Mátyás és a bolondkirály


2020-02-02 19:15:58  | cikk: ha  | 


Mátyás és a bolondkirály főképe

Bozsó Józsefet elsősorban zenés darabok fontos szereplőjeként, esetleg rendezőjeként ismeri a közönség. Pedig írt és rendezett gyerekdarabokat is, ezek közül a pápai kisiskolások láthatták már a Kukac Kata kalandjai című történetet, most pedig az első meséje, a Mátyás és a bolondkirály várta a kis bérleteseket a JMSZK-ban a Magyar Zenés Színház produkciójában.


Mátyás, az igazságos tart egy pihenőnapot, s addig udvari bolondja, Mujkó ül a trónra és ítélkezik helyette - bolond módon. A libáit más birtokán legeltető szegény lány és a birtok gazdag tulajdonosa közt például úgy tesz "igazságot", hogy elrendeli: vágják fel a libák begyét és a füvet adják vissza a legelő tulajdonosának. A végén pedig már majdnem háború robban ki butasága és makacssága miatt. Ekkor azonban az addig a trónteremben álruhában üldögélő Mátyás felfedi magát és végre tényleg igazságot szolgáltat. A mese boldog véget ér és két fiatal szerelmes is egymásra talál.


Bozsó József szereti a gyerekdarabokat, komolyan veszi a feladatot, hisz a legfiatalabb közönség a legkritikusabb. Jelmezben és díszletben is látványos az előadás, s nyelvezete is a klasszikus Mátyás-meséket idézi. A történetet Bozsó József írta, de mint mondta, merített ihletett a Mátyás-mesékből, ilyen motívum például az álruhában üldögélő király.


- Nem rugaszkodtam el teljesen az ismert meséktől, de egy új történetet hoztam létre, ami ismerős is, meg nem is - tessék, ez is mesei elem - mondta nevetve az író, rendező, aki szerepel is a darabban. Célja a szórakoztatás és a tanítás, hisz míg halad előre a történet fonala, elhangzik jónéhány fontos mondat, például amit Mátyás mond a gazdag asszonynak, miszerint ahol szűkölködnek, onnan nem elvenni kell, hanem inkább adni. A történetet először saját lányain "tesztelte" Bozsó József, nekik tetszett, s azóta már nagyon sok kisgyerek nevetett a bolondon és izgult azért, hogy végül győzzön az igazság.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!