A katolikus Pápa - dr. Mail József és Salgó Ferenc voltak a vendégek


2020-02-20 18:58:39  | cikk: Babos Petra  | 


A katolikus Pápa - dr. Mail József és Salgó Ferenc voltak a vendégek főképe
2018 szeptemberében a Pápai Művelődéstörténeti Társaság indította útjára a Kávéházi beszélgetés sorozatot a Pannonia Reformata Múzeumban, ahol a református intézmények vezetőivel, képviselőivel beszélgettek. A reformátusokat követően a katolikusok és az Esterházyak lesznek a beszélgetéssorozat fókuszában. Pápa, a sokhagyományú város című beszélgetéssorozat második évada január végén kezdődött el az Esterházy-kastélyban, s szerdán tartották a második összejövetelt, melyen dr. Mail József apát-plébános és Salgó Ferenc esperes voltak Mátyus Alíz beszélgetőpartnerei.
Boros Katalin, az Esterházy-kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője ennek kapcsán elmondta, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság 2018-ban indított egy sorozatot, melyben a város vallási sokszínűségét szerették volna bemutatni.
-Amikor Mátyus Alíz úgy gondolta, hogy a reformátusok után a katolikusokat is mutassuk be, s ez a rendezvény a kastélyban legyen, mi nagyon örültünk, hogy a kastély kávézója adhat otthont a programnak minden hónap utolsó szerdáján - emelte ki Boros Katalin, aki hozzátette, rengeteg szép hely áll rendelkezésre a városban ennek a beszélgetéssorozatnak a lebonyolítására, de úgy gondolták a szervezők, hogy mivel az Esterházyak meghatározóak voltak a katolikus városban, a kastély mindenképpen alkalmas helyszín a rendezvénysorozatnak.
Boros Katalin kiemelte, a sorozattal olyan személyeket is meg szeretnénk szólítani, akik nem járnak templomba, s nem ismerik az előadókat, intézményeket, de kíváncsiak az egyéniségekre, intézményekre.
Salgó Ferenc esperes kiemelte, a város lakosságának nagyobb része katolikus, s 1950 előtt hat szerzetesrend működött a városban, akik nagyon jelentős szolgálatot végeztek.
A beszélgetés sokakat vonzott

-Az ifjúság nevelése és a kórházban való törődés a betegekkel sokrétű volt. Ez az utóbbi időben nagyon megcsappant, hiszen négy lelkipásztor van a városban. A hívek aránya hasonló, mint régen. 1991-ben indult a katolikus óvoda, 1992-ben a katolikus iskola, ez ahhoz a múlthoz való csatlakozás, hogy a családoknak segíteni akarunk az ifjúság felnevelésében. Az evangélium üzenete és tanítása nagyon fontos. Olyan értékrendet képviselünk, amely hitünk tanítása, iránymutatás az embereknek. A katolikus életnek egy nagy erőforrása a szentségek vétele. Templomaink fenntartása és a szentmiséken való részvétel, nagy segítséget ad az embereknek - mondta Salgó Ferenc, aki hozzátette, küldetésük, hogy híveiket segítsék.
Dr. Mail Józseftől megtudtuk, az ő védőszentjük Szent István vértanú.
-Jelmondatomat és a működésünket is az ő mondta köré csoportosítom. Ő tanú volt, pap és diakónus is. A modern világban egészen más módszerekkel kell az evangéliumot hirdetni és a híveket szolgálni, s ez nehéz feladat számunkra. Próbálkozunk különböző hitbeli lehetőségekkel, hogy ezt meg tudjuk valósítani. A mai ember máshogy viszonyul az egyházhoz. Mindennap új ideológiák alakulnak ki, amivel az emberek nem tudnak mit kezdeni. Így vannak az egyházzal is, hogy sokan egy elmúlt intézményt látnak az egyházban, s ezért nem közelednek felé, s egy törvénycsomagot látnak benne, amit nem szeretnének megtartatni, mert szabad emberek akarnak maradni. Máshogy kell a papnevelést is folytatni. A plébános élete is más, mint régen - tudtuk meg dr. Mail Józseftől, aki elárulta, a pápai katolikusok kiváló katolikusok.
-Vasárnapról vasárnapra a Nagytemplom megtelik a misékre, vagyis nem vagyunk rossz helyzetben. Ez a híveknek csak egy töredéke. Persze, nem minden katolikus jár el a templomba, de a pápai hívek egy része rendszeres résztvevője a szentmisének. Vannak hívek, akik az egyházadót rendszeresen fizetik és vannak, akik csak úgy tartoznak az egyházhoz, hogy meg vannak keresztelve. Mindig új és új arcot látok a miséken, melyek között sok a fiatal nagy örömömre - emelte ki az apát-plébános.
Mint mondta, 225 éves idén a Nagytemplom, amelyet Esterházy Károly építetett a saját birtokainak a jövedelméből. A leggazdagabb művészeket kérte fel, ahhoz, hogy a templom illő és szép legyen az Isten házához.
A sorozat következő vendége Szijártó László lesz márciusban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!