Éves szakmai tanácskozás a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál


2020-02-26 22:32:07  | cikk: Babos Petra  | 


Éves szakmai tanácskozás a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál főképe
Éves szakmai tanácskozást tartottak a PVÖ ESZI Család - és Gyermekjóléti Központja szervezésében. A jogszabályi előírások szerint a gyermekjóléti szolgálatok minden év február 28-ig szakmai tanácskozást szerveznek, amelyen a jelzőrendszer tagjainak beszámolói alapján a jelzőrendszeri hálózat működésének éves helyzetfeltárása, és annak rendszerezett visszacsatolása történik a szakma, a fenntartó és a helyi közösség számára. Az éves szakmai tanácskozás a hiteles szakmaközi kommunikáció reprezentatív eseménye, mely feltételezi a szakmaközi hálózat egész éves, napi munkája során megvalósuló őszinte párbeszédet.
Salamon Judit intézmény-egység vezető elmondta, a 2019. évi forgalmi adatok alapján a szolgálat 1725 igénybe vevővel állt kapcsolatban.
-Az igénybe vevők körében leggyakrabban előforduló problématípusok a gyermeknevelési- és életviteli probléma, az elhanyagolás, a magatartászavar, teljesítményzavar, a családi-kapcsolati konfliktus, az anyagi, megélhetési nehézségek, a családon belüli bántalmazás, a gyermekintézménybe való beilleszkedési nehézség, a lelki-mentális, pszichiátriai betegség, az egészségügyi probléma, a szenvedélybetegség és a fogyatékosság, retardáció - tudtuk meg Salamon Judittól, aki hozzátette, a szolgáltatás szerves része a városban az adománykezelés.
A tanácskozáson Salamon Judit ismertette a 2019. évi beszámolót

-2019-ben a Teuton Lovagrend 9 alkalommal nagy mennyiségű bébiétellel támogatta a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatot, melynek összértéke 151 727 192 Ft. A Lovagrend által felajánlott bébiételeket 1078 gyermek részére közvetítette a szolgálat. Egy család az év folyamán több alkalommal is részesült az adományból. Krízis segélyt 178 esetben, 406 156 forint értékben nyújtott az intézmény, melyet gyógyszerre, élelmiszerre, utaztatásra, munka alkalmassági vizsgálatra fordítottak az igénybe vevők. Karácsonykor a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akcióját gyűjtőpontként támogattuk. Ennek keretében. 146 db cipősdoboz érkezett a szolgálathoz. Karácsony előtt készpénz és tárgyi adományok is érkeztek a szolgálathoz közel félmillió forint értékben - emelte ki Salamon Judit, aki beszélt a Csillagpont és Csillagház - Cserhaj Szolgáltatóházról és a SZIKRA Klubról.
-A Család- és Gyermekjóléti Központ hatósági ügyekben eljáró esetmenedzsereinek feladata a szolgálat általános szolgáltatási feladatain túl a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítése, veszélyeztetettségének megelőzése érdekében a gyermek igényeinek és szükségleteinek megfelelő önálló, egyéni és csoportos speciális szolgáltatások, programok nyújtása, valamint a gyermekvédelmi gondoskodás keretébe tartozó hatósági intézkedésekhez kapcsolódó, a gyermek védelmére irányuló tevékenység. A 2019. évi forgalmi adatok alapján a központ esetmenedzserei 1348 igénybe vevővel álltak kapcsolatban. A Család- és Gyermekjóléti Központ (hatósági csoport) által nyújtott speciális szolgáltatások a pápai járás területén a gyermekvédelmi jelzőrendszeri készenléti szolgálat, a kapcsolattartási ügyelet, a jogi tájékoztatás nyújtás, a pszichológiai tanácsadás és a mediáció.
A szakmai tanácskozáson szó esett a 2019. évi tapasztalatokról a jelzőrendszer működéséről a jelzőrendszeri tagok adatszolgáltatásainak nyomán.
-Pápa város tekintetében 57 jelzőrendszeri tagot kértünk fel a 2019. évi gyermekvédelmi tevékenység értékeléséhez szükséges adatszolgáltatásra, előre kidolgozott, egységes szempontsor alapján készített kérdőív formájában. Az 57 kiküldött kérdőívből 46 érkezett vissza. A jelzőrendszer működése a családsegítés és a gyermekvédelmi munka lelke. Közös felelősségünk, hogy fény derüljön minden olyan helyzetre, sorsra, amelyen segíteni szükséges, amelyen segíteni tudunk. Változtatnunk szükséges a felelősségvállalás mértékén, és segítenünk kell a társadalmat is ebben - mondta Salamon Judit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!