A Magyar Falu Programról tájékozódtak a polgármesterek


2020-02-21 21:57:13  | cikk: HuHa  | 


A Magyar Falu Programról tájékozódtak a polgármesterek főképe
Múlt év februárjában kezdődött meg a Magyar Falu Program, mely a jelenlegi kormány programjának egyik stratégiai eleme. Az 5000 főnél kevesebb lélekszámú települések fejlesztésére komponált program a kistelepülések népességének megőrzését és az ott élők életminőségének javítását tűzte zászlajára. A program idén is folytatódik, sőt kibővül újabb elemekkel, erről tartott tájékoztatót ma délelőtt a pápai Városházán Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
Dr. Áldozó Tamás polgármester sikeresen megvalósított fejlesztéseket kívánt a kistelepüléskenek

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a választókerületében lévő településekről több mint 80 polgármestert hívott meg a rendezvényre, a megjeleneteket ő és dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte.
Városunk vezetője arról beszélt, Pápa 16 projektet tudhat magáénak, ám a TOP-os rendszerben nehéz eljutni a kivitelezésig, részben a kivitelezői kapacitások miatt, részben az megvalósítást megelőző előkészítő munka összetettsége miatt, hiszen a projektekhez kapcsolódó intézményi hálózat nem mindig támogató. Elmondta, városunkban a múlt évben 2 milliárd forint értékű fejlesztés tudott megvalósulni, idén pedig az elnyert pályázatok alapján 10 milliárdot kell fejlesztésekre költeni. A kistelepüléseknek sok fejlesztési lehetőséget és eredményes megvalósítást kívánt az idei évre is.
Dr. Kovács Zoltán köszöntőjében úgy fogalmazott, ez a térség főként kistelepülésekből áll, ezek kapnak lehetőséget a fejlesztésre a Magyar Falu Program keretében.
-Ez a program a kistelepülések versenyképességének javításáról szól, olyan elemeket tartalmaz, mely szinte személyre szól - közölte és arra bíztatta a településvezetőket, hogy használják ki a pályázati lehetőségeket.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő több mint 80 polgármestert hívott meg a tanácskozásra

A program elemeiről Gyopáros Alpár kormánybiztos tájékoztatta a megjelenteket. Elmondta, a falusi polgármesterek jelzései, igényei alapján állt össze a program, melyet múlt évben indítottak útjára. Akkor három alprogramot kezdtek el, ezek közül az egyik a falusi CSOK, mely a lakhatási támogatást nyújt a falvakban letelepedni kívánó fiatalok számára.
-Ezen túl elindult egy korábban nem látott mértékű mellékút-fejlesztési program, a falusi útalap, aminek keretében tavaly megkezdődött 430 kilométernyi út javítása. Ez kifejezetten 3, 4, 5 számjegyű állami utakat érint, a munkálatokra 50 milliárd forint állt rendelkezésre és az idei évben is ilyen nagyságrendben tervezzük folytatni az utak megújítását.
Új lehetőségek nyílnak meg a kistelepülések előtt

A program harmadik eleme az életminőséget javító pályázati rendszer, amiben nagyrészt önkormányzatok, kisebb részben egyházközségek kaptak lehetőséget. Ennek részeként járdák, belterületi utak építésére, felújítására, óvodák, orvosi rendelők, polgármesteri hivatalok felújítására, közterületek karbantartását célzó eszközök beszerzésére, közösségi terek felújítására és számos más célra nyerhettek forrást a települések.
-Ennek keretében csak a pápai térségbe több mint 1 milliárd forint támogatás érkezett és bízunk benne, hogy az idén ez hasonló nagyságrendben tud folytatódni - közölte.

