Nagyértékű informatikai eszközöket kapott a Pápai Tankerületi Központ


2020-02-04 20:11:32  | cikk: Babos Petra  | 


Nagyértékű informatikai eszközöket kapott a Pápai Tankerületi Központ főképe
A Pápai Tankerületi Központ a fenntartásában és működtetésében lévő intézmények részére nagyértékű informatikai eszközöket adott át az intézményvezetői értekezlet keretein belül. A mai napon az intézményvezetői pályázat eredményeként kinevezett intézményvezetők köszöntésére is sor került. Az őszi során két intézmény vonatkozásban került kiírásra vezetői pályázat. A Pápai Petőfi Sándor Gimnázium, valamint az Ihász Gábor Általános Iskola esetében. A pápai intézmény vezetői beosztására Bognár Anita intézményvezető-helyettes nyújtott be pályázatot. A vaszari intézmény esetében Polhammerné Frend Adrienn pályázott. Miniszteri döntés alapján mindketten öt éves vezetői megbízást kaptak. Második ciklusos intézményvezetői megbízásos eljárásra Csóthi Géza Általános Iskola esetében került sor. Miniszteri döntés alapján Bíró Andrásné intézményvezető kapott további öt éves vezetői megbízást.
-Az eszközök jó részét már decemberig kiszállítottuk intézményeink részére. Összességében 27 millió Ft értékben sikerült az elmúlt évben digitális eszközöket az intézményeink számára vásárolnunk. Ezt azért is emelném mi, mert nagy része, vagyis 21 millió Ft teljes mértékig költségvetési forrásból finanszírozott. A fennmaradó részét különböző pályázati források tették lehetővé. A mai napon közel 6 millió Ft értékű eszközt adtunk át, kiemelve a LEGO robotokat, a drónokat, a 3D-s nyomtatókat. Ezek olyan eszközök, amelyet informatikai órákon, a különböző korosztályokat megcélozva igyekeztünk beszerezni. A Lego Mindstorms EV3 egy programozható robotikai építőkészlet, amely lehetővé teszi, hogy megépítsd, programozd és irányítsd a saját Lego robotodat. A készletben található elemekből 5 különböző robotot lehet összerakni. 10 éven felüli korosztálynak való, de inkább szakkörökre ajánlott, haladó informatikusoknak, akiket érdekel a programozás. A programban megírt mozdulatsorok áttölthetők a robotra. A 3 féle drón típus közös jellemzője, hogy tökéletes választás kezdő felhasználóknak. A könnyen vezérelhető quadrocopterek kamerával felszereltek. Minden drónhoz további kiegészítő akkumulátorok kerültek beszerzésre, hogy a repülés élményét egy 45 perces tanóra alatt több diák is élvezhesse. 4 rotoros, távirányítóval és mobiltelefonos applikáción keresztül irányítható, élőképes kamera, amihez ingyenes app van a kép és video követéshez. A 6 darab inkább beltéri használatra, általános iskola 5-6. osztály számára, a 4 darab komolyabb GPS vevővel ellátott, magasság tartási, visszatérő és követő funkcióval ellátott drón, ezért kültéri használatra alkalmasak, hatótávolságuk 100 - 150 m. A nyomtatás következő dimenziójában valós tárgy készül egy háromdimenziós tervből. A 3D-s nyomtató ezután rétegenként formálja meg a valódi tárgyat. Középiskolák számára beszerzett eszköz az informatikaórák színesítésére szolgál - tudtuk meg Egyházi Andreától, aki hozzátette, ez alkalommal 10 darab drónt, 15 darab LEGO robotot, 3 darab 3D-s nyomtatót, 13 darab projektort és 7 darab asztali PC-t adtak át az intézmények igazgatóinak. Amikor év vége felé látják a költségvetési pénzmaradványt, s annak elköltéséről gondoskodnak, olyan szempontokat vesznek alapul, hogy milyen eszközöket tudnak beszerezni intézményeik számára, amelyek mind a szakmai megújulást, mind a fejlesztést szolgálja.
27 millió Ft értékben kaptak informatikai eszközöket

-Azt gondolom, az intézményvezetőinken keresztül az intézményeinknek tolmácsolva mind a fenntartói szándékunkat, mind pedig a kormányzati szándékot, hogy nemcsak szakmailag kell megújulni, hanem módszertanilag és infrastrukturálisan is igyekszik a fenntartói hálózatunk az intézmények javát és ezen keresztül a gyerekekét szolgálni - fűzte hozzá a tankerület igazgatója, aki hozzátette, meglepetés volt az intézményvezetők számára a kiosztott eszközök listája, hiszen az utolsó pillanatban kaptak olyan forráslehetőségeket, amelyeket jó célra igyekeztek elkölteni.
Bognár Anita elmondta, két projektort és egy 3D-s nyomtatót vehettek át.
-Nagyon örültem ezeknek az eszközöknek, főként a projektoroknak, ugyanis ezek olyan eszközök, amelyek gyakran meghibásodnak, s nagy szükség van rájuk, hiszen szinte minden tanórán használjuk ezeket. A 3D-s nyomtatót az informatikusoknak és a rendszergazdáknak bocsájtunk elsőre rendelkezésre, hogy tanulmányozzák azt, s majd informatika órán megfelelő programok előkészítése után tudják használni - fűzte hozzá, majd kiemelte, az iskola informatikai eszköztára megfelelő, az utóbbi időben sok fejlesztés történt, amiért hálásak a tankerületi központnak. Decemberben lehetőségük adódott olyan eszközöket vásárolni, amelyeket a műsorok készítéséhez is használhatnak, valamint az év elején kaptak még további projektorokat, amelyre szintén nagy szükségük volt. Ezenkívül pedig az intézmények könyvtári állományának fejlesztésére is jelentős támogatást kapott valamennyi Pápai Tankerületi Központhoz tartozó intézmény.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!