60 facsemete a tapolcafői kerékpárút mentén


2020-03-04 17:46:31  | cikk: HuHa  | 


60 facsemete a tapolcafői kerékpárút mentén főképe
Kőrisfa csemetéket ültetett a Városgondnokság a Tapolcafő felé vezető kerékpárút mellé, a 83-as számú főút melletti, 1,2 kilométeres szakaszra. A faültetést Zsegraics Gyula a Tapolcafői Részönkormányzat elnöke kérte, mert a kerékpárút építésekor a Magyar Közút által ültetett csemeték közül sok már nincs meg, egy részük nem eredt meg, de olyanok is voltak, amiket kitördeltek. Most újra fasor szegélyezi majd a népszerű kerékpárutat.
-Nagyon népszerű ez a kerékpárút, hiszen összeköti Tapolcafőt Pápával, sokan használják kerékpárral, gyalogosan is - mondta, hozzátéve, abban állapodtak meg a Városgondnokság vezetőjével, hogy a megmaradt fákat is kezelik.
Bakó István, Zsegraics Gyula és Unger Tamás a helyszínen tekintette meg az ültetést

Bakó Istvántól megtudtuk, kőrisfákat - nem gömbkőriseket - ültettek, ezek szép, nagy lombot nevelnek és ügyeltek arra, hogy olyan alfajú növényt válasszanak, ami ellenáll a kőriseket pusztító rovarnak. A csemeték kétszer átültetett konténeres fácskák, melyek 4-5 év múlva tekintélyes lombot növesztenek és értékelhető árnyékot nyújtanak.
-A földmunkát már tegnap elvégeztük, a gödrökbe dréncsövet helyeztünk, hogy rendesen tudjuk öntözni az elültetett csemetéket, a fák mellé pedig karót állítottunk - magyarázta a Városgondnokság igazgatója, aki azt is elmondta, ezeknek a fáknak a gyökérzete lefelé húz, vagyis nem kell tartani attól, hogy felnyomják a kerékpárút aszfaltját. A csemetéket egyébként nem fasorként ültették el, hanem a mai trendnek megfelelően csoportokat képezve, ez azt jelenti, hogy 8-10 csemete után hagytak némi helyet és utána újabb 8-10 fát ültettek. A Városgondnokság igyekszik megvédeni a Magyar Közút által régebben ültetett fákat is, ezért ezeket is kikarózzák. A beruházás anyagköltsége meghaladja a 600 ezer forintot, ennyibe került a 60 fa és a dréncső.
A csemeték mellé dréncsövet helyeztek, hogy az öntözés hatásosabb legyen

A Városgondnokság egyébként a város más pontjain is ültet fákat, tavaly ősszel 30 csemetét pótoltak és idén ősszel is terveznek hasonló munkákat, a tapolcafői kerékpárút Igal felé vezető szakaszán pedig kérték a fák állapotának vizsgálatát, mert valószínűleg az ott álló nyárfák élettartama hamarosan lejár.

Unger Tamás alpolgármester a munkálatok kapcsán hangsúlyozta, ez a faültetés is jól illeszkedik abba a felelősségvállalásba, melyet az önkormányzat tett már évekkel ezelőtt a zöldfelületek megújítására, növelésére.
-Ez projektjeinkben és saját forrású fejlesztéseinkben is megjelenik, itt most saját forrású munka zajlik - közölte. Mint mondta, a zöld környezet állapota érzékeny kérdés, a vizsgálatok azt mutatják, sok az elöregedett fa a városban, amiknek a cseréje szükséges lenne, az új fák ültetése azonban együtt jár, a régi, beteg egyedek kivágásával.
Aki fát ültet, bízik a jövőben - ez a gondolkodásmód vezette az önkormányzatot akkor is, amikor csatlakozott az országfásítási programhoz, melynek eredményeként a város meglévő több mint 50 hektáros zöldfelületét 6-8 hektárnyi területtel növelhetik, ez pedig akár 10 ezer fa telepítését is jelentheti - fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, ezzel az önkormányzat leteszi a névjegyét a klímaváltozás elleni fellépésben.
A fasor díszít, árnyékot ad és része a klímavédelmi törekvéseknek

Unger Tamás és Zsegraics Gyula azt kérte, mindenki vigyázzon az elültetett kis fákra és vegye figyelembe, hogy ez a kezdeményezés a pápaiak pénzéből valósult meg és az egész város javára szolgál.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!