Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány


2020-01-31 15:06:28  | cikk: Babos Petra  | 


Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány  főképe
Átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma január negyedik hetében - írta szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.
A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban január 20. és 26. között 17.464 fő, az előző hetinél 41,2 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100.000 lakos közül 179 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt.
Dr. Kalmár Zsolt háziorvos felhívta a figyelmet, hogy az influenzaszerű megbetegedésekre jellemzőek a hőemelkedés vagy láz, a hirtelen magas láz, izületi panaszok, a fejfájás, a rossz közérzet, a köhögés, a torokfájás és a légszomj. Gyakori tünet lehet még az elején a hányás, majd hasmenés, gyengeség, hátfájás is.
-A teendő ilyen esetben: általában elegendő a betegség első pár napjaiban az otthoni kezelés, főleg, ha a környezetében több hasonló tünetű megbetegedést is tapasztalt. Kezelőorvosától telefonon kérjen tanácsot, hiszen a rendelői váróban már lehetnek fertőző betegek. Kerülje a boltokat, mozikat, hivatalokat, tömegközlekedési eszközöket. Otthonunkban nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék pótlása, a lázcsillapítás, melyre elsősorban paracetamol készítményeket és algopyrint javaslunk. C-vitamin fogyasztást ajánlok és a legfontosabb az ágynyugalom. Lényeges, hogy gyakran szellőztessünk otthon, a családi környezetben viseljünk szájmaszkot, kiváltképp, ha kisgyermek vagy idős hozzátartozó is van a családban. A boltban kapható felületfertőtlenítő spray használata is lényeges. Természetesen elmaradhatatlan a gyakori kéz-és arcmosás. Köhögni és tüsszenteni csak zsebkendőbe szabad - tudtuk meg a háziorvostól, aki hozzátette, amennyiben panaszai pár nap alatt nem enyhülnek, forduljon a kezelőorvoshoz a beteg.
Dr. Kalmár Zsolt kiemelte, még most sem késő beoltatni magunkat. Az oltás már másnap is biztosít valamennyi védettséget, de 10-14 nap alatt eléri a teljes védettséget a szervezet. Várható, hogy oltottan ugyanaz a betegség gyengébb lefolyású, mint a nem oltottaknál, még ha nem is pontosan az oltás által jó eséllyel semlegesített vírus-törzs is okozza a betegséget. Az influenzaszezon előreláthatólag március közepéig tart majd.
A háziorvostól elmondta, Pápán elég sokan kérték a védőoltást.
-Szerencsére, az én rendelőmben eddig elenyésző mennyiségben jelentkeztek influenzaszerű megbetegedéssel - zárta gondolatait a háziorvos.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!