Az egyházakkal egyeztettek


2020-01-25 12:26:16  | cikk: HuHa  | 


Az egyházakkal egyeztettek főképe
A négy pápai történelmi felekezet képviselőit fogadta a héten dr. Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester, a hagyományos év eleji egyeztető találkozáson. A tanácskozások fő célja a kapcsolattartás, az előző esztendő értékelése és az idei tervek kölcsönös megismertetése egymással - tudtuk meg a városvezetőtől. Dr. Áldozó Tamás elmondta, minden évben vannak olyan rendezvények, melyekben találkozik az önkormányzat és valamelyik egyház, és így lesz ez az idén is.
A református gyülekezet terveiről is tájékozódtak a városvezetők

-Ezekben a rendezvényekben az önkormányzat résztvevőként, segítőként, támogatóként közreműködik, vagy csak tudomásul vesszük, hogy ezek városunkban zajlanak. Az idei év egyik ilyen rendezvénye lesz a Református Egyházkerület REND elnevezésű programja, mely tízezres tömeget megmozgató rendezvény lesz, amire a városnak fel kell készülni, többek között a háttér infrastruktúra biztosításával, de ez egy olyan esemény is, mely valamennyi pápait megszólítja egyes programpontjaival, például a Fő téri koncertekkel.
A polgármester arról is szólt a református egyházközségen keresztül formálódik a kárpátaljai Viskkel való kapcsolat egy része is, hiszen az ott élő magyarok többsége az ottani református gyülekezethez tartozik, a két gyülekezet pedig jó kapcsolatot ápol egymással. E téren is vannak közös feladatok - véli a városvezető.
Mint mondta, a város katolikus közössége számára az idei legnagyobb program az Eucharisztikus Kongresszus lesz Budapesten, ennek ugyan pápai eseményei nem lesznek, de sok pápai vesz részt a programon. Ezen túl több olyan rendezvénye lesz a katolikusoknak, mely szintén sok pápait megszólít.

Dr. Áldozó Tamástól megtudtuk, az év elején levélben arról tájékoztatta az egyházak helyi vezetőit, hogy az új önkormányzati ciklusban öt évre szóló gazdasági ciklusprogramot állítanak össze, ebben pedig szeretnék figyelembe venni az egyházak azon szándékát, hogy önkormányzati feladatot vállalnának át. Ilyenre az elmúlt években is volt példa: a Családok Átmeneti Otthonát a baptista gyülekezet üzemelteti, a Csókai Óvodát a református egyház számára adták át.
-Ilyenre a jövőben is számítunk - árulta el a polgármester.
Polgárdi Sándor evangélikus esperes és Unger Tamás alpolgármester

Az önkormányzat anyagiakkal is támogatja az egyházak helyi közösségeit idén is.
-Öt millió forintot különítünk el az egyházak anyagi segítésére, amit a különböző igények támogatására használhatnak fel. Tavaly ezen felül is nyújtottunk anyagi segítséget, igaz ezek a beruházások költségének kis részét teszik ki - közölte, hozzátéve ilyenre a következő években is lehet számítani, például az evangélikus templom tetőfelújításának és a ferences kolostor tetőszerkezete felújításának esetében. Bár ezek az összegek nagyságukat tekintve inkább szimbolikusak, az egyházi épületek a város emblematikus épületei, ezért minden pápai számára fontosak - emelte ki.

Ifjabb Márkus Mihály református lelkész érdeklődésünkre elmondta, az idei évben két fontos eseményre készülnek, terveik szerint új épületbe költöztetik az óvodát, amit szeretnének a 2021-es nevelési év elejére megépíteni, távolabbi elképzelésük pedig az, hogy egy református bölcsődét indítsanak. Idei programjaik közül a Református Egyházi Napok Dunántúl eseménysorát emelte ki, amit június 26-28. között tartanak városunkban és amiben számítanak az önkormányzat közreműködésére. A múlt évre visszatekintve a református templom felújításában való segítségnyújtást említette a lelkész, mint mondta, hálásak a városnak a támogatásért. Ifjabb Márkus Mihály úgy fogalmazott, gyülekezetük és a város önkormányzata között jó a kapcsolat, ennek számos kölcsönös eredménye volt az elmúlt években.
Boncz Zoltán baptista lelkipásztorral értékelték az évet

Hasonlóan vélekedett dr. Mail József apát, plébános is. A vele és Szijártó László atyával folytatott városvezetői tanácskozáson áttekintették az elmúlt év építkezéseit, programjait és az idei feladatokról egyeztettek.
-Kiegyensúlyozottnak látom a két szervezet közötti együttműködést, annak ellenére, hogy az egyháznak és az önkormányzatnak is megvannak a maga törvényei, szabályai, melyhez alkalmazkodni kell.
Dr. Mail József, a Fő Téri Plébánia plébánosaként a kolostorépület tetőszerkezetének felújításában kérte a segítséget és az Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatban arról tájékoztatta a polgármestert, hogy a Nagytemplomra molinókat fognak kihelyezni. Ezen túl apróbb folyó ügyekről is tárgyaltak a megbeszélésen.

Polgárdi Sándor evangélikus esperessel és Boncz Zoltán baptista lelkésszel hasonló témákban folyt az egyeztetés a Városházán.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!