Megkezdődött az építkezés a Téglagyári úton


2020-01-22 17:56:51  | cikk: HuHa  | 


Megkezdődött az építkezés a Téglagyári úton főképe
A város legnagyobb európai uniós projektjének építési munkálatai kezdődtek meg a hét elején. A Felhagyott ipari-szolgáltató peremterület környezeti rehabilitációja címet viselő beruházás megvalósítására 1 milliárd 758 millió forint támogatást nyert el a város, az elmúlt évtizedeket tekintve, ez a legnagyobb fejlesztési összeg, melyhez egy összegben jutott hozzá az önkormányzat. A projekt keretében atlétikai centrum épül a Téglagyári úton, kutyafuttatót alakítanak ki az egykori gázcseretelep helyén és parkká alakítják a Schwenczel-rét város tulajdonában lévő részét.
Megkezdődött a munka, a tervek alapján zajlik már a kitűzés és a földmunka

A munkálatok már a tavalyi évben megkezdődtek a leendő sportcentrum területén, hiszen elbontották a régi ipari épületeket és a környéken felhalmozott szemét nagy részét eltávolították. Az elmúlt hónapokban zajlott le a kivitelező kiválasztására indított közbeszerzési eljárás, melynek eredményeképpen most megindulhatott a nem engedélyköteles építési tevékenység. Ez a létesítmény sportpályáinak megépítését és a kutyafuttató kialakítását jelenti - tudtuk meg a mai helyszínbejáráson Rádi Róberttől, a projekteket koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetőjétől. A kutyafuttatónál jövő héten indul a munka, a sportpályák területén viszont már folyik az építkezés.
Rádi Róbert és dr. Áldozó Tamás a munkavezetővel egyeztetett

-Most a gyepfelszínt, majd a humuszréteget szedi le a területről a munkagép, ezeket deponálják a terület szélén - magyarázta Rádi Róbert. Hozzátette, nagy munkát jelent a terület szintre igazítása, hiszen a Várkertfürdő felőli részen közel 2 méternyi feltöltésre lesz szükség, ugyanakkor a Téglagyári út felőli oldalon egy bevágást kell készíteniük az építőknek. A terület feltöltéséhez felhasználják a épületbontásból származó törmeléket, de további töltőanyagra is szükség lesz. Ezzel párhuzamosan már megindulnak a gépészeti munkák, a víz- és villany vezetékek rendszerének kiépítése, amit a aljzat megépítése és a pályák kialakítása követ.
-A mostani munkákhoz ez az időjárás megfelelő, s mivel a 10 hónapja van az építő cégnek a munka elvégzésére, a pályaépítés már jó időben zajlik az ütemezés szerint - tette hozzá az ügyvezető.
A most megkezdett két beruházási elem bekerülési költsége 800 millió forint, ebből 745 millió forintba kerül a sportpályák megépítése, a többiből a kutyafuttatót készítik el.
Leszedik a gyepes réteget és a humuszt a területről

A projekt további eleme a sportcentrum épületének kivitelezése és a Schwenczel-réti terület rendezése, ezek az engedélyköteles beruházási elemek. Mint megtudtuk, a teljes beruházás értéke meghaladja a 3 milliárd forintot.
-Bizonyos szempontból elég elkeserítő, hogy 3,3 milliárd forintos végösszeggel számolhatunk, aminek valamivel több, mint a felét nyertük el a TOP-os pályázaton. Ez azt jelenti, hogy 1,6 milliárd forintot kell az elnyert összeg mellé tenni, de abban reménykedünk, hogy ennek egy részét többletköltségként érvényesíteni tudjuk az uniós támogatási rendszeren belül - közölte dr. Áldozó Tamás.

A polgármester úgy fogalmazott, a most látott munkafolyamatok alapján jelenleg reménytelenül távolinak tűnik a beruházás elkészülése, de minden építkezés így kezdődik, hamarosan több gép dolgozik majd a területen és egyre látványosabb lesz a környezet átalakulása. Azt kérte a projekt iránt érdeklődőktől, hogy tartsák tiszteletben a hatalmas munkaterületet és ne lépjenek be a területére, hiszen ez balesetveszélyt jelent és akadályozhatja a munkavégzést.
Egyelőre nem sok minden látszik a kivitelezésből, de hamarosan látványosan formálódik a terület

Dr. Áldozó Tamás a beruházással kapcsolatban arra is emlékeztetett, a Vajda Péter lakótelep és a Téglagyári út közötti terület az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, fejlődött: elkészült a Petőfi -gimnázium, a Perutz Stadion, a Városi Sportcsarnok, a Várkertfürdő.
-Ez a változás folytatódik a Zöld Város projekt keretében, a fenyvesek környezetében és itt a Téglagyári út mentén is.
Hozzátette, már ezeken túl is körvonalazódik a további - egyelőre távlati - fejlődés, hiszen az a terv, hogy a Vaszari út helyett a Téglagyári út lesz a város fő bevezető útja Győr irányából, ami a terület további változását eredményezi majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!