Kivágni, vagy meghagyni?


2020-02-19 19:28:18  | cikk: HuHa  | 


Kivágni, vagy meghagyni? főképe
A címben szereplő kérdés eldöntésében segíthet az a fakopp vizsgálat, melyet dr. Puskás Lajos minősített favizsgáló szakértő, minősített faápoló végzett munkatársaival városunkban hétfőn és kedden. A fák egészségi állapotának ellenőrzését az önkormányzat rendelte meg a szakértőtől, feladata 110 fa műszeres vizsgálata volt.
-A fák állapota minden közösség életében különösen érzékeny kérdés, így nálunk is. Szeretnénk elkerüli, hogy olyan fák legyenek a közterületeinken, melyek balesetveszélyt jelentenek, de szeretnénk arról is meggyőződni, hogy csak olyan fákat vágunk ki és pótolunk más fákkal, amik valóban megértek arra, hogy a közterületekről, intézményi környezetből eltávolítsuk őket - közölte a vizsgálat megrendelésének okát dr. Áldozó Tamás polgármester, aki maga is megtekintette a méréseket.
Dr. Puskás Lajos minősített favizsgáló szakértő (jobbra) dr. Áldozó Tamás polgármesterrel ismerteti a vizsgálat módját

A növények egészségi állapotfelmérése két utcában zajlott, a Szalmavári utca gesztenyefáit hétfőn vizsgálták meg, az Esterházy úton pedig tegnap dolgoztak. Az előbbiben 25, az utóbbiban 51 fát vizsgáltak be a speciális műszerrel. Ezen túl a város intézményei is kérhették a területükön lévő fák ellenőrzését, 3 óvodában összesen 8 fát vizsgáltak, az ESZI Vörösmarty Úti Otthonházában 18 növényre kérték a vizsgálatot, a Gróf Esterházy Károly Múzeum pedig 8 fájának felmérését kérte.
Tegnap az Esterházy úton vizsgálták a fák állapotát

A közterületről kivágott fák mindig érzékenyen érintik a település lakosságát - ez a tapasztalata dr. Puskás Lajos minősített favizsgáló szakértőnek is. Ugyanakkor azt is hozzátette, leginkább azok reklamálnak a fák kivágása miatt, akik nem járnak azokon az utcákon, ahol ezek a fák állnak, így nem veszélyezteti ingatlanjukat, autójukat, vagy saját személyüket. Mert akik azon a környéken élnek, tudják, milyen kárt okozhat számukra egy elöregedett, beteg fa.
A szakértő véleménye is az, hogy mindig azok tiltakoznak a fakivágások ellen, akiket nem veszélyeztetnek a beteg, öreg fák

-A favizsgálat egy összetett vizsgálat, ami minden esetben a fák szemrevételezésével kezdődik. A szakértő a fák 90 százaléka esetében szemrevétel alapján el tudja dönteni, hogy mit kell csinálni egy fával, milyen módon kell kezelni, hogy ne jelentsen kockázatot a környezetére nézve - magyarázta érdeklődésünkre a környezetbiztonsági favizsgálatokról, melyeket egy-egy útmenti fasornál el kell végezni. A fennmaradó 10 százalékban a műszeres vizsgálat segít a pontos állapotfelmérésben. Ennek egyik fajtája a fakopp vizsgálat, amit Pápán is elvégeztek.
Az érzékelők a hang terjedési sebességét mérik a kopogtatáskor

-Ezzel a vizsgálattal belelátunk a fa belsejébe a föld fölötti területeken. A műszer a mérési síkban megállapítja, van-e belső elváltozás, korhadás, üregesedés a fában.
Mint megtudtuk, a műszer magyar fejlesztés, mely a hang terjedési sebessége alapján méri meg a fa állapotát. Az Esterházy úti fákra például 10 érzékelőt helyeztek fel a mérési síkban.
-A 10 érzékelő közül egyiket kalapáccsal megütjük, kopogtatjuk - ez a fakopp, a másik 9 pedig veszi a jel terjedését. Az egészséges fák hangvezetési képességét ismerjük, és a jel késéséből lehet kiszámolni, hogy belül mekkora üreg van - ismertette a vizsgálati módszert. Elmondta, a vizsgálat alapján szükség esetén kockázatosnak minősítik azokat a faegyedeket, melyek életveszélyesek.
Szemmel is jól látható az üreg az Esterházy út egyik fáján

A vizsgálat ezt látta fenti fa belsejében: a zölddel jelzi a műszer az egészséges fatörzset és kékkel üreget

Dr. Puskás Lajostól előzetes szakvéleményt is kértünk a két megvizsgált utca fáiról. Mint mondta, a Szalmavári utca öreg gesztenyéit ki kell vágni, de az Esterházy úton is találtak olyan fát, amiről műszer nélkül is egyértelműen megállapítható, hogy nem szabad meghagyni.
-A Szalmavári utcában a szemrevételezés és a műszeres vizsgálat eredménye egybecsengett, azon az úton sok fa helye üres és vannak felújított fák. Ezek a fiatal fák jól érzik ott magukat, viszont a legidősebb gesztenyefák nagyon rossz állapotban vannak. Ott külön ront a helyzeten, hogy fák fölött erős légkábelvezeték-rendszer van, ami miatt a koronát folyamatosan csonkolják. Nagyon sok a félodalas fa és sok fának az a legnagyobb baja, hogy a csonkolások következtében az ott képződött cseppfelületek bekorhadtak és a koronaalap teljesen elgyengült. Az idős fákat érdemes egyben lecserélni, a fiatal fákat meg kell hagyni, és ha a város megengedheti magának, hogy előnevelt túlkoros csemetéket ültessen az öreg fák helyett, akkor 5-10 éven belül egységes szép fasor lesz itt.
Az Esterházy úton is szükségesnek mutatkozik fák kivágása, például ezé.

Az Esterházy út fái esetében kicsit árnyaltabb képet fogalmazott meg a szakértő. Hangsúlyozta, ez a fasor is nagyon problémás, a hársfák méretüket tekintve nem tűnnek idősnek, de ennek az lehet az oka, hogy nem érzik jól magukat ezen a területen, nem tudtak megfelelően fejlődni.
-A hársfának van egy olyan tulajdonsága, hogy felülről kezd el összeomlani, leépülni. Ezek közül néhányat ki kell vágni, mert annyira rossz állapotú a törzse vagy a gyökere, de több még megtartható. A korona ápolásával, veszélytelenítésével ezek a fák még tarthatók, ezért itt egy fokozatos felújítást tudnék elképzelni, ami esztétikai szempontból is a legjobb a városnak. Ezt körülbelül 30 éven belül lehetne befejezni - közölte.
A hársak felülről pusztulnak

A polgármester a vizsgálat kapcsán hangsúlyozta, az adatokat szakemberek fogják kiértékelni, s bízik abban, hogy egyértelmű javaslatot kapnak arra vonatkozóan, hogy egy-egy faegyed esetében szükség van-e a beavatkozásra, vagy sem, továbbá, hogy a szakértői vélemény kitér arra is, hogy az egészségi állapotuk miatt kivágandó fák helyére milyen egyedeket telepítsen a város. Dr. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, ha mérleget von a kivágott és telepített fákról, azt lehet megállapítani, hogy mindig több a telepített fák száma, mint a kivágottaké. Ez még úgy is igaz, ha az Öreghegy határába telepítendő erdőt nem veszi figyelembe.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!