János vitéz, kicsit másként


2020-02-17 21:09:15  | cikk: ha  | 


János vitéz, kicsit másként főképe

Sok vita folyik arról, hogy a gyerekek mit olvassanak, de a baj talán ott kezdődik, hogy keveset olvasnak. Illetve olvasnak ők, de telefonon és egyéb eszközökön, s főként rövid tartalmakat, ráadásul egyre inkább a kép dominál. Innen szép nyerni egy kötelező olvasmánnyal, mondjuk a János vitézzel, Petőfi tényleg szívhez szóló történetével. A PartVonal Műhelynek sikerült.

Az első pápai előadáson több mint kétszáz diák volt

A PartVonal Műhely 2010-ben azzal a céllal alakult, hogy a színházművészet segítségével megismertesse és megszerettesse a Nemzeti alaptanterv irodalmi anyagát a fiatalokkal, mondta Quintus Konrád. A Partvonal Műhely a József Attila Színházban és a Marczibányi Téri Művelődési Központban működik, vallják, hogy a drámát nem olvasni kell, hanem a színpadon játszani.

"Szivemnek gyöngyháza, lelkem Iluskája!"

A János vitéz egy kalandos, szerelmi történet, ebből a rendező, Quintus Konrád egy próbatétel-történetet épített fel. János megkísértése és döntése több helyzetben: a zsiványtanyán, a francia király udvarában - s a közönségnek is van véleménye, ráadásul el is mondhatja. Az előadás beavató színház: a rendező időről időre megállítja a cselekményt és kérdezi a gyerekeket. Alakul a történet, s közben a néző gondolkodik: ő vajon hogyan döntene?

"Dúlt-fúlt Iluskának gonosz mostohája"

Az előadás Petőfi soraira épül, azért helyet kap egy kis rap is, de belesimul a történetbe. A szép Juliskát a szép Holczinger Szandra alakítja, aki pápai születésű, diákként énekelt, aztán a színészet magával ragadta. Mint mondta, gyerekkorában fellépett a JMSZK színpadán és most nagyon jó érzés volt ide visszatérni. - A beavató színház eltér a nagyszínpadi előadásoktól, együtt lélegzünk a gyerekekkel, testközelben vagyunk, előfordulhat, hogy a diákok közbeszólnak, reagálnak és nekünk ezt tudnunk kell kezelni. Ez nagyon izgalmas számomra - mondta a fiatal színész.

"Elváltak egymástól, mint ágtól a levél; Mindkettejök szive lett puszta, hideg tél."
A deli Jancsi, a vitéz szerepében Szilvási Dániel lépett színre. Mint mondta, ő gyerekkorában nem rajongott a színházért, de aztán édesanyja unszolására drámatagozatos középiskolába jelentkezett, ahol "megpecsételődött" a sorsa. A kötelező olvasmányok nem voltak a kedvencei, már csak kötelező voltuk miatt sem, és nagyon reméli, hogy lesznek olyanok, akik az előadás hatására elolvassák az eredeti művet. Vagy ha nem, hát legalább ismerni fogják a történetet és gondolkodnak is róla.

""Szerencsétlenségnek embere, ki vagy te? Hogy lábadat mered tenni e küszöbre"

Madár Tamás számos szereplő bőrébe bújik, ő például a főzsivány, a francia király, a kapitány, de ő mozgatja a történet vége felé a bábokat, melyekkel János vitéz álmát jelenítik meg. Hét különböző figuraként lép színre, végigkövetve a főhőst. - Nem lehet, mint a nagy szerepeknél, komoly jellemfejlődést végigvinni, de nagyon jó alkalom a különböző karakterek bemutatására - mondta a színész. A beavató színház számára is fontos, hisz az értő és figyelmes közönség minden színész vágya.

"Ki porából nőttél, árva kis virágszál, Légy hűséges társam vándorlásaimnál"

Jancsi, a szegény pásztorfiú nem akar mást, mint boldogan élni szerelmével. Útnak indul, kiállja a próbákat, nem csak hősként, emberként is, végül Tündérországban együtt élhet kedvesével. Mi áldozható fel az anyagi előnyökért? Mi ér többet, a boldogság vagy a hatalom? Egyáltalán, mi a boldogság? Van kérdés bőven, a beavató színház segít kérdéseket feltenni és egyéni válaszokat találni.

Képek:


Címkék: színház
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!