Ismét dr. Áldozó Tamást választották a TÖOSZ megyei tagozatvezetőjének


2020-01-23 23:01:02  | cikk: HuHa  | 


Ismét dr. Áldozó Tamást választották a TÖOSZ megyei tagozatvezetőjének főképe
Pápán, a Városházán tartotta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének Veszprém megyei szervezete tisztújító tagozati ülését. A szerdai munkaértekezleten több, mint ötven polgármester vett részt, többségük TÖOSZ tagsággal rendelkező település vezetője volt, de minden polgármestert hívtak a rendezvényre. A TÖOSZ, mint a legnagyobb önkormányzati érdekképviseleti szervezet, a hazai települések több, mint felét tudhatja tagjai között, Veszprém megye 217 települése közül 120 csatlakozott a szövetséghez. A tanácskozás fő napirendje ezúttal a megyei tisztújítás volt, de aktuális témákról is tárgyaltak a megjelentekkel.
Dr. Gyergyák Ferenc főtitkár köszöntötte a településvezetőket, majd előadást tartotta TÖOSZ-ról

Dr. Gyergyák Ferenctől, a TÖOSZ főtitkárától megtudtuk, a tavasszal véget érő ciklus miatt lejár a megyei tagozatvezetők és az országos vezetőség mandátuma, így megyei szinten megkezdődött a tisztújítás, amit március 31-én az országos tisztújító küldöttgyűlés követ.
-Ma megválasztjuk a Veszprém megyei új küldötteket, valamint a tagozatvezetőt és helyettesét és ez a választás mind a 19 megyei tagozatunknál megtörténik.
A Veszprém megyei tagozat eddigi vezetője dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere volt, aki a TÖOSZ társelnöki tisztségét is betölti, őt megyei vezetői pozíciójában megerősítették a polgármesterek az ülésen.
Városok, falvak vezetői egyaránt részt vettek a munkaértekezleten

A tanácskozáson aktuális témákról is tárgyaltak a településvezetők, dr. Gyergyák Ferenc a TÖOSZ tevékenységéről tartott tájékoztatót, felidézte az 1989-ben megalakult szövetség tevékenységét, fejlődését és szólt a jelenéről is. Hangsúlyozta, a szervezet legfontosabb feladata az önkormányzatok érdekvédelme, az önkormányzati érdekekért való lobbizás a jogalkotás terén és vannak is eredményeik e téren. A szövetség másik fontos feladata a szakmai segítségnyújtás az önkormányzatoknak konferenciákkal, tanulmányokkal, rendezvényekkel.
-A tagozati rendezvényeken az elmúlt év tapasztalatairól is beszélgetünk, várjuk a polgármesterek visszajelzéseit. Ma például a Magyar Falu Programról fogunk egyeztetni, hiszen ez már működik és a TÖOSZ ennek a megalapozásában részt vett egy munkacsoporttal. Most arra vagyunk kíváncsiak, hogyan látják a települések ezt a programot, mit kellene rajta változtatni, mi hiányzik belőle.
A Magyar Falu Program eddigi elemeit is értékelték

Mindez azért is fontos a TÖOSZ számára, mert a hazai nyolc önkormányzati szövetség közül a TÖOSZ-ban folyt leginkább megalapozott munka a Magyar Falu Program előkészítésére, és az ott előkészített program szinte teljesen megfelel a kormánybiztos által képviselt és a kormány által elfogadott Magyar Falu Programnak - ezt már dr. Áldozó Tamás polgármestertől tudtuk meg, aki arról is szólt, hogy a következő munkában is részt vállal a szövetség. Ez pedig a Magyar Kisvárosok Program lesz, mely az 5.000 lélekszám feletti települések és a megyei jogú városok közötti településcsoport fejlesztési lehetőségeit határozza meg. Ebbe a kategóriába tartozik Pápa városa is.
Dr. Áldozó Tamás a megyei tagozat vezetője továbbra is

A TÖOSZ előkészítő munkájának komoly helyi vonatkozása is van, hiszen a minap alakult meg az a nyolc munkacsoport, melynek vezetőjévé dr. Áldozó Tamást választották.
-Nyolc tématerületen készítjük el a fejlesztési terveket, a munkacsoportokban települések vezetői, megyei önkormányzatok, területfejlesztési szervezetek képviselői is dolgoznak, minden munkacsoportnak van egy vezetője és ennek a nyolc fős vezetőségnek az élére választottak - magyarázta a polgármester.
A megyei tagozat ülésén erről a programról is szó esett, hiszen a tervezetet szigorú határidővel kell elkészíteni egy meghatározott módszertan szerint.
-Szeretnénk, ha minél több polgármester részt venne a munkában. A nyolc munkacsoport által elkészítendő munkából egy koherens programot állítunk össze, mely világos útmutatás arra, hogy a modern városok, modern települések milyen módon tudnak csatlakozni a programra.
Dr. Áldozó Tamás bízik abban, hogy a Magyar Falu Programhoz elkészített anyaguk sikeréhez hasonló lesz a kisvárosi programra tett javaslatuk is, és a végleges program összeállításában kulcsszerepe lesz a TÖOSZ elképzeléseinek.
A Magyar Kisvárosok Programhoz is várják a polgármesterek fejlesztési javaslatait

Dr. Áldozó Tamás tehát továbbra is a Veszprém megyei tagozat vezetőjeként dolgozik, vezeti a munkacsoportok élére választott tagok csapatát és jelenleg társelnöke a szövetségnek. Ebbéli pozíciójában az elmúlt években számos alkalommal képviselte a magyar önkormányzatokat nemzetközi konferenciákon, több esetben ez Magyarország képviseletét is jelentette. Társelnöki pozíciójáról a TÖOSZ országos tisztújításán döntenek a küldöttek a tavaszi választáson.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!