Pápa városa képeslapokon


2020-01-28 13:14:23  | cikk: Babos Petra  | 


Pápa városa képeslapokon főképe
Egy képzeletbeli pápai városnézésen vehettek részt a múltban a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör összejövetelén. Ezúttal régi pápai képeslapok segítségével járták be a város utcáit, nevezetes helyszíneit Bolla András képeslapgyűjtő közreműködésével.
A megjelenteket Polgárdi Sándor köszöntötte

Bolla András egy építőipari cégnél művezetőként dolgozik. A képeslapok gyűjtése 15 éve kezdődött hobbija. Először régi pénzeket gyűjtött, amit már 5-6 évesen kezdett. Eljárt éremgyűjtő találkozókra, ahol nemcsak érmeket adtak, vettek, hanem kitüntetések, jelvények, képeslapok is megtalálhatóak voltak.
A 15 év alatt Pápáról 900 darab képeslapot gyűjtött össze, ezek leginkább 1945 előttiek, de vannak 1960-as évekből és napjainkból is, amelyek színesítik a repertoárt.
Az összegyűltek örömmel nézgették a régi pápai képeslapokat

-Homokbödögén lakom, és Pápa mellett a Veszprém megyei falvakat is előszeretettel teszem a gyűjteményembe. A régi pápai lapokon nagyon tetszik az, amikor nemcsak épületet mutatnak, hanem emberek is vannak a lapon, ez lenyűgöz. Akkoriban is nagyon szép lapokat készítettek. A régi időkben még nem tudtak éjszaka fényképezni, ezért megszínezték a képet, embereket tüntettek el róla, átmontírozták azokat - mondta a gyűjtő, aki hozzátette, a képeslapgyűjtők közül nála van az egyik legrégebbi Pápa kép, ezt 1897-ben adták fel Pápán, eddig ennél régebbi nem ismert. Ezen egy látkép van a zsinagóga környékéről - mondta el, majd hozzátette, a legtöbb pápai képeslapon a belváros, a Fő tér, a Kossuth utca jelenik meg, ezt örökítették meg előszeretettel. Akkoriban nem volt telefon, így az emberek lapokat adtak fel szeretteiknek.
-A képeslapokat természetesen albumokban őrzöm. Van egy kedvenc lapom. Az a Fő téren készült felvétel, amikor távlovaglást rendeztek ott 1929-ben. Nagyon örültem neki, amikor hozzájutottam. A fotót Karczagi fényképészmester készítette - tudtuk meg az előadótól.
A GYFGK soron következő összejövetele februárban lesz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!