Matisse után Dürer-kiállítás az Esterházy-kastélyban


2020-02-10 19:43:43  | cikk: Babos Petra  | 


Matisse után Dürer-kiállítás az Esterházy-kastélyban főképe
Március 14-én nyílik meg az Esterházy-kastély legújabb időszaki kiállítása, mely Albrecht Dürer alkotásait vonultatja fel. A gyűjtemény, ahogy a Dalí, a Picasso és a Matisse kiállítás anyaga is, Thomas Emmerling műgyűjtő tulajdona.
Albrecht Dürer magyar származású bajor festő, grafikus, könyvkiadó és művészetelméleti író. A korai reformáció Bajorországának egyik legkiemelkedőbb művésze, a német reneszánsz legismertebb képviselője hazájában és külföldön egyaránt. Műveinek legjelentősebb részét portrék, oltárképek és más vallásos témájú festmények adják, de számos míves rézkarcot, fametszetet, könyvillusztrációt és önarcképet készített.
A kiállításra sok meglepetéssel készülnek

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, nagy öröm számára, hogy egy újabb időszaki kiállításnak adhat otthont a kastély.
-Dürer olyan alkotásait láthatja majd a közönség, amely vegyes életművet mutat meg, hiszen szinte minden érdekelte. Ő volt az, aki a reneszánszot meghonosította. Dürer volt az, aki az olasz és a német-alföldi reneszánszot összedolgozta és a műveiben bemutatta. Ez is nagyszerűen látszik majd a kiállításon - tudtuk meg Boros Katalintól, aki hozzátette, sok olyan információt gyűjtöttek össze róla, ami a mai korban is érdekes lehet. Ő a korában egy kiemelt, sztár művésznek számított, használta is minden ezzel járó előnyét.
-A vendégeink között sokan vannak, akik kimondottan azért látogatnak el hozzánk, hogy megtekintsék az időszaki kiállításunkat. A tárlat 2020. december végéig lesz látható - tudtuk meg az ügyvezetőtől.
A kiállítás kapcsán Thomas Emmerling elmondta, 111 alkotást lehet majd megtekinteni, főként rézmetszetet és néhány darab fametszetet.
-Sok mítosz lengi körül Dürert, a számok különösen fontosak az életében. Több olyan szám van az alkotásaiban, amelyek érdekes összképet adnak. Ő volt az első világművész, vagyis az akkori világon ismert alkotó. Ő volt az első olyan, aki az utazásai során szerzett benyomásokat felhasználta alkotásaiban, rettentően kíváncsi volt. Da Vincivel és Lutherrel is jó barátságot ápolt. Mindkettőjükkel többször is találkozott. Nem véletlen tehát, hogy Nürnberg, Dürer szülővárosa elsőként csatlakozott a reformációhoz. Dürer katolikus volt élete végéig. A másik város Riga, ott már járt ez a kiállítás - emelte ki a műgyűjtő, aki hozzáfűzte, nemcsak azt szeretné bemutatni ezzel a kiállítással, hogy milyen hatással volt Dürer Dalira és Picassóra, hanem azt is, hogy az a szellemi változás, amely végbement, abban milyen vezető szerepet játszott.
-Öt-hat fejezetre osztottunk fel az életművet. Egyrészt az a rézmetszet sorozat, amely Krisztus szenvedését mutatja be, a mélyen hívő Dürert, a szentekről készült alkotások és a tudományok iránt érdeklődő Dürert szeretnénk bemutatni, benne az emberi test felépítését is. A szomszédos teremben azoknak az embereknek a portréit láthatják majd, akik nagy hatással voltak rá. A másik teremben pedig Dürer korát, a szolgálókat láthatjuk, s a várost, ahol élt - mondta a műgyűjtő, aki elárulta, nagy öröm számára, hogy 2020-ban Pápán mutatkozik be a kiállítás. Dürer születésének 550. évfordulója jövőre lesz, így most előszülinapot tartanak majd Pápán.

A műgyűjtőtől megtudtuk, nagyon elégedett az előző három kiállítás látogató számával, s reméli, Dürer is hasonló érdeklődésre tesz majd szert.
A különleges tárlat a kastély keleti szárnyában kialakított kiállítói térben kap helyet, március 14-től december végéig várja a művészetkedvelő közönséget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!