Kiadványok a város és a járás kincseiről


2020-02-19 23:16:45  | cikk: ha  | 


Kiadványok a város és a járás kincseiről főképe

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretein belül sikerült megjelentetni a köteteket, melyek Pápa városának és a Pápai járás településeinek ismert és rejtőzködő értékeit mutatják be, mondta dr. Hermann István könyvtárigazgató. A sorozat az ő kezdeményezésére indult 2017-ben, s még közel sincs vége.

A három kiadvány

Az első kötet Az Úr csarnokai címet viseli, ezt Mezei Zsolt, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Könyvtára vezetője, a téma ismerője szerkesztette. 2001-ben már összeállított egy anyagot a város templomairól, s ezt kiegészítve, bővítve készült el a járás istentiszteleti helyeinek gyűjteménye. - Több mint száz templomot térképeztünk fel, Pápa vonatkozásában 16, a járás további 51 településén pedig közel száz ilyen épület került be a könyvbe. A kötetben minden településről van egy rövid ismertető, az elnevezés eredetének, első említésnek is utánanéztem, utána pedig a templomok leírása következik. Nem csupán a történetük olvasható, de az építészeti és művészettörténeti érdekességek is - mondta Mezei Zsolt. Reményét fejezte ki, hogy ez a kiadvány csak a kezdet, s a településeken akadnak olyan lelkes helytörténet-kutatók, akik sokkal részletesebben feldolgozzák a helyi szakrális terek történetét. Mint mondta, azt is érdemes lenne kutatni, hogy az Esterházyak milyen befolyást gyakoroltak a környékbeli templomépítészetre.

Dr. Hermann István, dr. Áldozó Tamás, Szabó Rita és Mezei Zsolt

Az első kötethez Szabó Rita könyvtáros készítette a fotókat, a 2018-as és a 2019-es kötetet pedig már ő állította össze. A Kincses Bakonyalja című kötet bemutatójáról beszámoltunk már korábban, az városunk és a járás emblematikus helyeit mutatja be, a tavalyi, az Útjaink hitbéli emlékei pedig a kereszteket, emlékhelyeket veszi számba. - Ez a kiadvány azt gyűjti össze, ami az előző kettőből kimaradt, rövid leírások, számos fotó tárja elénk a szakrális helyeket, emlékeket. 57 települést és azok határait jártam be, s nagyon örömteli volt látni ezeket a helyeket. 357 útmenti hitbéli emléket mutat be a kötet, s azokat, akik szeretnék ezeket megnézni, rövid leírás is útbaigazítja - mondta Szabó Rita, aki számára nagyon nagy élményt jelentett a munka, s jó érzés volt látnia, hogy a kereszteket, emlékhelyeket rendben tartják, fontosak a településen, környéken élők számára. A legtöbb bemutatott emlék nagy része kereszt, de vannak kálváriák, képes fák, kőképek, szenteket ábrázoló szobrok is. Ezek a településeken, vagy a falvak határában, erdőkben találhatók. Pápán a legkorábbi kereszt 1700-as évek elejéről származik, az Anna téren látható. A falvak közül kiemelkedik Ganna, ahol 21 szakrális emléket gyűjtöttek össze.


Dr. Áldozó Tamás polgármester is örömmel forgatta a kiadványokat, mint mondta, nagyon figyelemreméltó könyvek. Mint kiemelte, nagy értékük többek között, hogy megidézik azoknak a településeknek a nevét, melyek mára eltűntek, vagy nem önállóak. Valószínűnek tartja, hogy az országban egyedülálló az ilyen jellegű járási értékfeldolgozás, így elismerését fejezte ki a kötetek szerkesztőinek.

Dr. Hermann István elmondta, hogy nem útikönyvnek szánták a kiadványokat, azonban örülnek, ha kirándulásra, az emlékhelyek látogatására inspirálja az olvasókat. Megköszönte a kötetek szerkesztőinek áldozatos tevékenységét, valamint a könyvtár és a nyomda munkatársainak munkáját is. A 2020-as esztendő kiadványa a járás címereit dolgozza fel, azt Bauer Marcell helytörténet-kutató szerkeszti.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!