Az Országházban jártak a petőfisek


2020-02-27 19:07:53  | cikk: Babos Petra  | fotó: iskola  | 


Az Országházban jártak a petőfisek főképe
A Petőfi Sándor Gimnázium 35 tanulója nemrégiben az Országházban járt, a Parlamenti különóra című programon. A különórán a fiatalok megismerkedhettek a parlamenti demokrácia alapjaival, a plenáris ülésen keresztül pedig betekintést nyerhettek az Országgyűlés tevékenységbe, a képviselők munkájába. A Parlamenti különóra során a diákok először az Országgyűlés munkájáról, az országgyűlési képviselők tevékenységéről hallgattak előadást, majd az országházi séta keretében bejárták az épületet. Idegenvezető mutatta be az Országház épületét és nevezetességeit. Rövid séta után a csoport az arany lépcsőházon keresztül jutott fel a kupolaterembe. Ott a különlegesen őrzött Szent Koronát és koronázási jelvényeket tekinthették meg a diákok, majd magával a kupolacsarnok történetével ismerkedhettek meg. E grandiózus terem az Országház egyik legrégebbi része.1896-ban itt tartották a millenniumi ülést, illetve az alsó- és felsőház együttes üléseit (1944-ig ugyanis a magyar Parlament is kétkamarás volt). A kupolacsarnokot fedő 27 méter magas csillagmennyezet lenyűgöző látványt nyújt. A kupolacsarnok díszítésében kiemelkedőek a királyszobrok, melyek a korszak neves művészeinek alkotásai. A petőfisek megismerték a könyvtár könyvritkaságait. Az ebédet követően a szimulációs játék alatt a képviselők szerepébe bújva játszottak el egy jelenetet a törvényhozásról a diákok közül választott házelnök, miniszter és sok más szereplő közreműködésével. A program egyik legérdekesebb része következett ezután, amikor az „igazi” Országgyűlés munkájába pillantottak be a karzatról, ugyanis lehetőség volt a plenáris ülés megtekintésére. A nap folyamán szerzett ismereteiket, tudásukat egy izgalmas kvízjáték keretében mérték össze. A napot az Országgyűlési Őrség díszbemutatója zárta, mely biztosította, hogy a diákok ne csak tudással és élményekkel, hanem vidámsággal gazdagodva térjenek haza a Parlamenti különóráról - tájékoztatta hírportálunkat Bognár Anita intézményvezető.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!