Túl a 60-on is a triatlon szerelmese - Burján Ernőné Zsuzsa példát mutat a fiataloknak


2020-01-24 14:25:37  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Túl a 60-on is a triatlon szerelmese - Burján Ernőné Zsuzsa példát mutat a fiataloknak főképe
A Magyar Triatlon Szövetség díjátadó gáláján veterán kategóriában az Év sportolója címmel tüntette ki Burján Ernőnét, aki igyekszik a fiatalabb generációnak követendő példát mutatni.

A triatlon nem csak a fiatalok sportja. Erre az egyik legjobb példa Burján Ernőné története, aki 30 évesen egy tanfolyamon tanult meg úszni. Zsuzsa közel az 50-hez kezdett el rendszeresen sportolni, innentől kezdve pedig szenvedélyévé vált a sportág és 2003-ban úgy döntött, átússza a Balatont. Ez olyannyira megtetszett neki, hogy azóta már 12 alkalommal úszta át a magyar tengert. 2010-ben - 54 évesen - egy baráti társasággal úgy határoztak, nyeregbe pattannak és körbebiciklizik a Balatont. Azóta ezt rendszeresen évente többször is megteszik. Hat évvel később kisebbik lányától kapott egy futócipőt és innentől elhatározta, hogy megtanul futni.

- A futás ment számomra a legnehezebben, 50 métert is alig tudtam lekocogni - mesélte a pápai triatlonista. - Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, 14-szeres magyar bajnok edzésterveit olvasgattam, és egyre javult a teljesítményem, olyannyira, hogy jó néhány hónappal később már le tudtam futni az első öt kilométeremet, ami hatalmas öröm volt számomra, sőt 2016-ban Pápán részt vettem életem első futóversenyén.

2017-ben Zsuzsa egy barátnőjétől hallott először a triatlonról, ám akkor még el sem tudta volna képzelni, hogy 750 méter nyíltvízi úszás után kerékpárra szálljon, 20 kilométert tekerjen, ezután pedig még öt kilométert fusson. Ennek ellenére rajthoz állt a Velencei-tavi Túratriatlonon, mely nem verseny, a célja, hogy az érdeklődőkkel megismertesse és megszerettesse a sportágat. Ez sikerült is, így Zsuzsa később Zsófi unokájával részt vett az Ábrahámhegyi Triatlonon, ami ismét felejthetetlen élmény volt számára, délelőtt a nagymama szurkolt az unokának, délután az unoka a nagymamának. Innentől aztán nem volt megállás, egyenes út vezetett a triatlon világába. 2018-ban kiváltotta a Magyar Triatlon Szövetségnél a versenyengedélyt és Balatonkenesén, majd Balatonfüreden is ott volt az induló mezőnyben. Lendülete 2019-ben sem hagyott alább, sőt! Célul tűzte ki a távok növelését, elkezdte felkészülését az olimpiai táv - 1,5 km úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás - teljesítésére. A rendszeres edzéseken kívül több futó-, kerékpár- és duatlon versenyen is sikeresen részt vett. Májusban a Kenese Triatlon Fesztiválon példaképével, Fügi Andreával, többszörös Ironmannel kéz a kézben értek célba. Ezután a bajai országos bajnokság volt Zsuzsa számára a következő megmérettetés, ahol sprint távon indult.

- Kemény szintidők voltak, amiket nem volt könnyű teljesíteni - emlékezett a versenyre a sportoló. - Férjem a pálya mellől végig szurkolt, ami nagyon sokat segített. Ezen a versenyen már egy új kerékpárral indultam, amivel könnyebben lehetett haladni, jól is sikerült az OB, olyannyira, hogy első helyen végeztem. A következő olimpiai távú versenyen a szombathelyi Vasi Vasemberen is indultam, ahol a harmadik helyre kerültem. Tatán szintén országos bajnokságot rendeztek, itt nemcsak a távval, hanem a meleg, párás levegővel is meg kellett küzdenem, de szintidőn belül célba értem. Az Ábrahámhegyi Triatlonon már harmadjára vettem részt, ezúttal is sikerült a dobogó legfelső fokára állnom.

2019-es eredményei alapján Zsuzsa meghívást kapott a Magyar Triatlon Szövetség 30. évfordulójára rendezett díjátadó gálára, ahol veterán kategóriában sprint távon átvehette az Év sportolójának járó díjat, emellett korosztályában sprint és összetett triatlonban ranglista első díjakat kapott.

- Nem a díjak, hanem az odáig vezető út a legfontosabb számomra, örülök, hogy ennyi idősen is aktív vagyok és rendszeresen tudok sportolni. Igyekszem jó példával elöl járni, ha az én történetemet hallva már csak néhány ember is elkezd mozogni, már megérte - tette hozzá mosolyogva a triatlonista.

Zsuzsa 2020-ban sem szeretne lassítani, hiszen az edzéseket most sem hagyta abba, fiatalokat meghazudtoló módon alig várja már, hogy a tavaszi versenyévad indulásával felvehesse neoprén ruháját és a nyíltvízi úszás után szeretett kerékpárjára pattanhasson, majd 10 kilométeres futás után - 65 évesen - a célban együtt örülhessen sporttársaival. - A triatlonban mindenki győztes, aki célba ér - vallja a pápai veterán triatlonista.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!