Látogatószámban gazdag évet zárt a Kékfestő Múzeum


2020-01-24 12:53:29  | cikk: Babos Petra  | 


Látogatószámban gazdag évet zárt a Kékfestő Múzeum főképe
A Kékfestő Múzeum 2019. évi látogatószáma 12.975 fő volt- emelte ki dr. Nagy L. István múzeumigazgató, aki beszámolt a 2019-es év fontosabb eseményeiről, pályázatairól és a 2020-as év terveiről a sajtó munkatársainak. Mint mondta, a múzeumban mindig időről időre összeülnek és elemzik az elmúlt időszak eseményeit.
-A múzeumnak három fő funkciója van, a látogatói, a gyűjteményi és a tudományos. múzeum 2019. évi látogatószáma 12.975 fő volt, ebből a fizető vendégszáma 10.642, az ingyen belépők száma 2.333 fő volt. A 2018-as évhez viszonyítva ez 10,94 százalékos emelkedést mutat, de az előző évekhez viszonyítva is folyamatosan növekvő számot tudunk felmutatni 2015 óta. A múzeum pedagógiai foglalkozásainak bővülése is 10 százalék feletti - mondta dr. Nagy L. István.
-A tavalyi év pályázatok tekintetében kiemelkedően jó volt, két minisztériumi pályázatot nyertünk el. Az egyik a Kubinyi, ami a szárítópadláson lévő állandó kiállítás megújítását jelentette. Erre 3 millió Ft-ot kaptunk. Az utolsó simítások még zajlanak, a kiállítás előreláthatóan március közepén nyílik majd meg. Volt digitalizációs pályázatunk is, melynek keretében gyűjteményi digitalizálást vállaltunk. Elkészült egy új honlapunk is, ami hamarosan nyilvánosságra kerül. Több NKA pályázatunk volt és az EFOP pályázat is sikeres volt, már több mint a fele lezajlott az elmúlt évben. Fontos a múzeum életében, de a város történet szempontjából a Kubinyi Ágoston pályázat, melynek keretében támogatást nyertünk el egyfajta várostörténeti kiállítás létrehozására. Ennek az Esterházy-kastély adna otthont. A szakmai munka nagy része megtörtént, a megvalósítás idén lesz. Ez a város történetének legnagyobb volumenű kiállítása lesz- tudtuk meg a múzeum igazgatójától, aki kiemelte, tavaly 6 tábort valósítottak meg nagy sikerrel.
-A múzeum, a múzeumban dolgozók összességét jelenti. Két muzeológus kollégánk munkája is megszakadt, a régész kolléganő másik intézménybe került, a néprajzos kolléganőnk pedig kisbabát szült. Így nekünk azzal kellett megküzdenünk, hogy az ő helyüket pótoljuk, ez szakmailag okozott némi fennakadást, de sikeresen megoldódott - fűzte hozzá.
-Elkészült a múzeum gyűjteménye egy részének digitalizást adatbázisa. Ez 70.000 rekordot foglal magában. Azon dolgozunk, hogy ezt a 70.000 rekordot javítsuk, hiszen nyilván egy kézi adatbevitelnél számtalan hibalehetőség van, ezeket át kell nézni és javítani. Szeretnénk, hogy az idei évben, ha nem is a 70.000 rekordot, de egy részét a nagyközönség elé tárjuk, a honlapunkon keresztül. S végre a múzeum gyűjteménye is jóval nyitottabbá válik - emelte ki dr. Nagy L. István.
A múzeum pénzügyi zárása még nem történt meg, de az előzetes számok alapján elmondható, hogy nagyon sikeres évet tudnak maguk mögött.
-A múzeum saját bevétele 10 százalék feletti emelkedést mutat, amely a régészetből, a látogatókból és a múzeumi bolt teljesítményéből állt össze. Saját beszállítói hálózatunkat is fejlesztettük.
-Sajnos az elmúlt évben két nagyrendezvényünk nem volt annyira sikeres, mint amennyire mi szerettük volna. A Múzeumok éjszakáján és a Múzeumok Őszi Fesztiválján sem volt hozzánk kegyes az időjárás, így sokkal kevesebben látogattak el intézményünkbe, Nagyon sikeres rendezvényünk volt, amikor a kékfestés bekerült az UNESCO reprezentatív listájára, s ennek Pápa adott otthont. A másik fontos esemény még, hogy a Kékfestő Múzeum homlokzati nyílászáró cseréje elkezdődött, reméljük, tovább folytatódhat a munka, hogy megszépüljön a múzeum - fűzte hozzá, majd az idei tervek kapcsán elárulta, szeretnék a nagyrendezvényeiket maradéktalanul megtartani, amelyekre pályázati forrást is fognak elkülöníteni, valamint a Kubinyi Programból és a város saját forrásából épülő várostörténeti kiállítást megvalósítani. Természetesen lesznek táborok, múzeumpedagógiai foglalkozások is. A múzeumnak hamarosan új régész kollégája lesz, mivel az előző munkatárs decemberben elment az intézményből.
A múzeum igazgatója végül kiemelte, úgy érzik, hogy a fenntartójuk és a város érdeklődő közönsége is elismeri a munkájukat, hiszen sok pozitív visszajelzést kapnak, amiből ők töltekeznek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!