Kiszámolós


2020-03-01 20:52:51  | cikk: ha  | 


Kiszámolós főképe

Kiszámolós. Kinek mi jut eszébe erről a szóról? Ecc-pecc vagy matematika? Véletlen vagy fejtörő? S ha ez egy könyvcím?

Mészáros Dorka a nemzetközi tanulmányok szakon szerzett alapdiploma után elvégezte a kriminológiát és részt vett egy szépírói mesterkurzuson is. Ez persze még nem lenne elég ahhoz, hogy valaki regényírásba fogjon, bár Dorka már türrös diákként is folyamatosan írt, vannak onnan történetei, melyekhez ma is visszanyúl. Mindenesetre első könyve, az Én vagy senki, 2016-ban jelent meg. Ez egy ifjúsági krimi, jól jöttek a kriminológiai ismeretek. Most pedig itt van a Kiszámolós.


A Kiszámolós a regény munkacíme volt, s aztán maradt végleges. Mert hogy tényleg kiszámolós. Adott egy szerelmi alaptörténet: Birdie, a tizenötéves lány kinéz magának három fiút, akik mindannyian ott lesznek egy buliban. S itt jön a csavar: az, hogy miként alakul a történet, melyik fiú lesz a befutó, vagy befut-e bármelyik, azt az olvasó dönti el. A cselekmény egy adott pontján kérdések állítják meg az olvasást, például hogy Birdie megfogja-e Márk kezét vagy ne, s aztán ahogy az olvasó dönt, aszerint kell folytatnia a történet olvasását. Összesen huszonnégy módon fejeződhet be az este, a buli. A befejezések közt nincs két egyforma, az olvasó hangulatán, érzésein múlik, hogy Birdie kit választ vagy választ-e valakit.


Mészáros Dorkának ez már a második ifjúsági könyve, mint mondta, nagyon szereti ezt a korosztályt, igyekszik az ő hangjukon, az ő nyelvükön szólni, s szeretné, ha a fiatalok örömmel olvasnának. A Kiszámolós abszolút az ő világuk, a nyelvezethez a szerző segítségül hívta az egyik kamasz ismerősét, a vele való üzenetváltásokból emelte át a jellemző szavakat, kifejezéseket, a stílust. Egyébként már maga a külső megjelenés is a választásról szól, hisz három eltérő borítóval készült a könyv.


A főhős, Birdie verseket ír. Ezek nem Mészáros Dorka tollából születtek, lírában járatos segítséget hívott, Zsidró Dominikot. Dominik elmondta, hogy nem volt könnyű egy tizenöt éves lány fejével gondolkodni, hisz itt szerelmes versekről van szó, de aztán belejött és sikerült a szerző által megálmodott kamasz hangulatát, érzéseit, gondolatait megfogalmazni. Az, hogy ők ketten egy párt alkotnak, segítette a munkát, hisz Dominik is mindig képben volt a regény alakulásával.


Ajánlhatnánk a Kiszámolóst azzal, hogy egy könyv azoknak, akik szeretnék kalandosabbá tenni az olvasást, tét nélkül belekóstolni abba, hogy milyen következményei lehetnek egy döntésnek a szerelemben. A kötettel a Jókai Mór Városi Könyvtárban tartott könyvbemutatón ismerkedhettek meg az érdeklődők. Dorkát és Dominikot Németh Anna kérdezte, a regényből Nagy Bogi olvasott fel részleteket.

Képek:


Címkék: könyvbemutató
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!