Lánczi Tamás: Európa jövője nagy kérdés


2020-02-24 14:34:33  | cikk: HuHa  | 


Lánczi Tamás: Európa jövője nagy kérdés főképe
Februárban folytatta előadássorozatát a Pápai Polgári Kör, múlt héten tartott összejövetelük a kommunizmus áldozatainak közelgő emléknapja alkalmából rövid megemlékezéssel kezdődött, majd Lánczi Tamás politológus tartott előadást és válaszolt a tagok kérdéseire. A politikai tanácsadóval a rendezvény előtt beszélgettünk. Úgy fogalmazott, azt nagyjából tudni, hogy a jelenlegi kormánynak mi az álláspontja, merre szeretné vinni az országot. Tudni lehet, hogy milyen családpolitikai, gazdaságpolitikai, adópolitikai elképzelési vannak. Akár egyetért vele valaki, akár nem, az irányvonal eléggé világos. Az viszont nagy kérdés, hogy merre tart Európa!
A poltitológust a dr. Klempa Éva, a kör alelnöke köszöntötte

-Az ön meglátása szerint, merre tart Európa?
-Eléggé pesszimista vagyok, mert azt látom, azt tapasztalom külföldi útjaim és a hírek olvasása során, mintha Brüsszelben és Európa más fontos erőközpontjaiban, Berlinben, Párizsban nem tudnák, hogy merre kormányozzák a kontinenst. Mintha Európa jelenleg sodródna, ennek pedig a mi életünkre, Magyarországra is komoly hatása van gazdaságpolitikai és kulturális téren is.

-Az a határozott irányvonal, melyet Orbán Viktor és a magyar kormány képvisel - és amelyhez egyre több közép-európai ország is csatlakozni látszik - jelenthet olyan erőt, ami meghatározó lehet Európa számára a jövőben?

-Talán szeptemberben volt, hogy Emmanuel Macron elnök diplomaták előtt arról beszélt, hogy ma Európában egyetlen vízió létezik, ezt pedig Magyarország és a magyar kormányfő képviseli. A francia elnök elég pontosan el is mondta, hogy melyek ezek az irányvonalak. Ő ugyan azt mondta, nem ért vele egyet, de azt elismeri, hogy jelenleg ez az egyetlen vízió Európában, amely vitaképes és versenyképes. Ezzel szemben nem látunk más irányvonalat, talán éppen Macron próbál valamit megfogalmazni, de egyelőre nem tudjuk, hogy mit akar, merre akarja vezetni Európát és azt sem látjuk, merre akarja vezetni saját országát, hiszen látszik, Franciaország elég nagy bajban van: a gazdasági növekedés szinte megállt, a munkanélküliség növekszik, migrációs probléma feszíti az országot és hónapok óta folyamatosak a tüntetések. Magyarország ezzel szemben a stabilitás szigete Európában. Azt látjuk tehát, hogy nem tudni milyen irányt vesz Európa, csak azt látjuk, hogy van egy magyar javaslat, amiről egyre több szó esik, amiről egyre inkább kénytelenek a nagy nyugati államok vezetői is tudomást venni és nem söpörhetik le az asztalról, bár megpróbálták. Ez minket, magyarokat - bármilyen picinek is látjuk magunkat - komoly versenyelőnyhöz juttat és kicsi, 10 milliós országként mégiscsak valamilyen szinten a nagyok sorába emel minket.
Megtelt a Galéria Bisztró emeleti nagyterme érdeklődőkkel