Mint megtudtuk, 2019 év végéig a falusi CSOK keretében országosan majdnem 30 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett be a pénzintézetekhez a fiatal pároktól, pályázati úton több mint 58 milliárd forintot osztottak ki a kistelepüléseknek, a falusi útalap pedig 50 milliárdos fejlesztést jelentett.
-Az idei évben a költségvetés 150 milliárd forintról rendelkezik, de azóta már születtek kormánydöntések, amik ezt az összeget növelik, most az látszik, hogy legalább 160 milliárd áll rendelkezésre - tájékoztatott.
Gyopáros Alpár kormánybiztos tájékoztatta a településvezetőket

Az idei évben a meglévő programelemek továbbra is elérhetők lesznek, sőt bővülnek is.
-Csak bővülésről tudok beszámolni és nem csak a pályázatok esetében, hiszen a lakhatási alprogramban azon túl, hogy folytatódik a falusi CSOK, az idei év elejétől egy újabb lehetőség áll a fiatalok rendelkezésére, ez pedig az ÁFA visszatérítési támogatás. Ennek kertében új ingatlan építésekor, vagy a meglévő épület fejlesztésekor az ÁFA tartalmat 5 millió forintig visszaigényelhetik. Ezt nem csak a fiatalok tehetik meg, ez a visszatérítés nem függ gyermekvállalástól vagy életkortól - magyarázta, hozzátéve, arra számít, az idén a falusi CSOK-ra akár meg is duplázódhat az igény.

2020-ban bővül az úthálózat fejlesztése is, egy útkarbantartási keretet indítanak, ami szintén 400 kilométeren jelenthet fejlesztést. A pályázati lehetőségek vonatkozásában, zömmel hasonló pályázati lehetőségek nyílnak meg, mint tavaly, de újdonságként elindítják a falusi civil alapot is.
-A civil szervezetek rendkívül fontos munkát végeznek a kistelepüléseken. Egy kistelepülés helyi közösségének életében a polgármester és az egyházi szereplő mellett a civil szervezetek tudnak motorként funkcionálni. Ezek jellemzően tematikus szervezetek: önkéntes tűzoltó egyesületek, polgárőr egyesületek, nyugdíjas klubok, kulturális egyesületek. Ők végzik a maguk feladatát, de aktívan részt vesznek minden közösségi programban, a falu életében. Ezért gondoljuk, hogy méltók arra, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap keretében meglévő támogatási forma mellett egy specifikus falusi civil alapot is elindítsunk - ismertette a program egyik újdonságának lényegét.
A tanácskozáson az előadást követően a kormánybiztos a polgármesterek kérdéseire válaszolt a már meglévő és újonnan induló programelemekkel kapcsolatban.
A falusi civil szervezeteket is támogatja a program

Mint azt megtudtuk, a Pápa környéki településekre 1 milliárd forintnál is több támogatás érkezett a múlt évben. A kedvezményezettek között van Magyargencs is, mely több lehetőséget is kihasznált 2019-ben. Boros Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, igyekeztek minden lehetőséget kihasználni és eredményesek voltak. A fogorvosi rendelő felújítására 30 millió forintot nyertek el, a polgármesteri hivatal korszerűsítéséhez pedig 12 millió forint forráshoz jutottak.
-A pályázatok megvalósítása most van folyamatban, kezdődnek az építkezések - közölte, hozzátéve, nagy várakozással néznek az idei lehetőségek elé, szeretnének minden lehetséges támogatást elnyerni.
A településvezető hangsúlyozta, nagy segítség, hogy az elnyert forrást előre megkapják, így nem kell hitelt felvenni a beruházások megvalósításához és az is fontos, hogy nem igényelnek önrészt a fejlesztések. Boros Tamás kiemelte, nagyon fontos ez a program a falu számára, hiszen a fejlődést jelenti. Ezekre a beruházásokra máshonnan nem tudtak forrást szerezni, önerőből pedig egy kistelepülés nem képes ekkora fejlesztéseket finanszírozni. Magyargencsen olyan beruházásokat valósítanak meg a Magyar Falu Program segítségével, melyek időszerűek és nagy feladatnak számítanak egy kistelepülés életében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!