Refis Bábozda


2020-01-16 21:17:05  | cikk: ha  | 


Refis Bábozda főképe
A Pegazus Színház a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve regionális bábcsoport-vezető képzést indított 2018 tavaszán. A műhelymunkákat a Pegazus Színház vezetői, Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt tartották, több mint harminc fő aktív részvételével. Köztük volt Valler Kata is, a pápai bábszínház korábbi tagja. Baloghné Uracs Marianna megyei irodavezető javaslatára Kata a pápai református gimnáziumban szervezett meg egy bábcsoportot. A fiatal bábszínész ennek azért is örült, mert ő is refis diák volt, s nagyon közel áll hozzá az intézmény szellemisége.

Valler Kata nagyon sok tapasztalattal és hatalmas lelkesedéssel látott neki a csoportos munkának

- 2019 januárjában kezdtünk el együtt dolgozni a refis diákokkal - meséli Valler Kata a szerda esti próbán. Heti két alkalommal találkozik a csoport, kedd és szerda este a kollégiumban van a foglalkozás. Kilenc tagja van a Refis Bábozdának - ezt a nevet találták ki maguknak induláskor. Kezdetben nagy segítséget jelentett Kata számára, hogy ő a Pegazus Színházban éveken át figyelhette, hogy Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt miként vezetik be a kezdőket a bábos világba. Arra figyelt, hogy az alapvető tudnivalókat is gyakorlat közben sajátítsák el a diákok. Nem szeretett volna frontális oktatási módszert használni, inkább arra törekedett, hogy élményszerű legyen a folyamat. Először egy mesével, Az öreg halász és a nagyravágyó felesége című történettel kezdték a munkát. A próbák során foglalkoztak a dramatizálás, a szereposztás, a bábmozgatás, a koreográfia, a zenei betétek kérdéseivel is.

A bábokat is közösen készítik

Aztán 2019 szeptemberében felvetődött a gondolat, hogy felnőtteknek szóló bábelőadást vigyenek színre - ez régi álma volt Katának és a diákoknak is tetszett az ötlet. Rövid keresgélés után Villon Haláltánc-balladájára esett a választás. Villon szerepében Holb Leventét láthatja majd a közönség, ő nem bábozni fog, hanem színészként mozog a térben. Levente elmondta, hogy a Pegazus Színház bábelőadásain nőtt fel, mindig vonzotta ez a világ, nagyon jól érzi magát a csoportban.

Holb Levente Villon szerepében

- Nagyon sokat hallgattam Hobót, s az egyik kedvencem ez a balladafeldolgozásom tőle. Épp ezért az ő zenéjéből inspirálódva egy megváltás-történetetet mutatunk be - mondta Valler Kata. A darabban Villon búcsúzik már, nyakában a kötél, amikor egy hatalmas kereszt és nyolc részből álló kálvária jelenik meg mögötte a Haláltánc-ballada szereplőivel, a bábokkal. Villon végigjárja ezt a kálváriát. A történet mondandója, hogy a megváltás mindenkié, aki kér belőle.

Élőzenei aláfestés is tartozik a darabhoz

A diákok között vannak, akik a színjátszásban, vannak, akik a zenében, vannak, akik a képzőművészetben találják meg a rájuk szabott önkifejezési módot, s ebben a bábcsoportban minderre lehetőség van. Ádám Nikolett nem csupán azért szereti a próbákat, mert a színészet mindig érdekelte, hanem Katától szakmailag és emberileg is nagyon sokat kapnak, mondta. Az előadást májusra készítik el, egy tatabányai regionális találkozóra. Azért a pápaiak is láthatják a Refis Bábozdát, hisz februárban avatják a református gimnázium bábos színpadát és kiállítóterét, s azon is fellép a csoport.

Képek:


Címkék: báb | Refi
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!