatizált helyiségekben, fénytől elzárva, s a reprodukciókat állítják ki a nagyközönségnek - mondta Boros Katalin.
A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a kiállítás megnyitóra. Az előző évekhez hasonlóan, idén is lesz dress code. Mivel a világ első monogramja, logója Albrecht Düreré, így a kiállítás-megnyitóra azon vendégek nyernek bebocsátást, akik a saját monogramjukat magukon viselve érkeznek.
Az időszaki kiállítás december 31-ig látogatható.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!