"Mi dolgom a világban? Járd az utad, és megtudod!"


2020-01-30 22:29:50  | cikk: ha  | 


"Mi dolgom a világban? Járd az utad, és megtudod!" főképe
A Pegazus Színház jubileumi évadának második előadása a Pöttöm Panna. Az Andersen-mesék hangulatát nem mindenki kedveli, hisz melankólikus, szomorkás, szinte felnőttes történetek ezek, ám a pápai teátrum ezúttal is bizonyított: értő előadással a dán író 19. századi üzenete ma is megszólítja a gyerekeket. Pöttöm Panna hosszú, kalandos utat tesz meg, mire megtalálja a boldogságot, de a hosszú út minden tapasztalása kell ahhoz, hogy révbe érjen.

A gülüszemű békafiú nem nyerte el Panna szívét

- A mai gyerekek gyorsabb ritmusú történetekhez szoktak, például az előző népmesénk, Az égigérő fa is egy harsányabb történetmesélés volt - mondta Végh Zsolt ügyvezető, bábszínész. - A Pöttöm Panna című előadásban viszont már a díszlet is jelzi a visszafogottságot, a finomságot. Az író, rendező Sarkadi Nagy László egy kicsit átdolgozta a mese bevezetőjét, hisz Andersen egy idős hölgyről ír, akinek kívánságára megérkezik Pöttöm Panna, de ez a hölgy aztán eltűnik a történetből. Egy gyerekelőadásban nem hagyunk elvarratlan szálakat, így aztán a mi olvasatunkban Panna tündéri ajándékként érkezik, s viszontagságos útja végén a tündérekhez érkezik vissza - mesélte a bábszínész.

A szájhős csincsók megnevettette a gyerekeket

Pöttöm Panna megérkezik a világba, s rögtön kiszemeli őt varangyanyó a fiának. A csúf békafiú versben próbál udvarolni a szép lánynak, de csak annyi jut eszébe, hogy Panna bizony szép, mint egy kanna. Panna dióháj ágyacskájában a patak vizén elmenekül, majd egy cserebogár útjába kerül, aki felkapja, s elrepül vele. A hencegő csincsók először szolgálónak akarja, de aztán a csincsóklány meggyőzi arról, hogy haszontalan lenne egy kétlábú segítség. Panna egyedül marad, a tél beálltával a mezei egér befogadja otthonába, ahol rendszeres vendég a vakond. A rövidlátó, modortalan és kérges szívű vakond feleségül kérné Pannát, aki csak úgy menekül meg, hogy elrepíti onnan az a fecske, akit ő ment meg. Így érkezik meg útja végén a tündérek birodalmába, ahol a boldogság várja. A mese egy szép lélekút ábrázolás, fontos gondolatokkal, a gyerekek nyelvén. A három színész, Rózsa-Molnár Henrietta, Simon Botond és Végh Zsolt hol humorral, hol érzelmekkel átszőtt jelenetek segítségével vezetik a kis közönséget a boldog végkifejletig.

Pöttöm Panna útja végén megtalálta a királyfit, aki már várta

A premier január 27-én volt, azóta naponta két bérletes előadással fut a darab, először Pápán, aztán tájolni indul a társulat. Akinek nincs bérlete, az se keseredjen el, hisz február 1-jén a családi napon megnézheti Pöttöm Panna történetét. 10 órakor lesz az előadás, előtte kézműves foglalkozás, utána jelmezes felvonulás és farsangi négypróba várja a gyerekeket a színházban. Délután 14 órakor pedig megérkeznek a Fő térre a busók Mohácsról, hogy segítsenek elűzni a telet.

Képek:


Címkék: színház | báb | Pegazus
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!