Megkezdődött az ökumenikus imahét


2020-01-20 23:51:50  | cikk: Babos Petra  | 


Megkezdődött az ökumenikus imahét főképe
A Krisztus-hívők egységéért folytatott imahét 2020-as anyagát a máltai és gozói keresztény egyházak készítették. A máltai keresztények február 10-én nemzeti ünnep keretében ünneplik Szent Pál hajótörését, ezzel jelzik és köszönik meg a keresztény hitnek a szigeten való megjelenését. Az imahétre választott igeszakaszt az ünnepen szokták felolvasni az Apostolok Cselekedeteiből.
Pál és útitársai a hajó személyzetével együtt Rómába tartottak a viharos tengeren. Az apostol még ebben a kritikus helyzetben is missziós lehetőséget látott. A megpróbáltatásban sem esett pánikba, nem csüggedt el, mert tudta: Isten kezében van. Ott is Istenhez tartozik. Istennek szolgál. Istenben bízik. Meg volt győződve róla, hogy Istennek mindennel, ami történik, távlati tervei vannak. Nem is titkolta ezt az apostol a sorstársai előtt, akik végül osztoztak Pállal a reménykedésben is. A máltai keresztény testvérek az isteni gondviselést hangsúlyozzák, amikor évente felidézik Szent Pál hajótörésének történetét.
Egymás templomaiban hirdetik Isten igéjét

Január 19. és 26. között ismét imahetet hirdettek a szervezők a Krisztus-hívők egységéért. A 2020-as imahét mottója: „...nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk...” A pápai imahét nyitóalkalmán Polgárdi Sándor evangélikus esperes hirdetett igét a Huszár Közösségi Házban hétfőn este. A hét során a történelmi felekezetek egymás templomaiban szolgálnak majd.
-A mai prédikációmban szeretnék utalni arra, hogy mennyire fontos a földi életünkben az egymás irányába való fordulás, hiszen azok a hajótöröttek kaptak tüzet, élelmet, s végül is célt találtak. 2020 az Eucharisztia éve, az evangélikus egyházban az Úrvacsora éve - mondta az esperes.
Hétfőn Polgárdi Sándor esperes volt az igehirdető

-A Krisztus-hívők egységéért való imádkozás a mai modern Európában nagyon fontos, azért is, mert kapunk olyan jelzéseket, hogy már mindenki békességben mehet el a másik felekezet templomába, s Pápa városa különösképpen elmondhatja azt, hogy nemcsak az ökumenikus nap alkalmával vagyunk nyitottak. Kell erősíteni ezt a nyitottságot, összefogást, hiszen a keresztyénségnek van reménysége, s van hite, amely az élő igéből táplálkozik. Jó, hogy városunkban ezen a héten más és más templomban, más és más felekezetek lelkipásztorai hirdetik az igét. Fontos az imádság, az ige hallgatása és Isten magasztalása. Az ige a mai korunkban is kell, hogy hirdettessék. Az egyháznak van üzenete, akár az oktatás, a diakónia területén. Az ökumenikus nap a Krisztus-hívők egységéért való könyörgés, hogy keresztény létünknek egyik alapvető része az imádság, s ezért könyörgünk - tette hozzá az esperes.
Az evangélikus esperestől megtudtuk, az ökumenikus imahetet 1987 óta tartják meg Pápán, akkor Varga György nyugalmazott esperes kezdeményezésére indult útjára januárban.
A 2020. évi egyetemes imahét perselyadományaival a Gróf Esterházy Kórház gyermekosztályát támogathatják a hívek.
A pápai imahét alkalmai 17 órakor kezdődnek minden nap. Kedden Németh Katalin lelkipásztor hirdet igét a Szent Benedek Plébániatemplomban.
Az imahét zárónapja szombaton lesz 16 órakor, amikor is Salgó Ferenc kanonok, plébános az Evangélikus Templomban prédikál.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!