Tájékoztató a nyári külföldi nyelvtanulási programról


2020-02-05 15:59:33  | cikk: Babos Petra  | 


Tájékoztató a nyári külföldi nyelvtanulási programról főképe
A Pápai Tankerületi Központ szervezésében Bartos Mónika a 9. és 11. évfolyamos tanulók célnyelvi országba történő tanulmányútjai előkészítésével és koordinációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos tartott tájékoztatót a Pápai Tankerületi Központ Mézeskalács utcai intézményében.
A 2019-2020-as tanévtől a 9. és 11. osztályos nappali tagozatos gimnáziumi és szakgimnáziumi képzésben tanulók kéthetes egyéni vagy csoportos nyelvoktatásban vehetnek részt a Nemzeti alaptanterv szerint tanulható első idegen nyelvek vagyis angol, francia, német, kínai célországaiban: Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Írországban, Máltán, Németországban és Kínában. A kínai nyelv csak abban az esetben választható, ha azt a kedvezményezett tanuló NAT szerinti első nyelvként tanulja. Ez a feltétel kizárólag a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanulói esetében valósul meg.
-A program célja, hogy motiválja a fiatalokat, s a sikerélményen keresztül erősítse bennük azt az akaratot, hogy nyelvet tanuljanak, s rádöbbenjenek a helyi környezetben, hogy nyelvet tudni nagyon jó dolog, s kinyitja számukra a világot. Az állam ehhez ösztöndíjat adományoz, minden fiatal 2000 eurós ösztöndíjban részesül, amely fedezi a kint nyelvtanfolyam díját, a szállást, az ottani transzfert, a biztosítást, és persze egy kis zsebpénz is. Ezekben a hetekben kell az iskoláknak megtalálniuk azt a nyelviskolát, ahová kiutaznának a diákokkal. Amikor februárban megnyílik az online pályázati felület, akkor már lehet pályázni, s a csoportoknak erre 30 nap áll majd rendelkezésükre - tudtuk meg Bartos Mónikától, aki hozzátette, a nyelvvizsga fontos eleme a nyelvtanulásnak, de a céljuk ezzel a programmal az, hogy piacképes, gyakorlatorientált nyelvtudással rendelkezzenek a fiatalok, amelyet később a baráti kapcsolataik ápolásában, akár a munkájuk során tudnak használni.
Bartos Mónika tartott előadást a célnyelvi országba történő tanulmányút előkészítésével és koordinációjával kapcsolatban

Egyházi Andrea tankerületi igazgató elmondta, a kormány 90 milliárd Ft-ot különített el a külföldi nyelvtanulási programra.
-A mai tájékoztatóra nemcsak a tankerület középiskoláinak képviselőit, hanem a környező tankerületi központok képviselőit, pedagógusait is meghívtuk, valamint az eltérő fenntartású iskolákat is, az egyházi intézményeket és a Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolákat is. A rendezvényre közel ötven fő regisztrált.
Németh Zsolt, a Türr István Gimnázium és Kollégium igazgatója elmondta, intézményükben az előzetes felmérések megtörténtek, tapasztalataik szerint a diákok nagy része érdeklődik a külföldi nyelvoktatás iránt.
-Nálunk két csoport Angliába, egy pedig Németországba fog menni. Azt gondolom, ez egy kiváló lehetőség a diákoknak, s úgy látjuk, szívesen is élnek vele. Mivel első alkalommal szervezzük meg, még vannak kérdések a szervezés kapcsán, de a tanulók bizalmát már érezzük. Ez a jó lehetőség alkalmat ad arra, hogy tovább fejlesszék idegennyelvi tudásukat, mert el tudnak menni anyanyelvi környezetbe, amire ezen kívül lehet, hogy nem lenne lehetőségük. Betekinthetnek abba a kultúrába, közösségbe, ahová két héten keresztül tartozhatnak - emelte ki Németh Zsolt, majd hozzátette, a programban a 9. és 11. évfolyamos diákok vehetnek részt, ez a Türrben 180 tanulót jelent, s eddig közel 120 diák jelezte, hogy részt venne a programban. A tanulók többsége angolt tanul, így az népszerűbb, de azért a németet is választották páran.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!