Magyar emlékek Bajorországban


2020-01-28 21:36:08  | cikk: ha  | 


Magyar emlékek Bajorországban főképe
Ki gondolná, hogy Németország legnagyobb területű tartományában 216 helyen van magyar vonatkozású emlék? Ezeket dolgozta fel könyvében Kucsera János, aki több mint ötven éve ott él már. Sváb származású, kitűnő érettségije sem volt elég itthon ahhoz, hogy felvegyék egyetemre, bár többször is próbálkozott. Akkor úgy döntött, hogy külföldön tanul tovább, s Németországba ment, ahogy akkor mondták, disszidált. Honvágyát enyhítette, hogy bármerre utazott, utánajárt a magyar vonatkozású helyeknek, épületeknek, utcáknak, s ezeket le is jegyezte magának. A jegyzetekből három évvel ezelőtt kerekedett ki egy könyv, mely Tíz évszázad magyar emlékei Bajorországban címet kapta. A szerző Pápán is bemutatta könyvét, az alkalomnak a Jókai Mór Városi Könyvtár adott helyet.

Kucsera János személyesen mutatta be kötetét

Az útikalauz tizennégy fejezetből áll, a bajor-osztrák határtól indulva egészen Ulm városáig kanyarogva vezeti végig az olvasót a magyar vonatkozású emlékek nyomában haladva. Ha a képzőművészetre gondolunk, akkor például München fontos állomás lehet, hisz a magyar festők közül sokan tanultak, később tanítottak is itt, mint például Benczúr Gyula, Szinyei Merse Pál, mondta a szerző. Ennek köszönhetően a híres magyar festőiskolák, mint például a nagybányai és a gödöllői is, bajor gyökerűek.

A kötet sok magyar emléket rejt

De nem csupán a képzőművészet jelenthet közös alapot, hanem Szent Erzsébet is, aki 25 templomnak védőszentje a tartományban. Ha pedig a zenére gondolunk, akkor Liszt Ferenc fontos személyiség, hisz utcákat is neveztek el róla, sőt bronzszobrát is felavatták az egyik kastélyparkban - még életében. Utcanevekben egyébként Nürnberg a rekorder, 11 magyarról neveztek el ott utcákat.

Gazdag fotóanyag illusztrálja az útikönyvet

Kucsera János kiemelte, hogy számára az a legnagyobb öröm, ha könyvét elolvassák, s aztán fel is kerekednek meglátogatni ezeket az emlékhelyeket Bajorországban, hisz nem csupán a tájékoztatás volt a célja, hanem az is, hogy kirándulásra ösztönözze az olvasókat.

Képek:

Kapcsolódó cikk(ek):
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!