Zsidónak lenni a 21. században


2020-02-23 22:35:00  | cikk: ha  | 


Zsidónak lenni a 21. században főképe
Folytatódott a Zsidó Szabadegyetem elnevezésű előadássorozat, melynek a Pápai Református Teológiai Akadémia ad otthont. Februárban Kántor Anita judaisztika tanár, végzős rabbi hallgató volt a vendég. Kántor Anita pápai, erkeles volt, majd a Petőfi Gimnáziumban tanult. Érettségi után élt Izraelben, majd Budapesten elvégezte a judaisztika tanári szakot, most pedig Németországban él, tanul, már a szakdolgozatát írja, s a diploma kézhezvétele után szeretne visszatérni Magyarországra.

Schmidt Orsolya és Kántor Anita

Mit jelent zsidónak lenni a 21. században? Ezt a kérdést vizsgálta meg több aspektusból előadásában. Szólt például arról, hogy különbség van az izraelita és a zsidó kifejezés között. Jákob, amikor megharcol az angyallal, megkapja az Izrael nevet, s a tizenkét törzs is tőle származik, innen az izraelita szó. Maga zsidó szó pedig a jiddisből származik, később kapott egy pejorativ értelmet, mára pedig talán semleges - mondta az előadó.

A zsidó mindennapokat befolyásolja, hogy ortodox családról van-e szó. Amennyiben mélyen hívők, akkor természetesen az ima, a zsinagóga, az előírások megtartása jellemző. Akik integrálódtak, azok számára az újév, a Ros Hásáná és az Engesztelés Napja, Jom Kipur a legfontosabb ünnep. Érdekes, hogy a 20. században már a szombat fogadása - mely eredetileg családi alkalom - áthelyeződött a zsinagógába, ott szerveznek közös imákat. Az is érdekes, hogy egyre többen ismét visszatérnek a kóser ételekhez, az egészségesebb táplálkozás jegyében, mesélte Kántor Anita.

Kántor Anita végzős rabbi hallgató

Az 1920-as végéig beszélhetünk a zsidó kultúra virágzásáról, aztán sötét évek következtek. Akkor új identitások is kialakultak. Van, aki mindezek ellenére hisz, van, aki haraggal fordul az Örökkévaló felé, hogy hol volt a nehéz helyzetben, s van, aki keresi az útját harmadik-negyedik generációsként. A semmiből nem lehet eljutni az ortodox világba, fontos az út, önmagunk keresése, hangsúlyozta az előadó. A hit az adott, a vallás ember-ember közötti kommunikációra épül, mely aztán az Örökkévalóhoz fordul, tette hozzá.

A Zsidó Szabadegyetem márciusban folytatódik, 19-én dr. Oláh János, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem Judaisztika Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára tart előadást Zsidónak lenni címmel.

Képek:


Címkék: zsidó | előadás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!