A Szoptatás Világnapja


2009-09-16 18:17:17  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


A Szoptatás Világnapja főképe
Szerdán délelőtt 10 órakor a Jókai Mór Művelődési Központ színházépületének emeleti előadó termében a Szoptatás Világnapja 2009 alkalmából Szoptatás- vészhelyzetben életet ment! Felkészültél? címmel az édesanyáknak és a várandós kismamáknak előadásokat  és tanácsadást tartottak az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Pápai Kistérségi Intézete, valamint Pápa Város Védőnői Szolgálata. A kísérőprogram az emeleti előtérben a magzati szívhanghallgatás, test-, vérnyomás- és testzsírmérés és kismamáknak szóló  termékbemutató volt.
Elsőként Nemesné Horváth Csilla kistérségi vezető védőnő ünnepi köszöntője hangzott el. A szoptatás fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy az anyuka pontosan tudja, mikor kihez fordulhat, ha a szoptatással kapcsolatos kérdése van.
- Az anyatej egy életre szóló ajándék a gyermeknek, adjuk ezt meg neki – összegezte mondandóját a vezető védőnő.
Dr. Gulyásné Egresi Mariann területi védőnő Dsida Jenő Hálaadás című versét szavalta el, közben zenés, képes vetítés tartottak, melytől sok anya szeme könnybe lábadt. Ezt követően dr. Bagoly Katalin, Onkológiai Gondozó osztályvezető főorvos asszony előadása következett, a szoptatás jótékony hatásairól az anya és gyermeke egészségére.
- A szoptatás során átélt pszichés öröm nagyon meghatározó a gyermek és az anya életében is. Ezt az élményt kellene örök életünkre elraktározni - mondta a doktornő, aki maga is háromgyermekes édesanya. Felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy a rendszeres emlővizsgálat kihagyhatatlan, hisz az időben felfedezett daganat gyógyítható. Ezért kérte az emlő önvizsgálatát, s azt, hogy ha bárki észrevesz valamilyen csomót, azonnal forduljon orvoshoz.
Sz. Farkas Veronika óvodapedagógus, pedagógiai terapeuta bemutató foglakozása nagyon tetszett a kisbabáknak; voltak ezek között cirógatók, ölbeli és népi játékok egyaránt.
- Nincs annál jobb érzés, amikor a kicsi babánkat felemeljük, „feldobjuk” a levegőbe és ő elégedetten, mosolyogva néz vissza ránk – utalt a játékok fontosságára, örömszerző képességére a terapeuta.
A délelőtti program tapasztalatcserével és beszélgetéssel ért véget.


Babos Petra


Képek:

A Szoptatás világnapja
1990. augusztus 1-jén 32 ország kormánya és 10 ENSZ szervezet (köztük az UNICEF és a WHO) írta alá az Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről és Támogatásáról című dokumentumot, amely kimondja: „Annak érdekében, hogy megvalósuljon az édesanyák és gyermekek egészségi és táplálkozási optimuma, globális célként tűzzük ki, hogy minden nő kapjon lehetőséget a kizárólagos szoptatásra és minden csecsemő születésétől 4-6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálkozzon. Ezután megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű kiegészítő táplálék mellett a szoptatás folytatódhasson egészen a gyermek kétéves koráig vagy még tovább."

Augusztus 1-jét 1992-ben nyilvánították a Szoptatás világnapjának. Ezen a napon a La Leche Liga világszerte megrendezi a Séta a Szoptatásért című rendezvényét, amelyen 1995 óta Magyarország is részt vesz. Augusztus első hete a Szoptatás Világhete, amelynek témája ebben az évben a WABA ajánlása szerint: Szoptatás - a természetes út volt.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!