-Ebben a helyzetben, mi lehet magyar szempontból az optimista verzió és mi lehet a legrosszabb, ami bekövetkezhet?
-A legrosszabb, ha az egyhelyben topogás és a problémák szőnyeg alá söprése folytatódik Európában. Ebben az esetben Európa leszakadása és ezzel Magyarország leszakadása visszafordíthatatlanná válna a világ többi nagy geopolitikai térséghez képest. Hazánk az Európai Unió része, nem függetleníthetjük magunkat az unió sorsától. Vagyis, ha Európa leszakad, akkor mi is - ez a pesszimista verzió. Az optimista pedig az, hogy elindul végre egy vita arról, hogy merre van a kiút a jelenlegi kedvezőtlen helyzetből és végre mindenkinek őszintén beszélnie kell arról azokról a kérdésekről, amik ma Európa legnagyobb problémáit jelentik: hogyan legyünk versenyképesek, hiszen ma Európa gazdaságilag, katonailag és kulturálisan is hanyatló ágban van. Ez nem független Európa alapvető értékeitől. Mi lesz Európa? Egy multikulturális kontinens lesz vagy keresztény értékrendű kontinens lesz - ezt tisztázni kell. Szerintem Európát a kereszténység tette naggyá, a keresztény kultúrkör alatt vált a világ legjobb helyévé - és ezektől a gyökerektől nem lenne szabad elszakadni, mert azzal a saját identitásunkra, saját jövőnkre mondunk nemet.
Európa és Magyarország jövőjéről is szó esett

-A hazai politikáról milyen helyzetelemzés adható, ha például az októberi önkormányzati választásokat nézzük?
-Azt gondolom, nagyon hasonló helyzet állt elő, mint 2002 áprilisában. Akkor is egy jó kormányzást, jó négy évet zárt le a Fidesz, csak éppen úgy gondolta, a jó bornak nem kell cégér. Vagyis nem kell kampányolni, nem kell reagálni a vádakra, nem kell tekintetbe venni az ellenfél mozgását. Mintha most szeptemberben és októberben is hasonló történt volna. A Fidesz bizonyos szempontból kicsit kényelmesen szemlélte az eseményeket, úgy gondolta, azok az eredmények, amiket az országban elért - hogy Európában nálunk a legnagyobb a gazdasági növekedés, hogy történelmi mélységben van a munkanélküliség, hogy nőnek a bérek -, ez önmagában elég ahhoz, hogy egy önkormányzati választást meg lehessen nyerni. A Fideszt meglepte az ellenfél egy nagyon ügyes, gyors és ravasz kampánnyal, amire a Fidesz nem tudott reagálni és ez bizony visszaköszönt az eredményekben is. A politikában egyetlen tény, még a nagyon jó tény sem magyarázza meg önmagát, oda kell állni mellé és el kell mondani, ha van siker, az miért van, minek köszönhető és mit lehet veszíteni azzal, ha letérünk a sikeres útról. Ezt talán a Fidesz kicsit félvállról vette. A másik, ne felejtsük el, minden kormányzó párt számára nagy kihívás minden két választás között félidőben tartott választás. Általában ilyenkor éri el minden párt a népszerűségének mélypontját, ez az időszak a Fidesz szempontjából nem volt kedvező, ennek ellenére 51-52 százalékos eredményt ért el, ami kimagaslónak számít. És bár nyilvánvaló, hogy érzékeny veszteségeket szenvedett el, nem nagyon lehet olyan kormányzópártot mondani Európában, amely egy félidőben tartott választáson 51-52 százalékos eredményt tudott volna elérni. Ez egy nagyon jó eredmény, de az kétségtelen, ha egy csapat mindig 6:0-ra szokott nyerni és csak 4:2-re hoz egy meccset, akkor az emberekben felmerülnek kritikák.

-Az ellenzéki összefogás az ön meglátása szerint megmaradhat a 2022-es választásig?
-Ők arra készülnek, hogy együtt maradnak, ez látható. Az is látható, hogy ebben az úgynevezett összefogásban Gyurcsány Ferenc a legerősebb szereplő, azt is mondhatnám, az ő igazgatása, az ő védnöksége, felügyelete mellett zajlik a készülődés a 2022-es választásra. Még akkor is így lesz, ha nem Gyurcsány Ferenc fog indulni a DK vagy egy közös lista színeiben, hanem mondjuk odaállít valakit, például a feleségét - ez akkor is az ő listája, az általa kovácsolt politikai formáció lesz. Ez komoly versenyhelyzetet fog jelenteni a Fidesz számára, picit más lesz a 2022-es választás, mint a korábbiak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!